Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Snad někteří změnili názor na ženský hokej. Skvělá zkušenost, hodnotí olympiádu Vanišová

Tři týdny v Číně, pár dní doma a poté do Švédska. Hokejistka Tereza Vanišová si užívá chvíle klidu mezi olympijským turnajem a závěrem sezony, který absolvuje s týmem Leksands IF. Pro Budějckou Drbnu popsala dojmy z olympiády, kam se ženský reprezentační výběr dostal poprvé v historii.

České hokejistky na turnaji porazily Švédsko a domácí Čínu. Pak ale prohrály s Dánskem a po nájezdech s Japonskem. To znamenalo druhé místo ve skupině a postup do čtvrtfinále, kde čekal těžký soupeř - Spojené státy americké. V něm Češky dlouho držely nadějný výsledek, o porážce 1:4 rozhodly až branky ze třetí třetiny. 

„Cíle byly větší. Chtěly jsme postoupit ze skupiny z prvního místa. Byla to pro nás největší šance, jak se dostat přes čtvrtfinále. To se nepovedlo. Měly jsme porazit Dánsko a do zápasu s Japonskem jít ve větší pohodě,“ přiznává šestadvacetiletá Tereza Vanišová, která pochází ze Strakonic. 

Tereza Vanišová (26 let)
Pochází ze Strakonic. Hokej hrála v Písku, Plzni či Slavii Praha a poté zamířila do Kanady a Spojených států amerických. Oblékala mimo jiné dres týmu Boston Pride. Nyní hraje česká reprezentantka ve Švédsku za Leksands IF.

Poslední zápas ale hodnotí jako skvělou zkušenost. „Chtěly jsme do toho jít naplno, hrát svou hru a tu jejich kazit. To se dvě třetiny docela dařilo, potom se to ale pokazilo. Spojené státy americké jsou světová špička. S trochou štěstí se nám to mohlo podařit, ale je potřeba uznat, že mají výborný tým. Byl to pro nás důležitý zápas,“ shrnuje reprezentantka. 

Ta věří, že tým olympijská zkušenost posune dopředu. „I přes ten výsledek se podle mě nemáme za co stydět,“ usmívá se Vanišová, kterou potěšil zájem ze strany veřejnosti o ženský hokej.  

„Myslím, že se nám povedlo sport zpopularizovat. Překvapilo mě, jak moc to lidé v Česku sledovali. Velká část veřejnosti totiž ani nevěděla, že ženský hokej existuje, když to přeženu. Snad na to někteří lidé změnili názor v tom dobrém slova smyslu,“ uvažuje hokejistka. 

Ta si užila i atmosféru olympiády, kterou cítila třeba ve vesnici, kde sportovci tráví volný čas. Příliš limitující podle ní ani nebyla opatření proti šíření covidu-19, což zahrnovalo mimo jiné denní testování. Tým si našel čas i na to, aby podpořil české sportovce. 

Tereza Vanišová pomohla české hokejové reprezentaci, která se při premiéře na olympiádě probojovala do čtvrtfinále. 

Slabší atmosféra byla při zápasech. „Těžko by se tam dělala, i kdyby byla hala plná. Oba stadiony jsou totiž strašně velké. Nějací lidé tam byli, osobně si ale myslím, že může být skvělá atmosféra na menším stadionu, který se snadněji zaplní,“ popisuje reprezentantka. 

Ta si po olympijském turnaji užívá pár dní klidu. Už příští týden totiž odlétá do Švédska, kde hraje za tým Leksands IF. S ním bude dohrávat sezonu a poté ji čeká play off. Ani poté se ale nudit nebude. Musí totiž odletět do Spojených států amerických, kde dokončuje magisterské studium v oboru rehabilitační věda. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Terezy Vanišové

Štítky hokej, olympiáda, Čína, peking, vanišová, sport, strakonice, olympijské hry, Tereza Vanišová, Švédsko, Leksands IF, hokejista, USA, Drbna.cz, čtvrtfinále

Snad někteří změnili názor na ženský hokej. Skvělá zkušenost, hodnotí olympiádu Vanišová  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.