Slováci ukázali Pešánovi, jak vypadá odvaha a srdce bojovníka, porvou se o medaile. O hokejové ostudě ostře promluvil Alois Hadamczik

Alois Hadamczik v době, kdy vedl národní tým
Alois Hadamczik v době, kdy vedl národní tým
Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 16. 2. 2022

Jde to i bez velkých hokejových hvězd, tým ale musí makat a mít odvážného trenéra. Takový vzkaz vyslali na ZOH v Pekingu Slováci, když postoupili mezi nejlepší čtyři celky turnaje. Pro ŽivotvČesku.cz jejich úspěch zhodnotil trojnásobný mistr světa Viktor Ujčík (49). O tom, jaká je úroveň českého hokeje, promluvil také trenér Alois Hadamczik (69).

Zatímco v Česku se řeší, zda historická ostuda předvedená v Pekingu bude stačit na odvolání trenéra Filipa Pešána (44), pod Tatrami se slaví. Slováci dokázali v prodloužení přetlačit favority ze Spojených států amerických a po výsledku 3:2 se dostali mezi čtyři nejlepší celky olympijského turnaje. Čeká je tak bitva o medaile, kterou jejich čeští kamarádi mohou sledovat u televize.

Kanadský trenér Craig Ramsay (70) ve slovenských službách do Pekingu přivezl tým plný mladých hladových vlčáků, což se mu zatím vyplácí. Slováci zatím předvádí nadšené výkony a prokázali velkou odvahu i při boji s USA. Těsně před koncem třetí třetiny prohrávali 1:2, ale zariskovali a odvolali brankáře, odměnou jim byla srovnávací branka 44 vteřin před koncem základní hrací doby z hole útočníka Marka Hrivíka (30).

"Já ten zápas Slováků s Američany neviděl, nemohu ho tedy detailně hodnotit. Ale je vidět, že Slovákům může vyjít turnaj. Je to hodně o tom, aby vám v zápasech zachytal gólman a aby tým hrál sebevědomě, to ale musí být podložené kvalitním výkonem. Slovákům se to povedlo a já jim to hodně přeji, myslím si, že český i slovenský hokej nějaký výrazný úspěch potřebuje, my na něj bohužel čekáme už dlouho," popsal své pocity pro ŽivotvČesku.cz trojnásobný mistr světa Viktor Ujčík.

Slováci jsou v semifinále olympijského turnaje a vyzvou Finsko, které jasně přehrálo výběr Švýcarska. Daleko horší starosti má český hokej. Fanoušci i experti řeší, co s Filipem Pešánem.

Na jedné straně je zřejmé, že za všechny nešvary českého hokeje nemůže jen Pešán, na straně druhé národní tým pod jeho vedením vyhořel na druhé vrcholné akci a nezdá se, že by muž, který má úspěchy jen na klubové úrovni, dokázal tým zvednout.

"K radikální změně mělo dojít už po tak špatném mistrovství světa v Rize. Výkonný výbor svazu by měl nést následky za to, jak vypadá český hokej. A ten vypadá tak, jak vypadá. To proto, že si pan Král (prezident Českého svazu ledního hokeje, pozn. red.) vybral ty, kteří mu jen zvedají ruku, a dělá si s hokejem, co chce. Udělal si z něj svoji firmu. Bohužel," uvedl již dříve pro Sport.cz Alois Hadamczik.

Uznávaný trenér také zdůraznil, že Pešánův výběr v Pekingu nevyhrál ani jedno utkání v základní hrací době. Podle Hadamczika lidi kolem prezidenta svazu Tomáše Krále nepracují dobře a v Pekingu jen vyvrcholily dlouhodobé problémy, které se zametaly pod stůl a přehlížely se.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.