Kovář zase bez medaile: Cítil jsem, že přitom sílu máme

Foto: olympijskytym.cz

16. února 2022, 11:21

Marek Hedbávný

(PEKING, od našeho zpravodaje) V národním týmu má 147 startů, tedy víc než Dominik Hašek, Jiří Šejba, Jozef Golonka, Vincent Lukáč nebo Jaroslav Holík.

Ale...

Medaili s reprezentací ještě nezískal.

Národní tým vybojoval cenný kov naposledy na MS 2012, u toho Kovář ještě nebyl. Od té doby startoval na dvou olympiádách a sedmi mistrovstvích světa, chlubit se ale stále může "pouze" klubovými, popřípadě individuálními úspěchy.

„Těžko o tom teď mluvit. Je to velké zklamání," smutnil Kovář po olympijském krachu se Švýcary. „Prohráli jsme, vypadli jsme v osmifinále," hodnotil stručně jednatřicetiletý centr.

Přiznává, že po povedeném zápase s Rusy i předešlém triumfy nad Švýcary věřil v úspěch: „Můžeme říct, že jsme na tomhle turnaji nehráli tak špatně. Cítili jsme, že nějakou sílu máme."

„I když ten výsledek dopadl takhle, nepředváděli jsme úplně špatné výkony," tvrdí navzdory historicky nejhoršímu umístění české reprezentace na ZOH.

„Dřív nebylo tolik týmů, které si jely pro medaili," snaží se Kovář hledat příčiny dlouhého medailového půstu. „Teď se to hodně vyrovnává. Vidíte, jaký předvádějí hokej třeba Dánové."

Češi přitom do předkola se Švýcarskem vstoupili skvěle: v úvodních jedenácti minutách dali dva góly, byť platila až druhá trefa. „Byl to teprve začátek zápasu. Nešlo hned věřit, že už to zvládneme. Ale určitě to byl dobrý start. Bohužel to rychle otočili," trápí Kováře.

Švýcaři vyrovnali v době, kdy byl právě on na trestné lavici. „Dohrál jsem ho. Počkal si na to a spadnul... Rozhodčí to vyloučili," popsal stručně svůj prohřešek.

Právě česká nedisciplinovanost stála národní tým postup. „Hráli jsme tři oslabení a dostali dva góly. To je dlouhodobě naše strašná bolest. Poslední dobou se nám v oslabení vůbec nedaří," uvědomuje si Kovář.

„Oni pak hráli, co potřebovali a dostávali puky ven," popisuje další průběh zápasu.

„My se snažili tlačit a už to bylo i s nějakým rizikem, měli potom nějaké nájezdy 2 na 1. To k tomu prostě patří, když se prohrává," pokračuje v hodnocení.

„Snažili jsme se do toho jít, ale chyběl nám tam nějaký odraz nebo něco, abychom se dostali do gólovky a ještě se vrátili do zápasu," kroutí hlavou.

Prohra 2:4 znamená rychlý konec – Češi už ve čtvrtek ráno pekingského času letí zpátky do Prahy.

Kovář doufá, že si užije radosti alespoň se švýcarským Zugem. A pak třeba, konečně, zlomí své prokletí na mistrovství světa.

Naplno se však ukazuje, že Česko už nepatří mezi hokejovou špičku. Dočká se vůbec někdy Kovář medaile?

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz