Hlavní obsah

Snowboardkrosařka Eva Samková se nedostala do komise sportovců MOV

Peking
Aktualizováno

Snowboardkosařka Eva Samková se nedostala do komise sportovců Mezinárodního olympijského výboru (MOV). V hlasování sportovců skončila dvojnásobná olympijská medailistka šestá z šestnácti kandidátů. Mandát na osmileté období získaly bývalé hvězdy - francouzský biatlonista Martin Fourcade a švédská slalomářka Frida Hansdotterová.

Foto: Instagram @eva_samkova

Česká snowboardkrosařka Eva Samková

Článek

Do hlasování se od 27. ledna do 16. února zapojilo 2307 sportovců na hrách v Pekingu, což je přes osmdesát procent zúčastněných. Samková, která kvůli zlomeninám nohou v Číně chybí, obdržela 313 hlasů. Suverénně vyhrál Fourcade ziskem 971 hlasů, Hansdotterová jich dostala 694. Třetí skončila bývalá švýcarská hokejová brankářka Florence Schellingová (619).

Členem komise sportovců byl osm let do Londýna 2012 oštěpařský rekordman Jan Železný. Poté neúspěšně kandidovaly oštěpařka Barbora Špotáková a lyžařka Šárka Strachová.

Komise sportovců MOV se skládá z 23 členů, z nichž dvanáct je přímo voleno. Zbylých maximálně jedenáct členů je jmenováno, aby byla zachována rovnováha mezi pohlavími, regiony a sportovními odvětvími.

Reklama

Související témata: