titulní strana > zpráva ecomonitoru
Retenční nádrž na Berounce naštvala ochranáře, některé obce ji vítají
4. března 2016 12:14
PRAHA (Ecomonitor) - Povodí Vltavy minulý týden zveřejnilo studii Protipovodňové ochrany dolní Berounky. Ta počítá se stavbou retenční nádrže, jejíž hráz by mohla stát v Roztokách, u Bránova, Nezabudic, anebo Čertovy skály. Vedoucí správy CHKO Křivoklátsko Petr Hůla v rozhovoru pro Aktuálně.cz prohlásil, že hráz by zničila centrální část Křivoklátska, celé údolí Berounky v té nejhodnotnější oblasti. Podle něho by tím padl pod stůl záměr vyhlásit Národní park Křivoklátsko. Starostka obce Srbsko by naopak retenční nádrž uvítala.

"Nejcennější jádro zamýšleného národního parku by bylo totálně zničeno," řekl pro Aktuálně Hůla. "Vzdutí hladiny by sahalo až téměř do Plzně. Tahle technokratická studie se zabývá jen tím, jaký majetek se na dolním toku Berounky při povodních zachrání a kolik bude stavba té hráze stát." Celý rozhovor si můžete přečíst na serveru Aktuálně.

Autoři studie zdůrazňují, že jde jen o retenční nádrž, která se naplnila jen během povodní, jinak by byla nádrž prázdná, informuje dále Aktuálně.

Podle starostky Srbska Svatavy Biskupové je záměr dobrý a vítá jej. "Tahle stavba by měla smysl. Mohla by pro nás znamenat skvělou a podle všeho i jedinou možnou ochranu proti povodním, které nás už několikrát tvrdě postihly," řekla pro Aktuálně.

mmo

Další zprávy ecomonitoru:
8.8.2016 01:10
15.4.2016 15:55
9.3.2016 01:27
4.3.2016 12:14
1.3.2016 01:37

Online diskuse
Přehled dosavadních příspěvků
 DatumAutorNázev

< zpět na titulní stranu

Reklama