Konferenční liga - souhrn prvních zápasů předkola playoff

17.02.2022, 20:50, aktualizováno 17.02.2022, 22:58
Komentáře a souhrny
Slavia překvapila na půdě Fenerbahçe a do odvety si odvezla vítězství 3:2. Sparta naopak do Srbska odletí s mankem, protože doma podlehla Partizanu 0:1. Úlohu favorita doma potvrdily Leicester, Marseille nebo PSV Eindhoven. Celtic nestačil na Bodø/Glimt...

Celtic FC - FK Bodø/Glimt 1:3

17.02.2022 21:00

Góly: 79. Daizen Maeda - 6. Runar Espejord, 55. Amahl Pellegrino, 81. Hugo Vetlesen

Ani fakt, že Bodø/Glimt už přes dva měsíce nesehrálo žádné soutěžní utkání, nebo skutečnost, že během zimního přestupového období opustili jeho klub někteří klíčoví hráči, mu nebránilo znovu překvapit fotbalovou Evropu. Ačkoli Celtic byl pasován jakožto daleko ostřílenější do role favorita, na norského dvojnásobného mistra před vlastními tribunami o dva góly nestačil.

Že se bude výběr ze Skandinávského poloostrova prezentovat na Ostrovech proti skotskému velikánovi výhradně nebojácně, prokázaly už úvodní pasáže tohoto zápasu. Samozřejmě že jeho sebejistota v tu chvíli nabírala výrazně vzestupnou tendenci poté, co v 6. minutě umně zakombinoval, defenziva Celticu celému počínání svého soupeře v podstatě jen přihlížela, a po uvolnění od Vetlesena dokázal skórovat i z náročnějšího úhlu netradičně bodlem Espejord.

Glasgowský celek během celého prvního poločasu nenašel na dobře organizovaného rivala potřebný recept, a protože navíc hosté vykazovali perfektní produktivitu a efektivně využívali své šance, prohrával v 55. minutě již o dvě branky. Solbakken u pravé lajny ukázal, že nemá po technické stránce zásadnější potíže, na hranici brankového území oslovil Espejorda, který patičkou ještě prostrčil míč k Pellegrinovi, a ten nikým nehlídán lehce přelstil brankáře Harta.

Domácí na hrací ploše směrem dopředu permanentně tápali, Bodø/Glimt stále poctivě bránilo a pod žádný velký tlak se vlastně po celých devadesát minut nedostalo. Přesto se v 79. minutě muselo začít strachovat o vítězství, neboť Maeda na bližší tyčce zužitkoval pas zprava od Juranoviće. Jenže zatímco aby Celtic svého konkurenta v okamžicích následujících dorazil a propracoval se k vyrovnání, o dvě minuty později opětovně, potřetí a naposledy, inkasoval.

Nutno podotknout, že Den Gule Horde, aneb "Žlutá horda", měla v 81. minutě poměrně štěstí v koncovce. Solbakken z levé strany předal merunu do středu pole, jeho spoluhráč Vetlesen před sebou měl poměrně hodně prostoru, a tak ze střední vzdálenosti vypálil, a protože jeho pokus tečoval bránící McGregor, zapadl balón, po němž se Hart jenom ohlédl, pod břevno.

Více informací k zápasu

Leicester City - Randers FC 4:1

17.02.2022 21:00

Góly: 23. Wilfred Ndidi, 49. Harvey Barnes, 54. Patson Daka, 74. Kiernan Dewsbury-Hall - 45. Vito Hammershøy-Mistrati

Favorizovaný Leicester dokázal potvrdit úlohu jasného favorita proti dánskému outsiderovi a díky vysokému vítězství 4:1 je zatím nejblíže k postupu do osmifinále ze všech šestnácti účastníků play-off. Do tohoto utkání sice nenasadil svého nejproduktivnějšího hráče Jamieho Vardyho, i přesto nasázel soupeři hned čtyři branky.

