Výpověď osobního strážce kmotrů v Insider podcastu: Ukázal na Grosse jako na člověka, který si mohl objednat vraždu Mrázka, a odhalil, co se stalo s tajuplným archivem

Tomáš Jirsa

Vražda kmotra Františka Mrázka v roce 2006 mohla mít velmi výrazné politické pozadí. V nejnovějším vydání podcastu Insider to tvrdí Mrázkův bývalý bodyguard a také strážce mnoha dalších postav českého podsvětí Pavel Šrytr. Při odpovědi na otázku, kdo mohl mít na Mrázkově vraždě největší zájem, ukázal jednoznačně na bývalého premiéra Stanislava Grosse, byť jej přímo nejmenoval.

„Říkal jsem to policistům a nechtěli to slyšet. Nechci na toho člověka plivat, je mrtvý. Měl kompromitující materiál na určitého člověka, který byl velmi vlivný. Kdyby vyšlo najevo, co na něj měl, byla by to ohromná dehonestace toho člověka,“ řekl. Po prosbě, aby svoji odpověď upřesnil, Šrytr doplnil, že „ten člověk zemřel strašlivou smrtí“.

Mrázek Šrytrovi údajně krátce před smrtí volal s pokynem, aby zničil archiv, který si u něj doma uložil. „Rozdělal jsem kanystr benzínu. Když jsem to rozdělal, tak jsem se tam podíval. Byly tam zajímavé věci. Tušil jsem, že se takové věci dějou. Jednalo se převážně o státní úředníky, politiky, policisty. Hromada věcí už by nebyla použitelná. Troufnu si říct, že některý lidi mají ještě určitý vliv,“ uvedl Šrytr.

Pokud vás zajímá, kterého českého premiéra jezdil Mrázek vydírat do Kramářovy vily, jaký byl šéf orlických vrahů Karel Kopáč, jak moc seriál Devadesátky odpovídá skutečnosti, jaký byl další z kmotrů Antonín Běla, z jehož vraždy byl kdysi Šrytr obviněn a nakonec očištěn, můžete si novou epizodu podcastu Insider pustit již teď na české platformě Gazetisto nebo na mezinárodní platformě Patreon.

sinfin.digital