OH 2022 se slaví i v Česku! Někde více než v Pekingu

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

18. února 2022 18:59

Až na olympijském festivalu v Brně si české hokejistky užily to, co jim bylo v Pekingu kvůli covidu upřeno: zájem diváků a zejména mladými návštěvníky obklopené kluziště. Tereza Radová, Aneta Lédlová a Tereza Vanišová na něm dnes pod vedením trenéra Tomáše Paciny sehrály po autogramiádě malou exhibici.

"Je to krásné, že tady jsou diváci a mají zájem o ženský hokej. Tohle jsme v Číně nezažili. Hráli jsme v halách skoro pro 20.000 diváků, ale nikdo tam nebyl. Mrzí mě, že si holky nemohly zahrát před plným hledištěm, zasloužily by si to," řekl ČTK Tomáš Pacina, který přivedl český tým při jeho premiéře pod pěti kruhy do čtvrtfinále.

S úsměvem rozdávala podpisy na olympijském festivalu v Brně i Radová, historicky první střelkyně české ženské reprezentace na olympiádě. "Nikdy mě nenapadlo, že i já budu někdy rozdávat podpisy. Je to nádherné, jak se tady lidé s námi fotí a stojí na nás frontu," řekla obránkyně Göteborgu, která se teď po pár dnech odpočinku vrátí do švédského klubu na zbytek sezony.

Hokejistky čtvrtfinálovou účastí předčily muže, nicméně Pacina si nemyslí, že by to pro budoucnost českého ženského hokeje mělo mít zásadní vliv. Potvrdil, že ke schůzce s předsedou svazu Tomášem Králem teprve dojde. "Myslím, že napřed se bude řešit Filip," domnívá se Pacina, že prioritou pro výkonný výbor bude otázka trenéra mužské reprezentace Filipa Pešána.

Z hlediska budoucnosti se Pacina nezabývá osobním postavením, ale pozicí ženského hokeje v Česku. "Sehráli jsme fantastickou bitvu s USA, v níž jsme sahali po senzaci. Dostali jsme i lekce, z nichž se musíme poučit. Hodně jsme se naučili a hodně nám to dalo. Pro mě je nejdůležitější, jaké budou podmínky pro český hokej, co se bude dělat a kolik do toho půjde peněz," řekl Pacina, který se nyní chystá na dovolenou v Orlických horách.

Témata: olympiáda Olympijské hry 2022