Randers postoupilo do skupinové fáze evropských pohárů vůbec poprvé v historii a již účast ve vyřazovací fázi byla pro něj obrovským úspěchem, nicméně v Anglii si chtělo alespoň vytvořit reálnou naději do odvety. Domácí dle předpokladů dominovali na trávníku od samého začátku a úvodní větší možnost si vytvořili krátce po odehrané čtvrthodině zásluhou Kiernana Dewsburyho-Halla.

Ten se po chytrém přiťuknutí spoluhráčů zjevil ve středu šestnáctky, ovšem jeho následnou dělovku směřující doprostřed branky skvěle zlikvidoval pozorný gólman Carlgren. "Lišky" otevřely gólový účet tohoto střetnutí přesně v polovině první půle. Nigerijský záložník Wilfred Ndidi využil vynikajícího úniku krajana Lookmana na levé straně a po finální zpětné přihrávce zamířil křižnou střelou přímo ke vzdálenější konstrukci.

V následujících minutách tlak svěřenců manažera Brendana Rodgerse opadl. Ti znovu přidali až v závěrečné pětiminutovce úvodní části, jenže Carlgren si připsal dva pohotové zákroky proti pokusům Söyüncüa s Dewsburym-Hallem. Pak na opačné straně z ničeho nic srovnal stav Vito Hammershøj Mistrati. Devětadvacetiletý záložník obdržel vodorovnou pobídku přímo proti noze od Kehidneho a z deseti metrů se trefil do levého spodního rohu.

Anglický tým však po změně stran přidal a soupeři nasázel hned další tři branky. Ve 49. minutě mu nejprve vrátil vedení Harvey Barnes, neboť se po závaru před dánskou brankou nejlépe zorientoval a z otočky rozvlnil síť. Za dalších pět minut skóroval i zambijský ostrostřelec Patson Daka, po přízemní střele Tielemanse a zákroku Carlgrena stál ve správnou chvíli na správném místě a s velkou porcí štěstí usměrnil balón do prostoru tří tyčí - 3:1.

O dvacet minut později uzavřel gólový účet aktivní Dewsbury-Hall, jelikož po dobře odvedené práci Lookmana na pravé straně zužitkoval jeho zpětnou nahrávku a poloprázdnou branku už neminul. Ihned nato se vytáhl Carlgren proti projektilu střídajícího Ịheanacha a v nastaveném čase hlavičkoval o kousek mimo Lookman, Randers se za celý druhý poločas prakticky k ničemu nedostalo.

Více informací k zápasu

Olympique Marseille - Qarabağ Ağdam 3:1

17.02.2022 21:00

Góly: 41. Arkadiusz Milik, 44. Arkadiusz Milik, 90+2. Dimitri Payet - 85. Kady

Marseille si na vstup do play-off Konferenční ligy nemohla moc stěžovat, potvrdila roli favorita a skolila před vlastními fanoušky Karabach o dva góly, nutno ovšem podotknout, že ani v odvetě by neměla polevovat, pokud si nechce komplikovat postup do osmifinále. Jeho protivník ukázal, že zbraně skládat nehodlá, sumárně vážně neodvedl vůbec špatnou práci.

Hosté nepůsobili na půdě francouzského velikána nějakým bojácným dojmem, ve 2. minutě se pokoušel změnit bezgólový stav Kady, nicméně zamířil jen do zámezí, následně se musel mezi třemi tyčemi činit brankář Mandanda, který zlikvidoval pokus od Zoubira. Po půlhodině hry se osmělili rovněž domácí, a to prostřednictvím Kamary, jeho dalekonosné zakončení ale nebylo přesné. OM si nakonec na svou první branku muselo počkat až do závěru první půle.

Hned dvakrát se prosadil Milik, jenž mimochodem jakožto střídající hráč rozhodl minulý duel v Ligue 1 na půdě Mét, a potvrdil tak, že je aktuálně ve velmi dobrém rozpoložení. Nejprve se mu povedlo zužitkovat rohový kop, který zahrával De La Fuente, a i když napoprvé hlavičku na brankové čáře zastavil bránící Patrick Andrade, napodruhé už merunu nasměroval za záda brankáře Gugešašviliho. Ve 44. minutě pak polský forvard zaúřadoval gólově znovu, to když se ve vápně ocitl zcela nehlídaný a po uvolnění od Gueyeho pohotově přelstil Gugešašviliho.

