Zde může být vaše reklama.

FOTO: Památkáři v radniční věži představují unikátní artefakty

FOTO: Památkáři v radniční věži představují unikátní artefakty

foto: Olomouc.eu

17. 02. 2022 - 11:59

V přízemí nejvyšší věže na olomoucké radnici vznikla během oprav této historické budovy zajímavá muzejní expozice. Ta ukazuje návštěvníkům hlavně keramické památky, včetně vzácné románské dlažby z 12. století. Dále jsou zde k vidění i historické mince a medaile, které restaurátoři objevili v makovici radniční věže.

 

Dvě prosklené vitríny s archeologickými nálezy nainstalovali památkáři do malé místnosti, ve které začíná dřevěné schodiště jdoucí až na vyhlídku ve věži. V menší, boční vitríně, která se nalézá nalevo od vstupu, jsou dokumenty o radniční věži a také památky, které restaurátoři vyjmuli z makovic, respektive jejich kopie. Origiánály dokladů z věžních makovic, které se dochovaly z let 1551 až 2019, jsou uložené ve Státním okresním archivu a Vlastivědném muzeu v Olomouci.

Dále je v místnosti druhá, větší vitrína, kde jsou uložené archeologické nálezy, které do určité míry přeneseně poukazují na souvislost mezi budovou středověké radnice obklopenou kupeckými krámky a původním kupeckým domem. Artefakty, které zde jsou, pocházejí ze záchranných archeologických výzkumů, prováděných na území historického jádra města Olomouce.

Pro vystavení nálezů bylo důležité, aby nebyly náchylné k degradaci, což bývá především keramika. Druhým kritériem výběru bylo, aby se vztahovaly k obchodu, dálkovým trasám a řemeslu. Památkářům se podařilo vybrat pro vystavení exponáty od 12. do zhruba počátku 16. století, kde se projevuje změna výrobní technologie. Od hrubších obtáčených nádob ze 13. století po tenkostěnné, na rychlém hrnčířském kruhu vytáčené nádoby z 15. až počátku 16. století.

Kromě toho si návštěvník může prohlédnout třeba i unikátní románské dlaždice, které se v minulosti nacházely v podlaze kostela na Dolním náměstí z dvanáctého století. Nachází se zde i soubor ručně vyrobených drobných plastik koníčků i torzo ruky, případně hlava koně z nádoby sloužící k mytí rukou ze 14. století. Na jednotlivých politích jsou vždy umístěné artefakty z jedné olomoucké lokality a jednoho časového období. Jsou zde tak například nálezy z Dolního náměstí, třídy Svobody nebo Uhelné ulice.

Největší zajímavostí je keramická pečeť s opisem Sigillum S. Venceslai, tj. pečeť sv. Václava. Mělo by jít o gotickou (14. století) obchodní známku či kolek, kterým bylo opatřeno nějaké zboží. Nález pochází z Uhelné ulice.

Expozici vytvořili Leoš Mlčák (Arcidiecézní muzeum Kroměříž) a Richard Zatloukal z odboru archeologie Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Olomouci. Zájemci ji mohou shlédnout kdykoliv mimo zimní období v rámci výstupu na radniční věž s průvodcem. Od 1. března jsou denně k dispozici dva termíny prohlídek v 11 a v 15 hodin a od června se pak konají výstupy na věž čtyřikrát denně v rámci prohlídky Olomouc v kostce.

Další články