Respirátory jako nutnost, nebo omezování? Virolog Bouřa má jasno, hovoří o vládním alibismu

Podle virologa Evžena Bouři je nošení roušek a respirátorů v tuto chvíli zbytečné
  |   zpráva

Podle strukturního virologa z Ústavu organické chemie a biochemie Evžena Bouři jsou některá pandemická opatření vlády naprosto zbytečná. Vysvětlil, kdy mají smysl. Podle Světové zdravotnické organizace mají i dnes některá doporučení svoji logiku.

Virolog Bouřa se k respirátorům vyjádřil pro Novinky.cz zejména v souvislosti s variantou omikron. Podle něj totiž zastavit šíření této mutace viru nejde a zároveň u této mutace ani nedává smysl zpomalovat její šíření.

Šíření viru nezpomalí

„Nošení respirátorů, jako ostatně i další opatření, může sledovat dva cíle. Jednak zastavit vlnu šíření viru SARS-CoV-2, což víme, že s variantou omikron nejde, nebo zpomalit šíření viru, což u omikronu nedává smysl. V tom je rozdíl proti variantě delta, při které bylo důležité šíření viru zpomalovat,“ uvedl Evžen Bouřa zmíněný web.

Omikron je sice mnohem nakažlivější, ale podle virologa „moc lidí do nemocnic neposílá“ kvůli svému mírnějšímu průběhu. Tak ani nehrozí přeplnění zdravotních zařízení. Z těchto důvodů je tedy povinné nošení roušek a respirátorů podle odborníka „vládním alibismem“.

Kdy bude mít nošení respirátorů opět smysl?
Bouřa ale jedním dechem dodal, že v budoucnu může nošení roušek a respirátorů opět dávat smysl v případě, že vznikne nová varianta koronaviru, u které bude možné pomocí roušek a respirátorů zpomalit nebo zastavit její šíření.

Ne všechna opatření jsou ale zbytečná. Světová zdravotnická organizace i nadále doporučuje dodržovat mimo jiné i následující pravidla:

  • Udržujte si mezi sebou minimálně metrové odstupy
  • Vyhněte se místům, kde se shromažďuje velké množství lidí
  • Pravidelně větrejte
  • Dotýkání se různých veřejných povrchů omezte na minimum
  • Často si myjte ruce teplou vodou a mýdlem
  • Nechte se očkovat

Zdroj: Novinky, World Health Organization

KAM DÁL: Covid: Tato rostlina vás může ochránit před několika variantami viru.

Klíčová slova: