Letošní béčkové žebříčky

16.2.2022 Petr Klimpl

Letošní béčkové žebříčky

V letošním roce je připraveno šest závodů žebříčku B v Čechách i na Moravě (v Čechách je letos jen jeden ŽB, tj. není jako v roce 2021 rozdělen na východ a západ).

Žebříček B-Čechy

21. - 22. 5. 2022 - KOB Kladno (DKL)

Sobotní krátkou a nedělní klasickou trať připravují kladenští pořadatelé v prostoru Bratronice – Mostecký mlýn – Poteplí – Kyšický mlýn – Chyňavská hájovna, kde je zvlněný terén (350 - 480 m n. m.). Je tam pestrý, místy houževnatý porost, hustá síť komunikací, střídavá, většinou dobrá průběžnost, ve svazích a na vrcholcích skalky a kameny, skalnaté vrcholové partie se značným převýšením. Centrem závodu je louka v Lipině (Bratronice, Mostecký mlýn). Mapu připravuje Jiří Cabrnoch (předchozí mapa - Žlábek z roku 1993), tratě staví po oba dny Pavel Vinš.

18. - 19. 6. 2022 - Spolek orientačních sportů Jindřichův Hradec (SJH)

Sobotní klasická trať má centrum v rekreačním zařízení Kovářka u Sedla. Hlavní kartograf Jan Beneš připravil mapu v kopcovitém terénu v nadmořské výšce 470 - 615 m n. m. se středně hustou nepravidelnou sítí komunikací, kde je množství skalek a balvanů ve vesměs dobře průběžném smíšeném lese, místy bukové nálety, v nejnižších pasážích prostoru jsou hustníky s melioračními rýhami a bažinkami. Prostor závodu je Příbraz – Libořezy – Nový Vojířov – Sedlo (na jihu ohraničen hranicí CHKO Třeboňsko, resp. státní hranicí s Rakouskem, na severu lesní silnicí Sedlo – Terezský Dvůr, na východě Pstruhovým potokem). Byla tam již mapa Fabian,  na které se v roce 2011 běželo Mistrovství Evropy dorostu. Tratě postaví Petr Nouza.
Nedělní krátká trať bude jinde, poběží se v prostoru Číměř – Dobrá Voda – Kunějov – Kunějovské Samoty (na jihu ohraničen silnicí Čiměř – Dobrá Voda, na západě silnicí Číměř – Kunějovské Samoty). Centrem je Letní dětský tábor Bílá skála (Číměř). Závodníky čekají tratě ve středně prudkém svahu (nadmořská výška 530 – 630 m) s třemi lokálními vrcholy. V jižní části je množství kamenů, skalek i skal. Významná část prostoru je s kamenitou podložkou, ale jinak dobře průběžná ve vzrostlém smíšeném lese. V nižších partiích jsou bažinky a lužní porost. Tratě postaví Jan Beneš na mapě, kterou sám mapuje. Předchozí mapy: Kunějovský kopec (2011), Kunějovské samoty (2007), Bílá skála (1975).

10. - 11. 9. 2022 - KOMETA Kralovice (KRL)

Krátká trať v sobotu a klasická trať v neděli proběhnou v prostoru, kde dosud nebyla mapa pro orientační běh. Poběží se v prostoru Přehořov – Odlezly – Chrášťovice – Mladotice – Řemešín – Potvorov s centrem v Přehořově u Žihle. Závodníky tam čeká terén Odlezelského jezera, které vzniklo v roce 1872, kdy se část úbočí Potvorovského kopce dala do pohybu a zahradila tok Mladotického potoka. Terén tedy tvoří svah k Mladotickému potoku s převýšením zhruba 150 m a dvěma bočními údolími, z toho jedno zařízlejší a s místy břidlicovými skalkami a sutí pod nimi, v části i mírný protisvah na západ od Mladotického potoka. Zmíněný sesuv i těžební činnost v době před sesuvem dodává prostoru ojedinělé terénní i skalní detaily. Ve zbytku prostoru je terén typicky severoplzeňský – rychlý, místy s rýhami. Podložku zde lze klasifikovat jako rychlou, v převážně borovém lese je zde místy borůvčí. Porostů ztěžujících běh se v prostoru moc nenachází. V části prostoru zaujímají své místo louky a pastviny. Novou mapu připravuje Aleš Hejna, krátkou trať staví Martin Hanák a klasickou trať Ondřej Pova.

 

Žebříček B-Morava

21. - 22. 5. 2022 - SK Žabovřesky Brno (ZBM)

Oba závody (sobotní krátká a nedělní klasická trať) mají centrum Pod Hádkem ( Ochoz u Brna). V okolí je smíšený les s měnící se průběžností, v severní části je prostor velmi členitý, na jih padají údolí (prostor Ochoz u Brna – Hádek – Nový Dvůr). Předchozí mapy tam byla Křtiny (2002) a Malý Lesík (1994). Novou mapu připravuje Petr Matula, krátkou trať postaví Stanislav Mokrý a klasickou trať Jan Zháňal. BustoVizija.net buto remontas ir vidaus apdailos darbai Vilniuje gera kaina

18. - 19. 6. 2022 - OOB TJ Slovan Luhačovice (LCE)

Oba závody mají centrum v Přečkovicích na fotbalovém hřišti. V sobotu je na pořadu klasická trať, kterou postaví Marek Cahel v prostoru Přečkovice – Kladná–Žilín – Luhačovice – Rudice, kde je středoevropský, kopcovitý terén, kde je střední hustota komunikací, smíšená vegetace (místy notně prokácená po kůrovcové kalamitě), častý je sezónní podrost, občasné erozní rýhy. Předchozí mapy v tomto prostoru byly Radostova (2018) a Luhačovice Ovčírna (2001), novou mapu chystá Petr Matula. Nedělní krátká trať se běží v jiním prostoru: Přečkovice – Kladná–Žilín – Rudimov – potok Třešňůvka, kde je středoevropský, kopcovitý terén, kde je střední hustota komunikací, smíšený až listnatý les, místy sezónní podrost, občasné erozní rýhy. V prostoru dosud nebyla mapa pro orientační běh, novou mapu dělá Petr Matula, tratě opět staví Marek Cahel.

10. - 11. 9. 2022 -SKOB Zlín (TZL)

Oba závody - v sobotu klasická trať a v neděli krátká trať - proběhnou se závody Českého poháru a žebříčku A v lesním komplexu v okolí Rusavy. Centrem je Myslivecká chata Grůň. V sobotu čeká závodníky kopcovitý terén s hlubokými údolími a plynule tvarovanými hřbety, kde je smíšený les s převahou listnáče (buku). Les je povětšinou dobře průběžný, v části plošné jsou odrůstající porosty. V prostoru je střední hustota cest, ale i občasné skály, balvany, kameny, prameniště a bažinky. V prostoru (Rusava, Fryšták, Vítová, Lukov, Vlčková) se už běžela řada významných závodů, poslední mapy byly Zadní skály (2013), Ondřejovsko (2012), Ráztoka (2000). Tratě připraví Roman Zbranek. Krátká trať má popis terénu trochu jiný: Svažitý terén, kde ve spodní pasáži prostoru je odrůstající smíšený plošný hustník po větrné kalamitě s kameny, prameništi, bažinkami a rýhami. Horní pasáž více listnatá, otevřenější s balvany, skálami a kamennými poli. Všude je malá hustota komunikací. Tratě postaví dvojice Michal Smola a David Mikel. Mapu pro oba závody připravuje Zdeněk Rajnošek.

 

 


« zpět