Jiří Šlégr o fiasku českých hokejistů. Nemůžeme se vymlouvat na smůlu. Co s Pešánem?

Jiří Šlégr se zlatou olympijskou medailí z Nagana

Co Čech, to trenér! Peking 2022 (208)

Olympiádu vyhrají Finové, Češi budou černým koněm turnaje, prorokoval před hrami v Pekingu bývalý hokejista a šampion z Nagana Jiří Šlégr. Zatímco první tip mu dokonale vyšel, v tom druhém se hluboce zmýlil. Národní hokejový tým skončil až na devátém místě, což je nejhorší umístění v historii Česka i Československa.

Českým hokejistům Jiří Šlégr na dálku fandil a každý zápas bouřlivě prožíval. Věřil, že tentokrát nás medaile nemine. Že se náš tým nedostane ani do čtvrtfinále, bylo pro něj velkým zklamáním. „Měli jsme tam podle mě dobré mužstvo, klukům jsem věřil, ale bohužel se to nepodařilo,“ povzdechl si. Podle něj nejde pouze o jeden nepovedený zápas, problémy se v českém hokeji léta hromadily.

„Musíme se podívat pravdě do očí. Nemůžeme se vymlouvat na smůlu nebo štěstí. Něco jsme prostě zanedbali, něco jsme udělali špatně. Čekání na medaili je dlouhé a už to není náhoda. Neznamená to, že nemáme kvalitní hokejisty. Pořád je máme, jen jich už není tolik na té nejvyšší úrovni, což se potvrzuje v rámci draftu a účasti našich hráčů v NHL. Náš hokej je tam, kde je, a tohle je pro nás nastavené zrcadlo. My všichni, co se kolem hokeje dlouhá léta motáme, s tím musíme konečně začít něco konkrétního dělat,“ míní Šlégr.

Změna trenéra by přinesla impulz

Změnit by se podle něj měl mimo jiné i styl naší hry. „Nemůžeme si nahrávat pořád přes šířku hřiště, to nám vezme spoustu energie, než se dostaneme k nějaké šanci. A když se k ní dostaneme, už nemáme ani sílu, abychom vstřelili branku. Musíme se vrátit k přímočarému hokeji, který půjde přímo do brány,“ burcuje bývalý hokejista, který patří k hráčům, kteří během kariéry vyhráli olympiádu, mistrovství světa, Stanley Cup i českou extraligu.

Přestože se před olympiádou trenéra Filipa Pešána zastával a žádal pro něj a jeho realizační štáb klid na práci, nyní už to vidí trochu jinak. „Letošní sezóna se vůbec nepovedla. Tým asi potřebuje nějaký impulz,“ uvedl Šlégr.

Tagy: