Mohl z něj být filmový tvůrce, jaký se topí v milionech. Co v milionech, možná přímo v miliardách. Jenže smůlou režiséra Miloše Formana, jenž natočil celou řadu dnes již kultovních snímků a spolupracoval s celou řadou hereckých legend, bylo načasování. Kdyby totiž své slavné zahraniční filmy natočil až v 90. letech, mohlo být všechno docela jinak…

„Miloš Forman přišel do Hollywoodu v době, kdy režisérům studia ještě neplatila tak závratné honoráře jako dnes,“ tvrdí filmový publicista Petr Burda. „Za Přelet nad kukaččím hnízdem měl dostat milion dolarů (dnes cca 20,5 milionu korun), dnes by za tak skvělý film obdržel nejméně 15 milionů dolarů (dnes cca 308 milionů),“ objasnil odborník.

„Bohužel natáčel v době, kdy se ještě tolik neplatilo! Kdy si filmaři, herci a další členové štábu neuměli na studiích, která samozřejmě rejžovala, co to šlo, vydupat větší peníze. Zcela jistě by teď Forman byl několikanásobným miliardářem,“ doplnil Burda.

Forman dal vzniknout takovým snímkům, jako je například osmi Oscary ověnčený Amadeus (mimo jiné i za nejlepší film či nejlepší režii) či výše zmiňovaný Přelet nad kukaččím hnízdem, v němž zazářil tehdy osmatřicetiletý Jack Nicholson (84). To, že Forman na svých filmech nevydělal nakonec tolik, kolik mohl, ho ale zřejmě zas tak moc netrápilo.

VIDEO: Smrt režiséra Miloše Formana (†86): Jeho žena Martina řekla, co se stalo

Video
Video se připravuje ...

Smrt režiséra Miloše Formana (†86): Jeho žena Martina řekla, co se stalo Blesk TV

I tak si přišel na peníze, o jakých by si v Česku mohl jen nechat zdát. Společně s manželkou Martinou (56) vlastnil řadu nemovitostí, jejichž hodnota se pohybovala v řádech stovek milionů korun, a které si po jeho skonu rozdělili jeho dědici.

Ať už to byl byt na prestižní adrese v New Yorku, nedaleko Central Parku, co ho v polovině 70. let vyšel na cca 41,5 milionu korun (a v současnosti se jeho cena odhaduje na 411 milionů korun), rozsáhlý ranč v Connecticutu, ve Warrenu, nedaleko New Yorku, který si v osmdesátých letech koupil v přepočtu za 15,5 milionu korun, kdežto nyní by za něj dal kolem 100 milionů korun, anebo chalupa, stodola a velký pozemek ve vesničce Lešovice na Plzeňsku.

Výdělky nejslavnějších snímků

Přelet nad kukaččím hnízdem (1975)
Rozpočet: 4,4 miliony dolarů (cca 90,3 milionu korun)
Světový výdělek (dodnes): cca 300 milionů dolarů (cca 6 miliard korun)
Formanův honorář: 1 milion dolarů (cca 20,5 milionu korun)

Vlasy (1979)
Rozpočet: 11 milionů dolarů (cca 225 milionů korun)
Světový výdělek (dodnes): cca 203 milionů dolarů (cca 4,1 miliardy korun)
Formanův honorář: 2 miliony dolarů (cca 41 milionů korun)

Amadeus (1984)
Rozpočet: 18 milionů dolarů (cca 369 milionů korun)
Světový výdělek (dodnes): cca 230 milionů dolarů (cca 4,7 miliardy korun)
Formanův honorář: 3,7 milionu dolarů (cca 76 milionů korun)

Lid versus Larry Flint (1996)
Rozpočet: 35 milionů dolarů (cca 718 milionů korun)
Světový výdělek (dodnes): cca 110 milionů dolarů (cca 2,2 miliardy korun)
Formanův honorář: 8 milionů dolarů (cca 164 milionů korun)  

Fotogalerie
49 fotografií