Ázerbájdžánský výběr po obrátce rozhodně neskládal zbraně, v 51. minutě se pokoušel snížit stav Ozobić, který orazítkoval brankovou konstrukci, v 65. minutě musel do akce Mandanda, jenž vytáhl solidní zákrok vůči dělovce Wadjiho. Nakonec se Karabach dočkal zasloužené odměny v 85. minutě. Zoubir v šestnáctce posunul míč k Patrickovi Andrademu, ten ho ještě přeposlal na Kadyho, který z bezprostřední blízkosti bez větších obtíží cílil do prázdné brány.

Ačkoli Marseille přece ještě vedla, současný výsledek by pro ni do odvety představoval dost nevyzpytatelný artikl, nejen s ohledem na daleké cestování, ale i na kvalitu soupeře, jemuž se na jihu Francie podařilo ukázat se v poměrně zářném světle, a tak musela být nadmíru ráda, že ještě v nastavení přece zaznamenala jeden přesný zásah. Guendouzi přihrál na Dienga, jeho rezultující centr nezachytil Gugešašvili, a tak na zadní tyčce mohl snadno zužitkovat Payet.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - FK Partizan 0:1

17.02.2022 21:00

Góly: 78. Queensy Menig

Sparťané podlehli doma v úvodním duelu 2. kola Evropské konferenční ligy Partizanu Bělehrad 0:1. V 78. minutě rozhodl Queensy Menig. Odveta na hřišti aktuálního lídra srbské ligy je na programu za týden.

Sparta potvrdila, že se jí proti srbským soupeřům v evropských pohárech nedaří, z posledních šesti zápasů je porazila v jediném a pětkrát s nimi prohrála. Partizan na čtvrtý pokus v pohárech na hřišti českého týmu po předchozích třech porážkách premiérově zvítězil.

Domácí trenér Pavel Vrba poslal do utkání hned čtyři teenagery. Suchomel, který nahradil na pravém kraji obrany vykartovaného Wiesnera, si odbyl debut v evropských pohárech. Stoperskou dvojici s Čelůstkou vytvořil Vitík a v záloze nechyběli ani Karabec s Hložkem. Na hrotu útoku nastoupil jednadvacetiletý Čvančara.

Sparta si odbyla debut v EKL, kam se kvalifikovala po podzimním třetím místě ve skupině Evropské ligy. Naopak celek ze srbské metropole zvládl tři předkola EKL a v hlavní fázi soutěže skončil druhý. Letenští se v jarní části evropských pohárů představili po pěti letech, "Černobílí" po čtyřech.

První vzájemný souboj v pohárech od března 1966 začal velmi svižně. Už ve čtvrté minutě vyzkoušel Markovič zpoza vápna pozornost gólmana Holce. O chvíli později ho neprostřelil ani Menig. Na druhé straně brankář Popovič vytáhl Hanckovu skákavou hlavičku. Poté se slovenský obránce probil do šestnáctky, ale Karabec Popoviče neprostřelil. V 15. minutě Karabcův kroucený přímý volný kop skončil těsně vedle.

To byla na dlouhou dobu poslední větší šance, jelikož od té doby se hrálo především ve středu hřiště. Více na míči byli domácí, ale obrana Partizanu zastavila veškeré jejich útočné snahy.

V 78. nečekaně udeřili "Černobílí". Zdjelar výstavním dalekonosným centrem našel Meniga, který přehodil vyběhnutého Holce. Pro sparťany mohlo být ještě hůře. Střídající Milovanović přiťukl míč Jojićovi, ale srbský záložník tváří v tvář domácímu brankáři neuspěl. V nastavení mohli srovnat po rohovém kopu Panák s Pavelkou, ale na zadní tyči na balon nedosáhli.

