Znojmo je krásné město, říká herečka, zpěvačka a tanečnice Hana Tunová

V minulém měsíci měli možnost hlavně naši nejmladší návštěvníci znojemského Městského divadla vidět pohádkový muzikál Radima Linharta Princezna se zlatou hvězdou na čele, který na motivy Boženy Němcové nastudovala Divadelní společnost Julie Jurištové. S uvedeným souborem se pak na jevišti objevila též herečka, tanečnice a zpěvačka Hana Tunová, která mezi představeními v zadním salonku Hotelu U divadla souhlasila s krátkým rozhovorem pro čtenáře Znojemského týdne.


Hanko, když tak na vás koukám, musím se hned zkraje zeptat, koho nebo co v Princezně se zlatou hvězdou hrajete? Na chůvu jste přeci ještě jen poměrně mladá a královna se tam myslím vůbec nevyskytuje…

Já tam hraji dvě mužské role; i když u toho trubadúra by se to mohlo vzít tak a tak, že to vlastně může být i trubadúrka, a potom tam hraju ještě kuchtíka. V divadle u Julie Jurištové vychytávám tenhle typ postav a v jiných pohádkách jsem ještě spíš za skřítky a čertíky. To je tedy tady taková ta moje parketa.


Někteří si vás jistě vybaví jako hospodskou z detektivního filmu Milana Růžičky Vražda kočky domácí, kde jste hrála s našim znojemským Miroslavem Hrabětem, který tam ztvárnil číšníka…

… vidíte, to já vůbec nevím, že je ze Znojma, že je znojemský rodák.


Znojemská rodačka je i Julie Jurištová, se kterou jste přijela. Říkala vám něco v tom smyslu, že jedete do jejího rodiště?

Já jsem tu s divadlem paní Jurištové a s naším souborem, pokud to tak mohu nazvat, protože tenhle soubor beru za svoje domovské divadlo a jsem za to moc ráda, už po čtvrté. Už před lety, když jsem sem s nimi tady byla poprvé, tak se mi zmínila, že se tu narodila, ale že tu trávila jen moc krátkou dobu, protože se pak s rodiči přestěhovali, a to byla snad ještě asi miminko.


Zato vy jste se narodila jen kousek od našeho okresu…

Ano, narodila jsem se kousek odsud. V Třebíči. A v Třebíči, a to není tajemství, můj spolužák ze střední školy se kamarádil s Jitkou Schneiderovou a u ní vím, že je taky rodačka ze Znojma, ale to si myslím, že už ví asi úplně všichni, protože to je známá věc.


Znojmo tedy určitě znáte, když jste se narodila v našem sousedním okresním městě.

Určitě. A navíc já tu mám i část své rodiny, protože dcera mojí sestřenice se vdala a přestěhovala se sem do Znojma. A když se jim narodilo miminko, tak tady byly křtiny, a tak jsem tu taky byla na křtinách, což není zas tak dávno. Bylo to v létě a bylo to moc příjemné.


Vnímáte tedy, jak se Znojmo změnilo od doby vašeho dětství, když jste sem jezdila se školou na výlety nebo za rodinou a teď, když k nám jezdíte s divadlem?

Víte, já když jsem sem jezdila jako dítě, ať už na výlety nebo s rodiči na nákupy, protože to bylo úplně něco jiného, nakupovat tady než nakupovat v Třebíči; tak jsem spíš vnímala obchody a nekoukala jsem vůbec na architekturu. Navíc byla totalita. Já si dnes na každém městě všímám, jak se mění k lepšímu. Bohužel jsou i stavby, které zůstávají v městech a už se nedají zbourat a ani tady nikdo u vás nebude bourat třeba obchodní dům Dyje, ale i tak vnímám Znojmo jako že je moc hezké, opravdu krásné město a má divadlo, co je skvost. Znojemské divadlo svou polohou, prostředím, tím, kde leží, jak vypadá zvenku i zevnitř se nedivím, že se přirovnává k vídeňským divadlům. Znojemské divadlo je prostě nádherné.


Celý rozhovor najdete v tištěné podobě Znojemského týdne a v elektronické podobě.

REKLAMA