Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Proměna libereckého florbalu. Nová generace přináší vítěznou mentalitu

Po olympiádě se to hodně řeší. Nejsou mladí, nefunguje systém, Česko už nemá kvalitní sportovce. S tím by nejspíš nesouhlasili liberečtí florbalisté. Těm totiž v poslední době dorůstá generace, která vypadá víc než slibně. Důkaz číslo 1? Mužský tým i s řadou juniorů v sestavě po dlouhých jedenácti letech postoupil do čtvrtfinále play off. Důkaz číslo 2? Filip Smutný se v pouhých sedmnácti letech stal nejlepším střelcem domácí Superligy.

Důkazů o mladé úspěšné liberecké generaci najdeme ještě několik, zajímavý je ale samotný přístup mladíků. Oni zkrátka vyhrávat chtějí a nijak se s tím netají. „Můj pohled je takový, že především mladší hráči našeho týmu jsou zvyklí hrát velké zápasy. V mládeži jsme sehráli hodně finálových zápasů,“ nabízí svůj pohled teprve osmnáctiletý útočník Vojtěch Wiener.

Podle něj sice hodně velkých zápasů prohráli, ale získali cenné zkušenosti, jak se taková utkání hrají. „V poledních letech jsme i tyto zápasy dokázali vyhrávat. Myslím si, že tuto vítěznou mentalitu jsme si přinesli do mužské kategorie,“ myslí si hráč, který skončil šestnáctý v bodování ligové soutěže.

Velký týmový úspěch juniorů přišel třeba v létě, když vyhráli prestižní mezinárodní turnaj Prague games. Další posun? Po horších časech juniorka před dvěma lety postoupila do nejvyšší juniorské soutěže a měří se s elitními českými týmy.

Liberečtí florbalisté přetlačili Ostravu a zahrají si čtvrtfinále play off. V něm čeká favorit z Boleslavi

Po letech těsných nepostupů do vyřazovací části nejvyšší florbalové soutěže se libereckým florbalistům zadařilo. V předkole play off totiž ve dvou zápasech vyřadili Ostravu a zahrají si vytoužené čtvrtfinále. V něm čeká vítěz základní části a...

Klub navíc na mladé hráče sází a dává jim důvěru. „Dostávám v klubu spoustu prostoru, za což jsem moc rád a věřím, že mu to vracím, jak nejvíc můžu,“ přidává se nejlepší střelec ligy Filip Smutný. V sedmnácti letech nastřílel v pětadvaceti zápasech 34 branek.

I z jeho slov je patrné, jaká je pro něj florbal vášeň a jak moc se chce zlepšovat. Smutný už také dostal pozvánku do juniorské reprezentace. „Vidím to jako velmi náročnou a zodpovědnou roli. Je to další výzva, ale já mám výzvy rád, takže se moc těším,“ dodává.

Ale zpět do Liberce. Mužský tým, to nejsou jen junioři, tým je namíchán tak, že nechybí ani řada zkušených hráčů, ať už jde o Radka Valeše, Matěje Klucha nebo Prokopa Ferdana, kteří v Liberci hrají několik sezon. Dlouho se jim ale postoupit do vyřazovacích bojů nedařilo. I když to bylo někdy velmi blízko. I oni si teď postup do čtvrtfinále přes Ostravu užívají. „Konečně je to tady! V Liberci působím již dlouho a společně s některými spoluhráči jsme na tento dílčí úspěch čekali hodně dlouho,“ říká třeba Prokop Ferdan.

Pro mladé hráče jsou ti starší ale velmi důležití. Mohou se díky nim rozvíjet. Právě Klucho nebo Valeš v klubu působí i jako trenéři. „S Vojtou Wienerem spolu hrajeme už od dorostu a Radka Valeše jsem měl jako trenéra v mladších kategoriích, takže ta chemie je parádní,“ popisuje se smíchem Smutný.

O mimořádné mladé generaci svědčí ještě další fakt. Ve svých řadách má juniorského mistra světa Šimona Stránského, Liberec vychoval i dalšího mistra světa Martina Čermáka, který hraje nejvyšší soutěž ve Střešovicích.

Omlazený tým Liberce navíc myslí dál. I když v cestě ve čtvrtfinále ligy stojí obrovský favorit - Mladá Boleslav. „Soupeře si nevybíráme. Je jedno, kdo to bude, budeme chtít postoupit,“ ukazuje změnu myšlení brankář Daniel Mück, který se stal hrdinou osmifinále proti Ostravě, když ve dvou utkáních inkasoval pouhé dvě branky. Ve třiadvaceti letech je přitom nejzkušenější z brankářského týmu.

Síly Liberce si je vědoma i Mladá Boleslav, která si tým z pod Ještědu do čtvrtfinále vybrala. „Uvědomujeme si, že takto ofenzivně silný tým Liberec dlouho neměl a s Ostravou si v předkole poradil velmi dobře,“ varuje trenér Boleslavi Petr Novotný.

Ohodnoť článek

Foto FBC Liberec

Štítky florbal, fbc liberec, play off, superliga, čtvrtfinále, Liberec, olympijské hry, Česko, trenér, soutěž, Ostrava, Mladá Boleslav, Petr Novotný, Šimon Stránský

Proměna libereckého florbalu. Nová generace přináší vítěznou mentalitu  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.