Zápas navštívilo kvůli omezením proti šíření koronaviru pouze 1000 diváků, jelikož Sparta neobdržela výjimku k polovičnímu naplnění stadionu. Srbský celek přijelo podpořit několik desítek fanoušků.

Utkání navštívila i delegace Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) v čele s předsedou Aleksanderem Čeferinem, která dnes v Praze jednala s šéfem Fotbalové asociace ČR Petrem Fouskem.

Více informací k zápasu

Fenerbahçe SK - Slavia Praha 2:3

17.02.2022 18:45

Góly: 58. Dimitrios Pelkas, 83. Ferdi Kadıoğlu - 45. Ibrahim Traoré, 62. Oscar Dorley, 63. Ondřej Lingr

Slavia a vyřazovací boje evropských pohárů, to je speciálně venku úplné jiné zvíře. Dnes se to opět potvrdilo, když po neustálých venkovních nezdarech ve skupinové fázi a v předkolech si Pražané vyšlápli na Fenerbahce a v bouřlivé divácké kulise ho porazili 3:2. O úspěchu sešívaných rozhodla skvělá reakce na vyrovnávací branku, kdy Lingr a Oscar udeřili během pár desítek sekund.

Genk, Leicester, Rangers a nyní Fenerbahçe - to vše jsou soupeři, které trenérský tým Jindřicha Trpišovského dokázal porazit venku ve vyřazovací fázi evropských pohárů. Konkrétně dnes přitom slávisté Turky předčili zejména přístupem, kdy až na nepříliš podchycený úvod zápasu lépe napadali a aktivněji bránili prostor uvnitř vápna a kolem něj.

První zajímavou situaci zápasu si vytvořil svým šikovným průnikem po levé straně Yira Sor, který však záhy potvrdil pověst velice nedokonalého zakončovatele. Ještě lepší technickou podívanou následně předvedl Tomáš Holeš, když se proháčkoval dvěma až třemi soupeři, ale ani nadvakrát nepropasíroval míč za brankářova záda.

Fenerbahçe se ne a ne probudit, a tak i ke konci první půle nadále platilo, že se Aleš Mandous prakticky nezapotil. Zajímavý průnik Kadıoğlua se podařilo obraně na poslední chvíli stopnout a úplný závěr úvodního dějství už patřil opět Slavii. Domácí ve vlastním vápně na chvíli kolektivně usnuli, a tak po Plavšićově technické střele do tyče bez problémů dorážel Ibrahim Traoré - 0:1.

Do druhého poločasu nastoupil Ondřej Lingr namísto Srdjana Plavšiće a slávisté brzy nato poprvé a naposled ztratili kontrolu nad zápasem. První varování přinesl unikající Enner Valencia, jehož prudkou přízemní ránu zastavila tyč a Yandaş z dorážky Traorého nenapodobil. Podruhé se už Fener nemýlil. Kadıoğlu na levé straně příliš snadno vymíchal Lingra a přihrávkou pod sebe našel volného Pelkase, který nedal Mandousovi šanci.

Jednalo se o velice studenou sprchu zčistajasna, avšak sešívaná reakce stěží mohla být lepší. Hned po čtyřech minutách klapla další dorážka, tentokrát z výrazně větší vzdálenosti, když sraženou ránu zametl zpoza vápna pod břevno odkryté klece Oscar a revanšoval se tak za podzimní červenou kartu proti Baníku Ostrava. A to nebylo vše - jen o pár chvil později Olayinka se Sorem výtečně napadali a střídající Lingr se v samostatném úniku nemýlil.

Şükrü Saracoğlu Stadyumu rázem oněměl, aby následně plynule přešel do sborového pískotu. Fenerbahçe vypadalo být zcela bez motivace a odevzdané. Přesto však ještě neřeklo poslední slovo. Závěr Slavii zkomplikovalo podivné (ne)střídání Sora, který nakonec v křečích nepřepustil místo Teclovi, za něj šel dolů zraněný Oscar, a právě Sorovo nedobré bránění stálo u zrodu druhé branky domácích, když si Kadıoğluovu střelu po rohu srazil do sítě Olayinka.

