Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Česko

Rusa Frančettiho může Česko vydat Ukrajině, řekl soud. Rozhodne ministr Blažek

Rus Alexandr Frančetti (14. září 2021) foto: ČTK

Vydání Rusa Alexandra Frančettiho na Ukrajinu je přípustné, rozhodl v pátek pražský městský soud. Verdikt není pravomocný, Rus proti němu podal stížnost k vrchnímu soudu. Konečné slovo ohledně extradice bude mít český ministr spravedlnosti. Ukrajina Rusa viní z činnosti v nelegálním ozbrojeném útvaru v souvislosti s ruskou anexí Krymu. Muž i Rusko jsou proti vydání.
  13:44

Česká státní zástupkyně Jaroslava Novotná zastávala názor, že Rusovo vydání je přípustné, protože je v souladu jak s českými zákony, tak i s Evropskou úmluvou o vydávání. V pátek řekla, že ani provedené obsáhlé dokazování její postoj nezměnilo. Věří tomu, že Ukrajina zachová mužova lidská práva.

Osmačtyřicetiletý Frančetti své stíhání i vydání odmítá. Tvrdí, že před osmi lety pouze hlídal v lese s dalšími civilisty, aby pomohl ochránit obyvatele v okolí Sevastopolu. Uvedl, že do oblasti přijel už v době, kdy anexe probíhala, a že chtěl kvůli nebezpečí válečného konfliktu zachránit svou rodinu a majetek. U soudu nebyl z bezpečnostních důvodů osobně, stejně jako při posledním zasedání vypovídal z vazební věznice prostřednictvím videokonference.

Mužův advokát Denis Kašicyn se snažil prokázat, že údajný trestný čin má výlučně politický a vojenský charakter, a že tedy vydání nepodléhá. Argumentoval i tím, že jeho klient nenaplnil skutkovou podstatu daného trestného činu podle ukrajinského trestního zákoníku. „Ve všech rozhovorech, které poskytl, jednoznačně popírá, že byl ozbrojený,“ zdůraznil. Podle právníka se na Krymu začaly vytvářet jednotky domobrany, protože na místě panoval chaos. Doplnil, že ukrajinský soudní systém je v tristním stavu, hovořil také o mučení.

Ukrajina tvrdí, že Frančetti souhlasil po příjezdu do Sevastopolu s tím, že se zúčastní činnosti ozbrojeného útvaru Sebeobrana Krymu, který ukrajinské zákony nepovolily a který byl mimo jiné zaměřený na potlačení odporu proukrajinsky naladěného obyvatelstva v dané oblasti. Muž údajně vytvořil zpravodajskou skupinu Severní vítr a vybral do ní 11 členů, kterým denně udílel pokyny. Informace, které získali v terénu, předával podle Ukrajiny velení ruského námořnictva.

Rusa zadržela česká policie loni v září, a to na základě mezinárodního zatykače vydaného Ukrajinou. Od té doby je muž ve vazbě, protože podle českého soudu panují obavy z toho, že by mohl utéct.

Před zadržením se Frančetti střídavě zdržoval v Rusku a v Česku, kde má dceru a od roku 2 000 také trvalý pobyt. Podle vlastních slov se v ČR živil jako trenér fitness a taekwonda na volné noze. 

Jedním z důvodů, proč odmítá vydání, je i jeho zdravotní stav. Muž tvrdí, že trpí revmatem a že by mu Ukrajina nezajistila odpovídající léčbu. V případě vydání mu za účast na činnosti ozbrojeného útvaru neustanoveného zákonem hrozí dva až osm let vězení.

Ukrajinsko-ruské vztahy jsou stále napjaté

Vztahy Ruska a Ukrajiny jsou nadále vyostřené - Rusko popírá, že by se na Ukrajinu chystalo vtrhnout, u jejích hranic však shromáždilo vojenskou techniku a vojáky. Dnešní soudní jednání sledovala zástupkyně ruské ambasády. Ruské ministerstvo zahraničí loni pohrozilo „důsledky“, pokud Česko Frančettiho vydá. Ruská vláda o několik měsíců dříve označila Česko za nikoli přátelskou zemi. Stalo se tak po zhoršení vztahů obou zemí v souvislosti s kauzou výbuchu muničních skladů ve Vrběticích.

Pokud vrchní soud potvrdí, že vydání je přípustné, bude muset ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) vyčkat s rozhodnutím ohledně extradice na to, jak dopadne Frančettiho azylové řízení. Rusovu žádost o azyl v Česku teprve posuzuje vnitro, v případě neúspěchu se muž může obrátit ještě na správní soudy.

V jiné sledované extradiční kauze vydal někdejší ministr Robert Pelikán (ANO) ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA, přestože česká justice v té době ještě ve fázi kasační stížnosti řešila Nikulinův případný nárok na azyl. Přestože Nikulin nakonec azyl nezískal, Ústavní soud konstatoval, že ministr porušil Rusova práva. Muž se nyní po českém státu domáhá odškodného ve výši 1,25 milionu korun, dalších 250.000 Kč mu předtím ministerstvo vyplatilo dobrovolně.

Autoři: ,