Jarní koncertní lahůdky pro kytarové nadšence

22. únor 2022

Přijede experimentátor Fred Frith, jazzrockový virtuóz Scott Henderson, kreativní novátor Matthew Stevens, fusion a funkový guru Dean Brown či Pat Metheny, který je kategorií sám o sobě. Z jarní nabídky vystoupení světových hráčů si vyberou ctitelé hned několika odlišných kytarových stylů.

Ne, že by se měl posluchač omezovat na jeden nástroj, ač v rukách geniálních hráčů. Nicméně kdo má šesti- a vícestrunný svět s celým okolním vesmírem zvukových možností v oblibě, nebude vědět, kam letos na jaře vyrazit dřív.

Britský génius volné improvizace Fred Frith, vedle vlastních projektů známý spoluprací s Johnem Zornem či Billem Laswellem (i Ivou Bittovou), má k Česku dlouhodobé vazby. Už od dob, kdy se kytaristu, působícího tehdy v avantgardní kapele Art Bears, podařilo dostat za železnou oponu na Pražské jazzové dny 1979. Šlo o událost, která hluboce ovlivnila naši zdejší alternativní scénu.

Po pádu totality se k nám Fred Frith vracel opakovaně a nejrůznějších konstelacích, včetně koncertů sólových. Tentokrát dorazí 16. 3. do Prahy v triu s basistou Jasonem Hoopesem a bubeníkem Jordanem Glennem. Jediná věc zůstává pro Frithovu tvorbu konstantní: Nezařaditelnost, přerůstající všechny žánrové škatulky.

Nejen, že původem kanadský muzikant Matthew Stevens (spolupráce mj. Christian Scott, Esperanza Spalding) patří k nejoriginálnějším kytaristům současnosti, výtečným jak ve zvukově tradičnějším pojetí nástroje, tak i s arzenálem zvukových efektů. Také jeho společný projekt In Common se saxofonistou Walterem Smithem III patří k nejčastěji skloňovaným počinům současného amerického jazzu. Při vší úctě k virtuozitě a improvizační nápaditosti Smithově, právě kytara se tu stará o novátorské postupy, nadžánrové přesahy a nezvyklé sonické krajiny.

Koncert projektu In Common proběhne 23. 3. v rámci stejného večera JazzFestBrno jako vystoupení bubeníka Antonia Sáncheze a jeho kapely Bad Hombre. Což je nesporně další lákadlo. Na kytaru v obsazení Bad Hombre sice nedojde, ovšem na kvalitní muziku ano, a oslí můstek do šestistrunné říše také najdeme. Vždyť Sáncheze si řada posluchačů oblíbila jako intuitivního dlouholetého sidemana Pata Methenyho.

Do Česka se rád vrací americký mistr střelhbitých kaskád tónů Scott Henderson (Chick Corea, Joe Zawinul, Jean-Luc Ponty), který dokázal se svojí kapelou Tribal Tech v 80. letech vdechnout původnímu jazzrocku nový život a aktualizovat ho pro další dekády. Důvěryhodně ovšem zněl i jeho pozdější návrat k bluesovým kořenům. A znovu k vlastní definici jazzrockové fúze pro současnost.

V rámci letošního evropského turné věnuje Henderson zdejším fanouškům zastávku 30. 3. v pražském Jazz Docku. Den předtím hraje v Poznani, den poté ve Vídni a 1. 4. zavítá do Bratislavy, kdyby se vám tyto lokace zdály praktičtější.

Také Dean Brown (Marcus Miller, Joe Zawinul, Billy Cobham, Randy Brecker nebo Roberta Flack), proslulý hlavně ve světě fusion a funkových výbojů, je z našich pódií dobře znám. Tentokrát představí v sestavě Groove Warriors skutečný all stars band. Baskytaristu Victora Wootena, bubeníka Dennise Chamberse a saxofonistu Boba Fransceschiniho. S rytmikou je pochopitelně stále dobře sehrán třeba díky dřívější spolupráci v triu Trypnotix.

Dean Brown letos u nás zahraje v rámci trutnovského Jazzince (4.4.) a na Groove Brno Spring Edition (7.4.).

Příznivci Pata Methenyho se po dvou letech posouvání konečně 26.4. dočkají koncertu projektu Side-Eye, věnovaného spolupráci s o dvě generace mladšími hudebníky, na JazzFestBrno.

Čtěte také

Těm, kteří nemilují (ne)cestování po D1 a bydlí trochu západněji, ale jistě přijde vhod dodatečně dohodnutý pražský termín 29. 4. Máme možnost zažít legendárního kytaristu opět v jiné nástrojové sestavě. V obsazení tria s klávesistou Chrisem Fishmanem a bubeníkem Joem Dysonem.

Na závěr ještě přidejme výhledovou informaci k opět kvůli covidu – snad již naposledy – posunutému koncertu, ke kterému se už už schylovalo v únoru. Lionel Loueke se svým unikátním projektem, věnovaným originálním transkripcím děl svého mentora Herbieho Hancocka pro sólovou kytaru, pravděpodobně dorazí 1. února 2023.

Výčet vystoupení si neklade nárok na úplnost, dodatečně mohou být potvrzena další data koncertů.

Výběr z „kytarových“ koncertů

 

Fred Frith Trio

16. 3. Punctum – Krásova, Praha

 

Matthew Stevens / Walter Smith III In Common

23.3. Cabaret des Péchés, Brno

 

Scott Henderson Trio

30. 3. Jazz Dock, Praha

 

Dean Brown Groove Warriors

4. 4. Národní dům, Trutnov

7. 4. Metro Music Club, Brno

 

Pat Metheny Side-Eye

26. 4. Sono Centrum, Brno

29. 4. Divadlo Hybernia, Praha

 

Spustit audio