Hlavní obsah

Očištěný policista v kauze Vidkun už opět šéfuje hospodářské kriminálce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Policista Radek Petrůj, který byl pravomocně zproštěn obžaloby v olomoucké korupční kauze Vidkun, se vrátil na post šéfa odboru hospodářské kriminality olomoucké krajské policie. Uvedla to mluvčí policie Jitka Dolejšová. Stalo se tak poté, co ho krajský soud zprostil obžaloby a státní zástupce se rozhodl vzít své odvolání proti jeho zproštění zpět.

Foto: Petr Marek, Právo

Jiří Rozbořil (vpravo), Radek Petrůj (třetí zprava) a Karel Kadlec (pátý zprava) u olomouckého krajského soudu

Článek

Petrůj byl v kauze stíhán společně se svým nadřízeným, krajským policejním náměstkem Karlem Kadlecem, vlivným podnikatelem Ivanem Kyselým a bývalým hejtmanem Jiřím Rozbořilem (ČSSD), které soud uznal vinným a potrestal je podmíněnými tresty. Případ zbylých tří obžalovaných bude projednávat vrchní soud.

„Bezprostředně po obdržení rozsudku krajského soudu, kterým byl pan plukovník Petrůj zproštěn obžaloby, s ním proběhlo několik osobních jednání. V jejich rámci se řešily procesní a organizační záležitosti a poté služební funkcionář s personální pravomocí vydal rozhodnutí, na jehož základě se plukovník Petrůj vrátil do své původní funkce, a to na pozici vedoucího odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje,“ uvedla Dolejšová. „Žádné personální obměny v této souvislosti nenastaly,“ dodala.

Policista Petrůj je v kauze Vidkun zcela očištěn. Chce zpět práci i peníze

Krimi

Petrůj byl původně obžalován ze zneužití pravomoci. Obžaloba jej vinila z toho, že se svým tehdejším nadřízeným, policejním náměstkem Kadlecem, spolupracoval na vynášení informací a ovlivňování trestních řízení. Soud ale v jeho případě konstatoval, že postupoval zákonně, jednal jako podřízený vůči svému nadřízenému.

Také podle žalobce Miroslava Stokláska nelze dokázat, že Petrůj věděl o tom, že sděluje nadřízenému Kadlecovi informace, které budou vzápětí vyneseny ven.

Podle informací ČTK byl Petrůj zproštěn výkonu služby od 21. ledna 2016, a to kvůli důvodnému podezření ze spáchání trestného činu. Od té doby pobíral až do zprošťujícího rozsudku poloviční mzdu, která mu bude po zproštění obžaloby doplacena.

V korupční kauze Vidkun padly podmíněné tresty

Krimi

Zbývající tři obžalované v korupční kauze, která odkrývala korupční vztahy mezi policií, podnikateli a politiky, potrestal soud podmíněnými tresty. Všem třem uložil i peněžité tresty, Kadlecovi rovněž zakázal činnost na čtyři roky.

Soud obžalované odsoudil za vynášení informací ze čtyř z devíti původně žalovaných trestních kauz, jejich ovlivňování se ale neprokázalo. Všichni obžalovaní vinu celou dobu popírali. Kadlec tvrdil, že v jeho případě šlo o operativní činnost, při níž naopak získával od podnikatele Kyselého informace. Soud jeho tvrzení neuvěřil. Rozsudek není pravomocný, případ všech tří na základě odvolání projedná vrchní soud.

Kauza Vidkun zasáhla i do nejvyšších pater policie, o místo kvůli ní přišel například šéf GIBS Ivan Bílek či bývalý náměstek ředitele protikorupční policie Jiří Jach, od policie kvůli kauze odešel i tehdejší ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování (SKPV) Milan Pospíšek. U soudu poté vypovídali v pozici svědků. Zadržen a prověřován byl v souvislosti s Vidkunem i bývalý ministr vnitra za ODS Ivan Langer, v jeho bytě v Olomouci strávili kriminalisté více než 13 hodin. Blízký přítel a obchodní partner podnikatele Kyselého však rovněž nebyl obviněn a v kauze vypovídal také jako svědek.

Reklama

Výběr článků

Načítám