Nejdůležitější souboj o výklad historie začal. Dědictví „devadesátek“ rozhodne i o naší budoucnosti

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | Je to v podstatě jen pár měsíců, co se úplně otevřely archivy z roku 1989, a postupně se zpřístupňují další. Bude ještě poměrně dlouho trvat, než historici všechny podstatné dokumenty prozkoumají a vyčtou z nich závěry. To je ovšem jen jedna část příběhu – ta odbornější. Druhá část je „zábavnější“ a do určité míry jde o debatu, kterou nastolil seriál České televize Devadesátky. Toto skutečně špičkové dílo ukazuje temnou stranu doby, na kterou mám téměř výhradně pozitivní vzpomínky.

Proud pozitivních vzpomínek narušují nejen Devadesátky, ale také dokumentární série Polosvět či natáčení poslední epizody podcastu Insider, které jsem absolvoval společně s bývalým bodyguardem největších českých kmotrů Pavlem Šrytrem. Ten nám mimo jiné řekl, že vraždu Františka Mrázka si mohl objednat bývalý premiér Stanislav Gross a z mnoha trestných činů obviňuje i celou řadu dalších politiků. Jeho slovům samozřejmě nemusíte věřit a můžete pro to mít dobrý důvod, ale těžko můžete popřít, že Šrytr je člověk, který byl skutečně blízko.

Neměl jsem o době minulé žádné romantické představy, ale některá fakta a tvrzení jsou přeci jenom krajně zneklidňující. Určitě se dokážu ztotožnit s názorem, že každá mince má dvě strany. Na jedné stojí organizovaný zločin prorůstající do státní správy, na straně druhé doba charakterizovaná obrovskou svobodou. Nicméně rozhovor s Pavlem Šrytrem ve mně zanechal jednu velkou pochybnost a rád bych, abychom na ni našli časem odpověď.

Ve chvíli, kdy někdo zdůrazňuje temnou stránku 90. let minulého století, téměř výhradně hovoří o „divokém kapitalismu“, „ukradených“ miliardách v privatizacích a o anarchii, která byla důsledkem minimální regulace. Šrytr před námi ale vykresluje úplně jiný obraz. Obraz politiků, kteří patří spíše k populistické a nebojím se říct levicovější části politického spektra. Tedy mezi ty, kteří se stavěli anebo stále staví proti základním principům kapitalismu.

sinfin.digital