Hlavní obsah

V Praze skoro za milion. Parkování už stojí i víc než auto

Ceny garáží a parkovacích stání letí vzhůru. Platí se za ně statisíce a v krajských městech stojí už i více než menší nové auto nebo slušná ojetina ve střední třídě. V Praze přijde samostatná garáž na podobné peníze jako byt v nejlevnějších regionech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Poptávka po garážích a garážových stáních je vysoká. Roste cena všech druhů garážových objektů, které splňují alespoň základní kritéria bezpečnosti a dostupnosti. V závislosti na lokalitě vidíme až pětinový meziroční nárůst cen, a to nejen ve velkých městech, ale i v jejich spádových oblastech,“ potvrdil Právu šéf portálu Bezrealitky.cz Hendrik Meyer.

Obvyklá plocha samostatně stojících garáží je kolem 18 až 21 metrů čtverečních.

V závislosti na lokalitě vidíme až pětinový meziroční nárůst cen
Hendrik Meyer, Bezrealitky.cz

„Nejvíc se jich nabízí v Ústeckém, Moravskoslezském a Jihomoravském kraji. Nejméně na Vysočině, v Královéhradeckém a Zlínském kraji,“ shrnula za Sreality.cz analytička Seznam.cz Šarlota Smutná.

„V Praze proti nejlevnějšímu kraji zaplatí zájemci o garáž až čtyřikrát více,“ dodala Smutná. Průměrné nabídkové ceny zde směřují ke 40 tisícům korun za metr čtvereční. Následuje Brno, kde jsou běžné nabídky kolem 31 tisíc korun za metr, a Hradec Králové blížící se k 24 tisícům korun.

Za kolik se nabízí metr garážePrůměrné nabídkové ceny na Sreality.cz v roce 2021
KrajCena
Jihočeský22 500 Kč
Jihomoravský30 900 Kč
Karlovarský12 400 Kč
Královéhradecký23 200 Kč
Liberecký18 500 Kč
Moravskoslezský11 000 Kč
Olomoucký21 600 Kč
Pardubický20 100 Kč
Plzeňský21 000 Kč
Praha39 500 Kč
Středočeský21 600 Kč
Ústecký14 500 Kč
Vysočina20 800 Kč
Zlínský22 100 Kč

Nejlevněji je podle průměrných nabídkových cen možné na Sreality.cz pořídit garáž v Moravskoslezském kraji a v Karlovarském kraji, respektive v Karviné, Litvínově a Ostravě.

Nejdražší jsou samostatné garáže se zavedenou elektřinou. V Praze se cenou za metr čtvereční v některých případech vyrovnávají bytům. Záleží hlavně na adrese.

Extrémem je nabídka samostatně stojícího garážového objektu v Praze-Podolí, zřejmě s možností přestavby. Podlahová plocha 27 m2, zavedena je elektřina 220 V a 380 V, voda, kanalizace, plyn u pozemku. Cenovka: 3,7 milionu korun, tedy 137 tisíc korun m2. To je už cena jako za pražský byt v nové výstavbě.

V hlavním městě se jinak průměrné ceny samostatných garáží šponují ke dvěma milionům. Prodávající v tomto případě ovšem hraje na to, že objekt se nachází dnes už vlastně v širším centru a podle jeho tvrzení ho lze zvýšit a přestavět na bydlení či komerční užití.

Je však otázka, zda to povolí stavební úřad. Nicméně vlastník v nabídce uvádí, že připravuje projektovou dokumentaci. Nutno také dodat, že prodávající bude na kupujícího čekat déle než obvykle, neboť tato garáž je v nabídce už přes měsíc.

Průměrné ceny garáží a garážových stání
Samostatná garáž 20 m2
region: průměr250 000 Kč
okresní město:450 000 Kč
krajské město – horší lokalita:550 000 Kč
krajské město – dobrá lokalita:750 000 Kč
Praha – horší lokalita:950 000 Kč
Praha – dobrá lokalita:1 750 000 Kč
Garážové stání 16 m2
krajské město – horší lokalita:350 000 Kč
krajské město – dobrá lokalita:550 000 Kč
Praha – horší lokalita:550 000 Kč
Praha – dobrá lokalita:1 050 000 Kč
Zdroj: Bezrealitky.cz

Za pár dní jsou pryč

„Garáží i garážových stání je každopádně dlouhodobě nedostatek, a proto většinou mizí z nabídky poměrně rychle. Výjimkou nejsou ani řády dnů. V Praze a Brně jsou však ceny natolik vysoké, že na kupující přece jen čekají déle,“ poznamenal Meyer.

Pokud se garáž či garážové stání prodává spolu s bytem či domem, může být jeho cena vyšší než při samostatném prodeji. Když totiž garážové stání v domě či garáž nekoupíte hned s bytem, šance na parkování u domu se pak rapidně snižuje. Navíc mnoho domácností má dvě auta a v domě, kde bydlí, si mohly pořídit jen jedno garážové stání, a tak hledají v okolí další.

U části inzerátů, hlavně na sociálních sítích, naopak bývají nereálně nízké ceny, proto je potřeba si dát pozor, aby se nejednalo jen o vlastnický podíl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám