Mexický prezident jde proti proudu. Chce posílit roli státu a fosilních paliv na energetickém trhu země

Návrhy mexického lídra na reformu energetického trhu Mexika už vyvolaly napětí se Spojenými státy.

Zmocněnec Spojených států pro otázky klimatu John Kerry řekl, že USA chtějí spolupracovat s Mexikem v podpoře využívání obnovitelné energie v Severní Americe. USA mají obavy ze snahy mexické vlády zvýšit státní kontrolu nad trhem s elektřinou.

Kerry byl v Mexiku na návštěvě krátce poté, co prezident Mexika Andres Manuel Lopez Obrador (dále AMLO) řekl, že chce prosadit změny v mexickém energetickém sektoru, a to konkrétně zvýšit investice do fosilních paliv a omezit soukromé větrné a solární elektrárny i ty využívající zemního plynu tak, aby měly menšinový podíl na trhu.

Kerry v Mexiku řekl, že americká vláda je připravena být „tak nápomocná, jak jen můžeme být“, aby tlačila na Mexiko ke zvýšení využívání elektrických vozidel a obnovitelné energie.

„Mexiko může hrát zásadní, mimořádnou roli v našem úsilí v boji proti klimatické krizi…to, co chceme udělat, je spolupracovat s Mexikem způsobem, který posílí… schopnost trhu být otevřený a konkurenceschopný,“ řekl Kerry během úvodních poznámek ke své návštěvě v Ciudad de Mexico.

Mexický plán zvýhodnit státní elektrárenskou společnost a omezit soukromé i zahraniční firmy na místním energetickém trhu zvýšil napětí ve vztazích obou sousedů. Mexický prezident předložil návrh zákona, který čelí kritice za to, že podkopává investice do oblasti větrné a solární energie v době, kdy se firmy snaží o čistější energetický mix.

AMLO se snaží tyto spory bagatelizovat slovy, že „existují příležitosti pro investice. Jediná věc, kterou chceme zároveň udělat, je posílit CFE (mexickou státní Federální komisi pro elektřinu – pozn. red.)“. Komise provozuje v zemi elektrárny spalující uhlí nebo topný olej, který produkuje mexická státní ropná společnost. Provozuje ale také některé solární, jaderné a vodní elektrárny.

Mexický prezident odmítl, že by nebyl zastáncem čisté energie, i když je velkým podporovatelem státních dodavatelů a fosilních paliv. Naznačil například možnost, že by USA podpořily svými investicemi rozvoj  a výrobu vodní energie v Mexiku. AMLO nicméně předložil rovněž změnu ústavy, která má omezit prodej soukromých výrobců elektřiny a zvýhodnit mexickou státní ropnou společnost PEMEX. Návrh ale uvízl v Kongresu, kde potřebuje dvoutřetinovou většinu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.