Zbytek zápasu už Slavia ubránila a veze si do Prahy jednogólový náskok, který bude hájit už za týden.

Více informací k zápasu

FC Midtjylland - PAOK Soluň 1:0

17.02.2022 18:45

Góly: 20. Joel Andersson

Dánský Midtjylland zvládl první zápas předkola vyřazovací fáze a na půdu PAOKu Soluň veze jednobrankovou výhru. O tu se postaral po dvaceti minutách Joel Andersson a řecký celek na ní nenašel odpoveď. Celkově to nebylo moc záživné utkání a brankových příležitostí bylo pomálu.

První poločas nabídl celkem vyrovnanou podívanou, mírnější územní převahu si udržoval PAOK, ale co se týče střel na branku bylo to 1:1. Lépe si však v koncovce vedl Midtjylland.

PAOK se mohl ujmout vedení v 18. minutě, kdy natáhl krok Mitriță a následně průnikovou přihrávkou namazal Živkovićovi, jehož technickou střelu Ólafsson vyškrábl. Řekové svojí příležitost promarnili, kdežto domácí Midtjylland nikoliv. Joel Andersson si ukázkově zpracoval pas od Ferreiry a pak překonal Paschalakise - 1:0. PAOK se pak nemohl dostat ke slovu, až před koncem prvního poločasu hlavičkoval vedle na zadní tyč Tsingaras.

Ani druhý poločas nepřinesl kdovíjakou podívanou. Pět minut po přestávce protáhl Paschalakise Isaksen, ale stav 1:0 se neměnil. Dlouho to pak byla na trávníku nezáživná bitva o každý píď hřiště. Ani jeden tým už recept na obranu soupeře nenašel. Midtjylland porazil v prvním utkání PAOK 1:0 a do odvety jde z výhodnější pozice.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - Maccabi Tel-Aviv 1:0

17.02.2022 18:45

Góly: 11. Cody Gakpo

Tak tohle utkání mezi ty nejatraktivnější rozhodně nepatřilo. Diváci Eindhovenu viděli jen jednu jedinou branku, kterou po dvanácti minutách vstřelil domácí snajpr Cody Gakpo. Ani hostující hráči toho ale moc nepředvedli.

PSV se nacházelo v poměrně dobré formě, izraelský soupeř ale ještě v mnohem lepší. Takže dnešní utkání na Phillips Stadium slibovalo poměrně velkou porci zábavy a branek. Splnit se to snažil od začátku utkání právě Cody Gakpo, který svým pohybem dělal soupeři poměrně velké problémy a často pronikal po straně až k vápnu. Nedokázal ale žádnou šanci zakončit a navíc mu scházela větší podpora spoluhráčů.

Ve 12. minutě už ale Gakpo dokázal rozřešit celý spor mezi oběma týmy sám a definitivně, jak se později ukázalo. Celou akci rozjel, po narážečce se dostal až do vápna a v něm zvolil technický obstřel na zadní tyč, na nějž brankář Peretz neměl šanci reagovat - 1:0 pro nizozemský klub.

A pak bylo dlouho ticho po pěšině. Až pět minut před odchodem obou týmů do šaten se málem prosadil domácí tým ještě jednou. Exekuce přímého volného kopu se ujal Izraelec Eran Zahavi, ale proti svým krajanům neskóroval. Míč poslal těsně nad bránu. Do druhého poločasu vešli aktivněji hosté, jenže finální fáze jim kazila každou větší šanci.

Dan Glazer uspěl na polovině soupeře v hlavičkovém souboji, jenže opět pokazil finální přihrávku před vápno. Ze strany domácích bylo nejhorším jevem to, že útočícímu hráči často nikdo další nepřicházel na pomoc, takže obrana Izraelitů si uměla poradit. Poslední spolupráci mezi Gakpem a Zahavim zhatila rovněž hostující obrana, takže v odvetě bude vše ještě otevřené.

