Hlavní obsah

Kanada - USA 3:2Kanadské hokejistky slaví po výhře nad USA pátý olympijský triumf

Peking
Aktualizováno

Kanadské hokejistky proměnily svoji suverénní jízdu v Pekingu v pátý olympijský triumf. Při sedmé účasti ve finále pod pěti kruhy zvítězily nad obhájkyněmi triumfu ze Spojených států amerických 3:2 a na turnaji ovládly všech sedm zápasů při skóre 57:10. Třemi body za dvě branky a jednu asistenci v posledním duelu zazářila Marie-Philip Poulinová.

Foto: David W Cerny, Reuters

Kanadské hokejistky slaví olympijské zlato.

Článek

Úřadující mistryně světa z loňského domácího šampionátu v Calgary, které vedle minulé olympiády neuspěly ve finále jen při premiéře v roce 1998 v Naganu rovněž proti USA, navázaly na úspěchy z let 2002 ze Salt Lake City, 2006 z Turína, 2010 z Vancouveru a 2014 ze Soči. Američanky mají také sedmý cenný kov, vedle dvou zlatých dosáhly na čtvrté stříbro a v roce 2006 skončily třetí.

"Jsem na tuhle partu pyšná od hráček po realizační tým. Zůstali jsme pohromadě od roku 2018. Sklopily jsme hlavy a pracovaly jsme. A dnes se to všechno zúročilo," řekl webu IIHF třicetiletá kapitánka Kanady Poulinová, která rozšířila svou sbírku olympijských medailí na tři zlaté a jednu stříbrnou. Skórovala ve všech čtyřech finálových zápasech pod pěti kruhy.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Hokejistka Kanady Marie-Philip Poulinová slaví gól ve finále olympijského turnaje.

Kanaďanky loni na mistrovství světa dosáhly na první zlato od roku 2012. Po třech druhých místech v roce 2019 poprvé v historii na velké mezinárodní akci chyběly ve finále a skončily třetí. Rekordmanky s 11 zlaty z celkových 20 MS teď opět vládnou světu.

"Když jsme vyhrály, tak jsem brečela, byla jsem šťastná a zároveň se mi ulevilo. Poslední čtyři roky byly těžké, ale tahle parta je výjimečná. Tohle je třešinka na dortu za všechnu tu práci. Dnes to bylo jen o našem systému hry a stylu, který jsme na tomto turnaji předváděly. Byly jsme dominantní. Hrály jsme tak, jak jsme potřebovaly," prohlásila jednatřicetiletá útočnice Natalie Spoonerová, která má na kontě dva olympijské triumfy a stříbro.

Kanaďanky v základní skupině vyhrály nad USA 4:2 a v úvodu odvety měly štěstí, protože Brandtová ve 3. minutě trefila pravou tyčku. V čase 7:15 sice kanadský tým překonal poprvé Cavalliniovou, ale branka Daoustové nakonec neplatila. Kouč Joel Johnson si vzal trenérskou výzvu a přezkoumání u videa potvrdilo předchozí ofsajd.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Kanadské hokejistky se radují z olympijského zlata, poté co porazily USA 3:2.

Za 35 sekund už ale byla kanadská radost oprávněná. Přihrávku Thompsonové usměrnila z pozice mezi kruhy do branky o levou tyč Nurseová. A v čase 15:02 po úspěšném forčekingu zamířila přesně k pravé tyči Poulinová.

Ještě v první třetině se Američanky ubránily v prvním oslabení, v druhé části pak přečkaly šanci Spoonerové v přečíslení, ale v polovině zápasu už prohrávaly 0:3. Zakončení Jennerové po přihrávce Nurseové ještě Cavalliniová stihla vykopnout pravým betonem, ale z dorážky trefila odkrytou část branky Poulinová.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Američanka Hilary Knightová skóruje ve finále olympijského turnaje proti Kanadě.

Američanky odpověděly tlakem. Neprosadily se sice při vyloučení Larocqueové, ale v 37. minutě se dočkaly gólové radosti v oslabení. Z protiútoku překonala Desbiensovou nadvakrát Knightová.

Ve třetí třetině Američanky přestřílely soupeřky v poměru 16:4. Carpenterová ve 45. minutě trefila tyč a Desbiensovou překonaly znovu až 13 sekund před koncem. Při přesilovce umocněné power play po střele Roqueové uspěla z dorážky Kesselová. Těsný náskok už Kanaďanky při pokračující hře USA bez brankářky udržely.

"Tenhle tým se nikdy nevzdává. Dnes jsme to ukázaly. Daly jsme gól 13 sekund před koncem a bojovaly jsme až do úplného konce," řekla americká kapitánka Kendall Coyneová Schofieldová. "Bohužel jsme nedaly dost branek a nestačilo to. Myslím si, že jsme měly na víc," uvedla dvaatřicetiletá útočnice Hilary Knightová, která po minulém zlatu musela strávit potřetí finálovou porážku.

Američanky sice přestřílely soupeřky v poměru 40:21, ale nestačilo to. "Pro nás byla důležitější kvalita než kvantita. Američanky měly spoustu střel z dálky, ale my máme nejlepší brankářku na světe Ann-Renee (Desbiensovou), takže moc gólů z takových pozic nedostaneme," uvedla nejproduktivnější hráčka turnaje Sarah Nurseová, která s 18 body i 13 asistencemi překonala rekordy krajanky Hayley Wickenheiserové z Turína 2006 (17 bodů a 12 přihrávek).

XXIV. zimní olympijské hry v Pekingu:
Hokej - ženy:
Finále:
Kanada - USA 3:2 (2:0, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 8. Nurseová (Thompsonová, Poulinová), 16. Poulinová, 30. Poulinová (Jennerová, Nurseová) - 37. Knightová (Brandtová), 60. Kesselová (Roqueová, Carpenterová). Rozhodčí: Cookeová (USA), Wiegandová (Švýc.) - Hammarová (Švéd.), Hanleyová (USA). Vyloučení: 3:2. Využití: 0:1. Diváci: 834.
Kanada: Desbiensová - Larocqueová, Fastová, Ambroseová, Thompsonová, Bellová, Zandeeová-Hartová, Sheltonová, Staceyová - Jennerová, Nurseová, Poulinová - Fillierová, Daoustová, Spoonerová - Johnstonová, Clarková, Turnbullová - Saulnierová, Maltaisová, Rattrayová. Trenér: Troy Ryan.
USA: Cavalliniová - Barnesová, Steckleinová, Harmonová, Kellerová, Bozeková, Dunneová, Harveyová - Knightová, Brandtová, Coyneová-Schofieldová - Kesselová, Roqueová, Carpenterová - Zumwinkleová, Panneková, Cameranesiová - Murphyová, Compherová, Scamurraová. Trenér: Joel Johnson.
Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.