Michael Bolton: Drift Away

V roce 1992 získal americký zpěvák Michael Bolton cenu Grammy za Nejlepší pěvecký výkon. Nebylo to zdaleka jeho první ocenění. V té době už měl za sebou skoro dvacetiletou kariéru, mohl se pochlubit miliony prodaných desek a také tehdy natočil album písniček, které čas hned tak nepoznamená. Deska se stala 4x platinovou.

Když v sobě člověk objeví hudební talent, vyvstává otázka jak s ním naložit a jakým směrem se ve světě desítek hudebních žánrů vydat. Záleží pochopitelně na vlivu rodiny, kamarádů a také na místě, ve kterém vyrůstá. V Kolíně možná zaujme člověka dechovka, v Brně, na Horácku nebo v Českých Budějovicích místní folklor, v Nashvillu country a v Memphisu blues. Může to tak být, ale také nemusí.

Michael Bolton se narodil ve městě New Haven, které se, alespoň pokud vím, žádným pro to místo speciálním stylem neproslavilo. Můžeme tak povědět, že se tam hraje vlastně všechno, co lze najít na hudební scéně celého světa. A tak začal Bolton působit v kapele Blackjack, která se orientovala na hard rock. Postupem času se ale jeho skladatelský um a soulově zabarvený hlas uplatnily i v jiných žánrech a dnes ho většina posluchačů zná spíše jako interpreta pop rockových balad. V r. 1992 natočil album Timeless, které, jak zpěvák uvádí na obalu desky, je věnováno velkým skladatelům a slavným umělcům. Domnívá se, že skladby, které na desku nahrál, budou žít věčně. Skladbu Drift Away napsal v r. 1970 country skladatel Mentor Williams, ale světového úspěchu dosáhla písnička až po letech, když se dočkala soulového zpracování. Zajímavé je, že si ji na své LP Tattoo You vypůjčili i Rolling Stones.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.