Kanadský favorit je ze hry! Sbornou vyzve Švédsko

Foto: Matt Zambonin, iihf.com

16. února 2022, 16:43

Marek Hedbávný

(PEKING, od našeho zpravodaje) Kanada bude po šestnácti letech bez medaile z olympijského turnaje mužů. V Pekingu končí už ve čtvrtfinále, v němž prohrála 0:2 se Švédskem.

Kanada navzdory absencím hráčů z NHL patřila ke spolufavoritům na zlato. Jména jako Eric Staal, Jason Demers, Owen Power, Mason McTavish, Kent Johnson, Josh Ho-Sang, Daniel Winnik nebo David Desharnais vzbuzovala respekt.

Jenže po nepovedené základní skupině, v níž výběr javorového listu nestačil na Američany, čímž si cestu olympijským turnajem dost zkomplikoval, přichází čtvrtfinálový krach. Talentem a zároveň zkušenostmi nabitá Kanada nedala Larsi Johanssonovi z 22 střel ani jeden gól!

Postupovou trefu Tre kronor zařídil v 51. minutě Lucas Wallmark, který na ZOH skóroval už popáté, a dorovnal se tak v tabulce střelců slovenskému teenagerovi Juraji Slafkovskému.

Švédsko tedy už brzy může odčinit fiasko z posledního mistrovství světa. V pátečním semifinále ho čeká obhájce zlata – Rusko. Druhou semifinálovou dvojici vytvoří Finsko se Slovenskem.

ŠVÉDSKO – KANADA 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 51. Wallmark, 59. Lander (Holmberg).
Rozhodčí: Bruggeman, Romasko – Hancock, Lazarev.
Vyloučení: 3:3.
Bez využití.

Střely na branku: 26:22.
Diváci: 950.
Švédsko: Lars Johansson – Fantenberg, L. Bengtsson, P. Holm, Folin, Pudas, Tömmernes, Hultström, Lennström – C. Klingberg, Lander, Bromé – F. Olofsson, Wallmark, Holmberg – Everberg, Linus Johansson, J. de La Rose – Friberg, Krüger. Trenér: Garpenlöv.
Kanada: Tomkins – Power, M. Robinson, Wotherspoon, Noreau, Barberio, Demers, M. Ellis – McBain, E. Staal, McTavish – C. Knight, Tambellini, Weal – Johnson, O'Dell, L. Ferraro – Winnik, Cracknell, Desharnais – Ho-Sang. Trenér: Julien.

Další program hokejového turnaje na ZOH

18. února – semifinále:
5:10 vítězové čtvrtfinále
14:10  vítězové čtvrtfinále

19. února – zápas o 3. místo:
14:10 poražení semifinalisté

20. února – finále:
5:10 vítězové semifinále

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz