Ke zraněným lyžařům, ale i vyčerpaným turistům teď častěji vyjíždí šumavská Horská služba

17. únor 2022 08:32

Ztracení běžkaři, lyžaři se zlomenou nohou, ale i vyčerpaní turisté, kteří uvízli na některém ze šumavských vrcholů. Členové Horské služby Šumava mají v těchto dnech spoustu práce. Nejčastěji vyjíždějí ke zraněným lyžařům. Mnohdy jsou mezi nimi děti, které teď tráví s rodiči ve skiareálech jarní prázdniny.

Například ve středu krátce po poledni přistával na šumavském Churáňově vrtulník k dítěti, které se zranilo při bobování. Byl to jeden z mnoha úrazů, u kterých zasahuje v poslední době i Horská služba Šumava.

„Na Šumavě evidujeme k dnešnímu dni 419 úrazů. Většinou to jsou zranění končetin, to znamená křížové vazy, zlomeniny, vykloubená ramena,“ uvádí člen Horské služby Josef Tischler.

O jarních prázdninách zamířila na Šumavu řada rodin s dětmi. „Za posledních čtrnáct dní, co začaly prázdniny, úrazů přibylo. Jsou stanice, kde běžně míváme jeden až dva úrazy za den, tentokrát to číslo bylo daleko větší. Třeba jenom na Kvildě jsme za víkend ošetřili šest úrazů,“ potvrzuje Josef Tischler.

„Lyžování se zrychluje, zlepšuje se kvalita lyží, zlepšuje se vázání. Někdo přijde na lyže, nemusí to být ani mladý člověk, myslí si, že je mistr světa od začátku, a pak úplně nezvládne tu jízdu a končí to úrazem,“ dodává.

Čtěte také

Josef Tischler si také všímá, že se turisté v posledních letech chovají stále méně zodpovědně. „Těch případů je spousta, kdy chodí nezodpovědní turisté, špatně oblečení, se špatným vybavením, nezjistí si, kudy mají přesně jít, a pak potřebují naší pomoc. Třeba mladí turisté šli na vrchol Boubína, kde nebylo úplně dobré počasí, a pak jsme je museli zachraňovat, protože byla tma a byli dost promrzlí. Neměli s sebou ani žádné jídlo a pití,“ vypráví.

Horští záchranáři zasahují nejen u lyžařů, běžkařů a turistů, ale resuscitují například i osoby v blízkém okolí. Jeden takový případ se stal před několika týdny. „Byli jsme zavoláni k resuscitaci staršího muže. Hlídka k pánovi vyjela, to jsem byl já s kolegou, po dvou výbojích jsme ho resuscitovali ještě před příjezdem záchranné služby. Pán to přežil, už je propuštěn do domácího léčení,“ vzpomíná Josef Tischler.

Naopak méně zásahů než loni mají vodní záchranáři na Lipenské přehradě. Letos totiž jezero úplně nezamrzlo. „Máme ale také jednoho zraněného. Bylo to u Dolní Vltavice, uklouzl a vypadalo to na zlomeninu. Nakonec to byl čtyřhlavý sval, předávali jsme ho po trochu komplikovaném transportu zdravotnické záchranné službě,“ říká náčelník vodních záchranářů Milan Bukáček.

Zimní sezóna končí horským záchranářům 1. dubna. Potom následuje už jarní a hlavní letní sezona.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související