metro.cz

Počasí v Praze

1 °C / 8 °C

Pátek 19. dubna 2024. Svátek má Rostislav

Malý velký Reacher se povedl. Chybí mu sice centimetry, z cesty byste mu ale šli stejně

  14:00aktualizováno  14:01
STRÁŽCE STREAMU - Když prodejní platforma Amazon loni slavnostně oznámila svůj plán uvést na obrazovkách služby Prime Video další inkarnaci Jacka Reachera, fanoušci předlohy měli radost. Hlavní roli totiž obsadil hromotluk Alan Ritchson, který byl jakýmsi příslibem toho, že tvůrci přistoupí k hlavní postavě úspěšné knižní série od britského spisovatele Jima Granta píšícího pod pseudonymem Lee Child s patřičným respektem. V knihách 195 centimetrů vysokého zabijáka Jacka Reachera totiž doposud ztvárnil pouze Tom Cruise, a to ve dvojici nepříliš zapamatovatelných a předloze ne vždycky věrných filmů. Pár centimetrů a kil tehdy na place chybělo.
Alan Ritchson jako Jack Reacher.

Alan Ritchson jako Jack Reacher. | foto: AMAZON STUDIOS

Když vysloužilého vojenského policistu Jacka Reachera zatknou za vraždu, kterou nespáchal, octne se uprostřed smrtícího komplotu nečestných policistů, pochybných podnikatelů a intrikářských politiků. Jack musí jen s pomocí vlastního důvtipu zjistit, co se děje v Margrave v Georgii. Tak zní synopse tohohle béčkového mixu Jamese Bonda s Sherlockem Holmesem. Akorát se to odehrává, jak je pro Reachera typické, v americkém zapadákově. Seriál Reacher je takový skrytý klenot. Moc lidí o něm neslyšelo a ti co ano, dostali ho do červného hodnocení na portálu csfd.cz. Nesměl proto chybět ani v naší internetové rubrice Strážce streamu.

Děkujeme, že měříte
Abychom si rozuměli. Na tom, jak je kdo vysoký ve filmech a seriálech zase tak moc nesejde. Mohutný Alan Ritchson je také, podobně jako Cruise, menší než jeho knižní předobraz. Měří „jen“ 188 centimetrů a musí se mu tak občas pomáhat kamerou a vhodným výběrem dalších drobnějších herců. Reacherovi rozměry jsou však něco, co fandové odjakživa řeší a i v knihách jsou zmiňované poměrně často. Hlavní postava musí mít výšku 195 centimetrů, váhu 110 kilo a být samý sval. 

Alan Ritchson jako Jack Reacher.

A jak to v knihách bývá, můžou za to geny a Reacher v životě nebyl v posilovně. Tom Cruise se role zhostil celkem dobře, postavu na to však zkrátka neměl. Ironií je, že v seriálu jsou naopak Reacherovi rozměry obvykle zdrojem nejen akčních scén, ale i těch humorných. Tvůrci mají totiž potřebný nadhled a cit pro nadsázku.

Alan Ritchson jako Jack Reacher.

Jde se na jatka
První osmidílná řada, která měla premiéru tento měsíc, čerpá z první knihy z roku 1997 s názvem Jatka. Reacherovi dělá v seriálu, stejně jako v knize, společnost detektiv a policistka, kteří se s hromotlukem neustále špičkují. Knihy jsem nečetl, na zahraničních webech jsem se však dočetl, že se tvůrci odchýlili od předlohy a vykreslili Reachera mnohem společenštějšího a komunikativnějšího, než jak působí v románu. Jinak by to ani nešlo. Seriál má svá pravidla a na rozdíl od čtenáře divák postavě do hlavy nevidí. Románovou atmosféru se však dle fandů zachovat podařilo.

Alan Ritchson jako Jack Reacher.

Béčko jako řemen
Seriál Reacher není žádná áčková produkce a ani si na to nehraje. Točilo se v Kanadě, dialogy občas zašustí papírem a nejznámější je herec je tu člověk, kterého proslavil seriál Smallville či sportovní série Borci z Blue Mountain State. Na csfd.cz píšou, že existuje díl s názvem Test moči. Názor na kvalitu tohohle dílka z roku 2010 si jistě uděláte sami. 

Alan Ritchson jako Jack Reacher.

Ale zpět k Reacherovi. Jedná se o veskrze brakovou staroškolskou zábavu, přímočarou, akční, brutální a se všemi klišé, které máme my věční kluci rádi. Amazon boduje se seriálovým překvapením hned z kraje roku. A to je moc fajn. Těším se proto na příští řadu, která s velkou pravděpodobností vznikne.

Reacher

  • Tvůrci: Nick Santora
  • Režie: Lin Oeding, Thomas Vincent, Sam Hill, Stephen Surjik a další. 
  • Předloha: Lee Child (kniha) 
  • Scénář: Scott Sullivan, Nick Santora, Aadrita Mukerji, Cait Duffy 
  • Kamera: Ronald Plante, Michael McMurray 
  • Hudba: Tony Morales Hrají: Alan Ritchson, Malcolm Goodwin, Willa Fitzgerald, Bruce McGill, Chris Webster, Maria Sten, Harvey Guillén, Hugh Thompson, Willie C. Carpenter a další. 
  • Produkce: Aadrita Mukerji 
Autor: Filip Jaroševský Metro.cz

Hlavní zprávy

Fanoušci dopravy mají letos žně. V Benešově se opět můžou projet Hurvínkem

vydáno 18. dubna 2024  18:05

Pražské metro zahájilo provoz 9. května 1974. Výročí si dopravní podnik připomíná po celý rok. Kromě programu spojeného s oslavami padesáti let podzemky...  celý článek

Biker Michal Maroši se divákům otevře v dokumentu Ten, co slaví každý den

vydáno 18. dubna 2024  12:00

Vrcholových sportovců je nepočítaně, ale jen pár z nich může říct, že o nich někdo natočil film. Mezi takové nově patří i biker Michal Maroši, který si i...  celý článek

Postele XXL čekají v nemocnici na pacienty, kteří mohou vážit až 500 kilo

vydáno 18. dubna 2024  5:00

Skupina sestřiček na jednotce intenzivní metabolické péče (JIMP) na III. interní klinice Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze na Karlově náměstí si...  celý článek

Komerční sdělení

Lumír Běhal: Pohled z kabiny strojvedoucího mě nikdy neomrzí

vydáno 19. dubna 2024

Lumír Běhal je muž mnoha profesí a zájmů. Má za sebou bohatou kariéru strojvedoucího, aktuálně jezdí pro Arrivu s elektrickými vlaky. Je jeden ze...  celý článek