Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Tajné služby věděly o chystaném útoku na Ukrajinu už v prosinci: Tohle je Putinův válečný plán

  • Autor: Maxmilián Nový,Veronika Kynclová - 
    16. 2. 2022
    05:00

    Zaútočí Moskva? Nezaútočí? Svět dál s napětím sleduje vřavu kolem ukrajinských hranic a čeká na další kroky Ruska. Podle Bílého domu může k invazi dojít kdykoliv. Jak by ale probíhala? Klasické tanky by přišly na řadu až později. Západní zpravodajské služby totiž mají už od prosince tajnou zprávu s detaily válečného plánu ruského prezidenta Vladimira Putina (69)! 

    U ukrajinských hranic Moskva nashromáždila asi 100 tisíc vojáků, Kyjev zase posiluje pozice své armády na východě země a připravuje se na možný vpád. Do toho americký prezident Joe Biden (79) ubezpečuje svět, že by odpověď na případnou ruskou agresi byla rozhodná a rychlá.

    Jak by si ho Putin představoval? To si prý už dopředu jasně nalajnoval. Pokud by mu všechny plány vycházely, k obsazení asi dvou třetin současného území Ukrajiny by mu stačily pouhé tři kroky...

  • 1.1. fáze: Jih

    Nejdříve má být dobyt jih Ukrajiny. „Aby se zajistilo zásobování Krymu a Ukrajina se odřízla od moře, a tím i od dodávek,“ citoval německý Bild západní zpravodajské služby.

    Jiný zdroj byl ještě konkrétnější: Rusové provedou obojživelné pozemní operace mezi městy Fontanka a Kobleve a nejdříve obklíčí Oděsu. Současně v Chersonské oblasti výsadkáři speciálních jednotek Specnaz zablokují mosty a ruské obrněné jednotky (podporované námořnictvem a letectvem) začnou postupovat na západ z okupovaného území Donbasu na východě Ukrajiny. Poté by se rozdělily a postupovaly směrem k Záporoží (hlavní vojenské centrum na jihu Ukrajiny) na jedné straně a ke Krymu na straně druhé.

  • 2.2. fáze: Severovýchod

    Čas pro Putinovo letectvo a balistické rakety. Ruské obrněné jednotky by také mohly překročit hranice v Luganské a Charkovské oblasti a postupovat k velkým městům Dněpru a Poltavě. „Nejprve obklíčí města a odříznou je od elektřiny, plynu a potravin. Po několika týdnech pak do nich mohou Rusové vtrhnout jako hrdinové a zachránit odevzdané Ukrajince před hladem nebo smrtí zimou,“ vysvětlil jeden z důstojníků.

  • 3.3. fáze: Kyjev

    Armáda by postupovala ze severu směrem ke Kyjevu, zároveň by masivně zaútočila z Běloruska. V Homelské oblasti se od začátku ledna shromáždily tisíce vojáků a tanků, z nichž mnohé jsou vzdáleny pouhých 40 kilometrů severně od hranic s Ukrajinou.

    Kromě toho Rusko cvičí až 30 000 vojáků v jiných částech Běloruska. I oni by mohli na Ukrajinu udeřit ze severu během několika hodin nebo maximálně několika dní.

  • 4.Rakety a bomby

    Jak by takový začátek invaze mohl vypadat, nastínil pro Blesk bezpečnostní expert Michal Smetana. „V první řadě by se objevil zinscenovaný důvod, který by Rusku dal záminku provést invazi. Raketové útoky by zničily protivzdušnou obranu. Rusko by pak mohlo využít leteckých sil, bombardovat ukrajinské pozice a provést rychlou pozemní invazi,“ míní Smetana.

    Rusko by pak podle něj mohlo obsadit východ Ukrajiny a vytvářet tlak na vládu v Kyjevě, aby rezignovala a místo ní nastoupila vláda, která bude více nakloněna východnímu sousedovi. „Obecně se ale nedá čekat, že by se Rusko snažilo obsadit celou Ukrajinu. Je to logisticky náročné, krvavé a těžko udržitelné,“ dodal Smetana, podle něhož není ale pravděpodobné, že by mohlo dojít k dobývání metropole Kyjeva. Nevyloučil ovšem, že by ruská armáda mohla město obléhat v rámci nátlaku na ukrajinskou vládu.

    Video  Co se děje na Ukrajině?  - Videohub
    Video se připravuje ...

hulmihosoudruhu ( 16. února 2022 18:01 )

Rusko si pro zábavu mobilizuje stotisícovou armádu na Ukrajinských hranicích.
Hulíš dobrej matroš.

sorgedoktor ( 16. února 2022 15:24 )

Vy tady podavate jakousi analysu. Prezident v USA ma dostz velke pravomoci, ale ma taker hodne poradcu...Ono s tim pschologickym vystrenim to nebude takove horke...

hulmihosoudruhu ( 16. února 2022 15:16 )

Nechval dne pžed večerem.

fido2 ( 16. února 2022 12:17 )

Bidet už platí...asi se jim to vyplatí.

fido2 ( 16. února 2022 12:15 )

Co očekávat od starého senilního bideta...

Zobrazit celou diskusi