Více informací k zápasu

Rapid Vídeň - SBV Vitesse 2:1

17.02.2022 18:45

Góly: 1. Ferdy Druijf, 15. Marco Grüll - 74. Loïs Openda

Nizozemské Vitesse nevstoupilo vůbec dobře do čtvrtečního play-off o osmifinále nově vzniklé Konferenční ligy a na půdě Rapidu Vídeň prohrávalo po čtvrthodině hry již o dvě branky, ovšem domácí přišli zhruba dvacet minut po přestávce o vyloučeného Filipa Stojkoviće a SBV přeci jen dokázalo alespoň snížit. Do odvety si sice veze porážku 1:2, nicméně stále má reálnou šanci na účast mezi šestnáctkou nejlepších.

Houževnatý rakouský výběr začal naprosto fantasticky a ani ne po šedesáti odehraných sekundách vsítil vedoucí gól. Po hezké přízemí akci na levém křídle odcentroval do předbrankového prostoru Ljubičić a našel hlavu rozběhnutého Ferdyho Druijfa, jenž zblízka bez problémů rozvlnil síť. Neuběhlo ani dalších deset minut a během nich si slavný klub z Vídně vypracoval další dvě solidní příležitosti.

Nejprve to zkusil Marco Grüll z hranice pokutového území a jen o kousek pálil vedle pravé tyče, následně mířil aktivní Druijf ze střední vzdálenosti o půl metru nad břevno. Rapid se dočkal druhého úspěšného zásahu přesně v 15. minutě. Po pasu na levou stranu převzal balón Grüll, nejprve se zbavil bránícího protihráče a pak z dvanácti metrů vystřelil po zemi přímo do bližšího spodního růžku, svůj pokus totiž krásně ukryl mezi nohama Rasmussena.

V prvním poločase se nic dalšího nepřihodilo, pět minut po výměně stran chtěl snížit Grbic. Ten po zemi chytře mířil k pravé konstrukci, ale na pozorného gólmana Gartlera si nepřišel. Ihned nato mohl definitivně rozhodnout Druijf, avšak dorážkou pouze olízl horní konstrukci. Domácí si výrazně zkomplikovali situaci v 65. minutě, kdy druhou žlutou kartu v tomto utkání obdržel Stojković a předčasně tak odešel do útrob stadionu.

Vyzyvatel z Arnhemu zužitkoval početní výhodu o devět minut později. Do listiny střelců se zapsal Loïs Openda, který po brilantním sólu napřáhl z dvaadvaceti metrů a míč usměrnil do levého dolního rohu. Stejný hráč mohl dokonce vyrovnat v 81. minutě, jenomže tentokráte pálil pouze doprostřed branky a Gartler tak reflexivně odvrátil balón do bezpečí.

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
Mandanda_30

Mandanda on fire a klasika vypuštění po pár gólech, ale tak Payetek to nakonec uklidnil

Reagovat
Israha

Sestřih zkresloval, nebo byla dvojice Álvaro - Balerdi opravdu tak slabá?

Reagovat
Mandanda_30

Viděl jsem celej match, problém ani nebyl nutně Alva s Leonardem, ale spíš to byla taková ta klasika kdy všechno jde v pohodě a pak prostě všichni totálně vypnou a z druhýho týmu je prime Barca... Hlavně přihrávky od Milika dozadu byly totální sebevraždy, ale tak dal 2 góly, takže to bylo stejně jedno. Nejvíc to šlo do háje s tím vedením 2:0, to už nikdo nehrál absolutně nijak (jako většinou když vedem), takže bylo jasný, že ten inkasovanej gól přijde. Naštěstí Dimitrijevič to uklidnil, takže no stress, ale zpátky k Stevovi, dost solid výkon na to že dlouho nechytal, ale zas na druhou stranu to není důvod proč by měl chytat místo Lopeze, kterej byl solidní víceméně celou sezónu...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele