Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Končí ředitel úřadu proti praní špinavých peněz. Kazda byl odborníkem na korupci

Autor: ČTK - 
22. února 2022
12:48

Ředitel Finančního analytického úřadu (FAÚ) Libor Kazda byl na vlastní žádost ke konci března odvolán z funkce. Informovalo o tom dnes ministerstvo financí. Ministerstvo, pod které úřad spadá, vypíše na funkci výběrové řízení podle služebního zákona. Kazda se vedení úřadu ujal počátkem roku 2014. Na personální změnu dnes upozornil server Seznam Zprávy.

FAÚ plní funkci finanční zpravodajské jednotky pro Českou republiku. Cílem úřadu je boj proti praní špinavých peněz. Úřad vidí do všech účtů a asistuje při vyšetřování prakticky všech významných hospodářských kauz. Do konce roku 2016 působil jako součást ministerstva financí. Od ledna 2017 je samostatným správním úřadem.

„Děkuji panu Kazdovi za jeho práci v čele úřadu, jehož byl vůbec prvním ředitelem,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Před příchodem na FAÚ Kazda od roku 2008 šéfoval plzeňské expozituře protikorupční policie, ve které působil do konce roku 2013. následně odešel do soukromého sektoru, ale krátce na to převzal vedení FAÚ, uvedl server.

Video  Babiš šil do "zkorumpované neziskovky": Pokles v žebříčku korupce? Za nás výrazně poklesla, nemáme žádné skandály  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi