V radniční věži vystavují památkáři i pečeť svatého Václava

  10:04
Součástí náročné opravy olomoucké radnice v letech 2015 až 2020 bylo vybudování unikátní expozice historických artefaktů. Tu nyní lidé najdou v přízemí nejvyšší radniční věže. Součástí expozice jsou keramické památky včetně vzácné románské dlažby ze 12. století, historické mince a medaile.

Vystavené keramické předměty v olomoucké radniční věži se vztahují k obchodu, dálkovým trasám a řemeslu. Odborníci vybrali exponáty od 12. do počátku 16. století. | foto: Národní památkový ústav Olomouc

Vystavené předměty na radnici pocházejí ze záchranných archeologických výzkumů z historického jádra Olomouce. Ve sbírce jsou i památky, které byly uložené v makovici radniční věže.

„Jedná se o jejich kopie. Originály dokladů z věžních makovic se dochovaly z let 1551 až 2019 a jsou uloženy ve Státním okresním archivu a Vlastivědném muzeu v Olomouci,“ popsal Richard Zatloukal z odboru archeologie Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Olomouci.

Památkáři se rozhodli vystavit především keramické exponáty, které nejsou náchylné k degradaci.

„Památkáři vybrali exponáty od 12. do zhruba počátku 16. století,“ popsal mluvčí olomoucké radnice Michal Folta.

„V ústřední nice je vystaven exkluzivní nález - keramická pečeť s opisem Sigillum S. Venceslai, tedy pečeť sv. Václava. Zřejmě se jedná o gotickou obchodní známku či kolek ze 14. století, kterým bylo opatřeno nějaké zboží. Nález pochází z Uhelné ulice,“ doplnil Zatloukal, který na expozici pracoval společně s Leošem Mlčákem z Arcidiecézního muzea v Kroměříži.

„Návštěvník zde může vidět také unikátní románské dlaždice z podlahy kostela na Dolním náměstí z 12. století, které byly tvarovány pomocí dřevěné formy. Dále je zde soubor v ruce vyrobených drobných plastik zvířátek (koníčků) i torzo ruky, nebo hlava koně ze 14. století,“ přiblížil památkář.

Expozice je přístupná jako součást výstupu na radniční věž s průvodcem.

„Od 1. března jsou denně k dispozici dva termíny prohlídek v 11 a v 15 hodin a od června se pak konají výstupy na věž čtyřikrát denně v rámci prohlídky Olomouc v kostce,“ vysvětlil mluvčí Folta.

14. července 2020

Autor: