InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • To je andělení!

    neděle 5.5 14:30 - Divadlo Oskara Nedbala Tábor

    Pohádková neděle pro děti.

  • Výlet k pramenům řeky Volyňky

    neděle 5.5 7:20 - Volyně – sraz na vlakovém nádraží

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Další turbulence v Týně. Odvolali radního Slepičku

TÝN NAD VLTAVOU – Na včerejším zasedání týnských zastupitelů byl dvanácti hlasy 21 členného zastupitelstva odvolán z rady města bývalý ředitel Městského centra kultury a vzdělávání David Slepička (Změna 2020). Instalaci Davida Slepičky do funkce a i jeho působení v ní dlouhodobě kritizovali Piráti, kteří v létě 2020 odešli v Týně do opozice. Piráti nesouhlasili s tím, že David Slepička byl na začátku roku 2020 dočasně ustaven do funkce ředitele kulturní instituce, ale žádné výběrové řízení se pak už nekonalo.

 

Následně odhalila kontrola některé nedostatky, například za chybějící zdravotní prohlídky zaměstnanců dostala organizace pokutu od inspektorátu práce. V Městském centru kultury a vzdělávání (MCKV) chyběly předepsané revize, problémy byly ve výkazech jízd a šachovalo se i se zařazováním zaměstnanců. Loni v prosinci zastupitelé uložili radě města, aby Davida Slepičku z funkce v čele MCKV odvolala. Slepička ale sám ohlásil na závěr ledna odchod z této funkce, setrvalou kritiku označil za šikanu. Centrum kultury dnes řídí jako statutární zástupce místostarostka Martina Sudová (ODS).

Bývalý radní za Piráty Jan Novák se ale s tímto nespokojil a na včerejším zasedání mimo plánovaný program navrhl odvolání Davida Slepičky také z rady města a z představenstva Vltavotýnské teplárenské společnosti. Obojí dvanácti hlasy prošlo, když se k návrhu přidali i dva radní z Trikolory starosty Ivo Machálka Jan Meidl a Karel Moravec. Dále pro hlasovali dva Piráti, tři lidovci a pět zastupitelů z uskupení Pro Tejn. Starosta Ivo Machálek i místostarostka Martina Sudová se hlasování zdrželi.

„Starosta se snažil zpochybnit legálnost tohoto odvolání s tím, že Slepičku nelze odvolat, protože v radě města musí být sedm lidí. Když ale v létě 2018 před koncem minulého volebního období odstoupil bývalý starosta Šnorek, taky rada zůstala do voleb nedoplněná," poukazuje na situaci Jan Novák (Piráti).

Současná místostarostka Martina Sudová (ODS), která po Davidu Slepičkovi řízení Městského centra kultury a vzdělávání převzala, se ke spontánně vyvolanému hlasování a odvolání Davida Slepičky z městské rady i představenstva Vltavotýnské teplárenské vyjadřovat nechtěla. Sama se hlasování zdržela. „Budeme to ještě v průběhu příštího týdne řešit," naznačila, že věc nepovažuje za definitivní.

Vyjádření odvolaného Davida Slepičky, který kdysi společně s exhejtmanem Jiřím Zimolou zakládal hnutí Změna, se získat nepodařilo. Telefon nezvedal, na SMS neodpověděl. Vyjádřila se ale jeho manželka Michaela Slepičková. Předmětem opoziční kritiky je totiž i její dohoda o provedení práce pro odbor kultury během mateřské dovolené. Michaela Slepičková vyjmenovala, že provádí administraci žádostí v rámci Oranžového roku, jímž Jaderná elektrárna Temelín podporuje obce ve svém okolí, pracuje pro městský zpravodaj, spravuje facebook města, web města i turistický portál a také kalendář akcí. "Myslím, že to je dost práce a denně odevzdávám pracovní výkaz," řekla manželka odvolaného radního. 

Faktem je, že David Slepička vydržel ve funkci ředitele kultury dva a půl roku, jeho předchůdce Jan Ivanega podobně dlouho a i on skončil kvůli nesrovnalostem v chodu organizace. Podobně turbulentní je i politická situace v Týně. Minulý starosta Milan Šnorek z ODS odstoupil před minulými volbami, v tomto volebním období se po odchodu Pirátů rozpadla křehká jedenáctičlenná koalice, která po volbách 2018 vyšachovala vítězný subjekt Pro Tejn, a jak se zdá, tím dramatická situace v Týně nekončí.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace