Co se stalo s autem Tesla Roadster, který Elon Musk poslal do vesmíru

Zhruba před čtyřmi lety, v únoru 2018, vyslaly společnosti Tesla a SpaceX do vesmíru automobil Tesla Roadster. Jak uvedli na webu Techeblog, v současné době se nachází více než 376 milionů kilometrů od Země a asi 312 milionů kilometrů od Marsu. Vozidlo urazilo téměř 3,2 miliardy kilometrů.

V autě sedí figurína přezdívaná Starman na místě řidiče ve skafandru SpaceX. Na palubní desce je nápis Nepropadejte panice. Zvukový systém ve voze přehrával ve smyčce skladbu Space Oddity od Davida Bowieho.

Ben Pearson, tvůrce webu WhereIsRoadsteru, se o vesmír zajímá odjakživa. Po startu rakety Falcon Heavy si uvědomil, že neexistuje žádný jednoduchý způsob, jak sledovat cestu vozidla a tak se pustil do práce. Základní verzi svých stránek dokončil za sedm hodin a finální verze byla hotová zhruba měsíc po startu.

Pearson, který vymodeloval pravděpodobnou cestu vozu na příštích 68 let, tvrdí, že vůz má tendenci přibližovat se k Zemi a Marsu na sudých oběžných drahách. To znamená, že na nadcházejícím třetím oběhu se Starman může cítit poněkud osamoceně.

Tesla Roadster je s největší pravděpodobností stále vcelku, ale možná ho poškodily malé meteoroidy. V souvislosti s tím se objevila jedna akademická práce, která odhaduje, že pravděpodobnost srážky se Zemí v příštích 15 milionech let je asi 22 %, přičemž pravděpodobnost, že narazí do Venuše nebo do Slunce, je 12 %.

Konečný osud roadsteru se pravděpodobně dozví lidé až za mnoho milionů let. Musk však v roce 2018 uvedl, že doufá, že lidé již založí osady na jiných planetách sluneční soustavy a Muskovi potomci budou moci Roadster odtáhnout do muzea.

Zdroj: techeblog.com