Bude čínský program pokračovat? Hráči už myslí na další olympiádu

Foto: iihf.com

16. února 2022, 18:15

Marek Hedbávný

(PEKING, od našeho zpravodaje) Čínští hokejisté na domácí olympiádě obstáli. Jasně, čtyři prohry ze čtyř zápasů a celkové skóre 4:23 nezní moc dobře, ale třeba s Němci sehráli vyrovnanou partii a dlouho vzdorovali i v osmifinále proti Kanadě.

Slušný herní projev Číny tak vybízí k otázkám, co bude dál? 

Čína je ve světovém žebříčku až 31., lepší jsou dokonce takové země jako Španělsko, Srbsko nebo Chorvatsko!

Na mistrovství světa hraje jen ve druhé divizi, což je výkonnostně až čtvrtý nejvyšší stupeň šampionátů IIHF.

Vzhledem k importu zahraničních hráčů a nově vznikajícím projektům v mládežnickém hokeji se ale může Čína postupně drát nahoru.

Třeba až do nejvyšší divize. 

„Jestli bude pokračovat program, moc rád bych byl nadále jeho součástí. Chci v Číně pomoct k rozvoji hokeje a položit základy do budoucna," říká třeba útočník Cory Kane.

„Jestli bude pokračovat program, moc rád bych byl nadále jeho součástí."

„Vrátíme se zpátky. Silnější. Máme na čem pracovat a snad se uvidíme v Miláně," hlásí odvážně brankář Paris O´Brien.

„Musíme přeskupit síly. Uvidíme, jaký bude plán. Určitě se o to ale pokusíme," říká směrem k nadcházející olympiádě Kane. „Máme ale před sebou dlouhou cestu. Hlavně musíme šplhat světovým žebříčkem."

Klíčové bude, aby dosavadní pokrok v čínském hokeji nepřišel vniveč a aby domácí olympiádou veškeré snahy neskončily.

„Musíme si sednout, pojmenovat situaci a vymyslet, co musíme udělat, abychom se posouvali," ví kapitán Brandon Yip. „Potřebujeme zjistit, kdo z mladých se dere nahoru pro další roky. A prostě je potřeba se zlepšovat ve všem, v čem můžeme."

On sám může nabídnout čínskému hokeji neocenitelné zkušenosti, dlouhé roky nastupoval v NHL a ví, jak to chodí u světové špičky.

„Miluju soutěžení, ale tady jsem měl větší cíl: chci pomoct k tomu, aby hokej v Číně, odkud pocházejí moji předkové, rostl," vyprávěl Yip po vyřazení Číny z turnaje. „Miluju hokej, hodně pro mě znamená – a chci to vrátit zemi, která ještě s hokejem není tolik obeznámená. Bude to takové uzavření kruhu. Slibuju, že udělám všechno pro to, aby se to stalo."

„Chci pomoct k tomu, aby hokej v Číně, odkud pocházejí mí předci, rostl."

Čínské publikum podle reakcí hokej baví, v televizích potom běží upoutávky na nábory do hokejových klubů.

Hlavně skvělý výkon proti Němcům musel čínské diváky nadchnout. „Hrajeme za jednu z největších mocností světa. To byl cíl tohoto projektu: získat si respekt a vytvořit základy pro budoucí generace," povídá obránce Jake Chelios. „Je skvělé vidět, že v Číně začínají malí kluci hrát hokej. Jsem rád, že toho můžu být součástí."

Obléknou Yip, Kane, Chelios, O´Brien a další ještě někdy čínský dres? První možnost budou mít na konci dubna, kdy se v Chorvatsku koná šampionát Divize II.

Naposledy z něj Čína málem sestoupila ještě níž, zachránila ji až výhra nad Belgií. Začne letos spanilou jízdu žebříčkem nahoru? O postup se popere s pořádajícím Chorvarskem, Nizozemskem, Španělskem, Izraelem a Austrálií.

Foto: iihf.com

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz