Zemřel v plynové komoře. Teď se na jeho počest koná festival.

3. ročník mezinárodního hudebního festivalu Ullmannovské slavnosti se odehraje v dubnu v příhraničním Českém Těšíně i na polské straně.

Viktor Ullmann (1898-1942) patřil k nejtalentovanějším hudebníkům a zajímavým intelektuálům prvorepublikové Prahy. Studoval ve Vídni, za první světové války bojoval na frontě. V Praze působil jako sbormistr, korepetitor a posléze kapelník Nového německého divadla. Krátce byl také šéfem opery v Ústí nad Labem, pobýval i ve Švýcarsku.

V září 1942 byl převezen do Terezína. I tam pořádal přednášky, psal kritiky, vystupoval jako klavírista a dál komponoval. Vzniklo zde přes dvacet skladeb, mezi nimi tři klavírní sonáty, písně a sbory, melodram Píseň o lásce a smrti korneta Kryštofa Rilkeho podle Rainera Marii Rilkeho a opera Císař Atlantidy. 16. října 1944 odjížděl do Osvětimi transport, v němž byli kromě Viktora Ullmanna dirigenti Rafael Schächter a Karel Ančerl, herec Gustav Schorch, skladatelé Pavel Haas, Hans Krása, Gideon Klein, básník a malíř Petr Kien (libretista Ullmannova Císaře Atlantidy) a mnozí další umělci. Ullmannova stopa tím končí, zahynul v plynové komoře.

sonata7.jpg

Třetí ročník hudební přehlídky věnované Ullmannově památce se odehraje 21.- 24. dubna v jeho rodišti, které se dnes nachází na polské straně. Zahájí ji v Národním domě v Cieszyně rakouská sopranistka Shira Karmon za doprovodu Marii Garzon. V pátek se v tamním Slezském muzeu koná ve spolupráci s Institutem terezínských skladatelů konference na téma Recepce díla Viktora Ullmanna v zemích Střední Evropy.

V pátek přednese v synagoze v Českém Těšíně recitál z děl terezínských skladatelů pianista Jan Dušek. Na malé scéně těšínského divadla je v sobotu 23. 4. na programu loutková verze nejznámější Ullmannovy opery Císař Atlantidy v režii Herberta Gantschachera z Klagenfurtu.

Festival uspořádá také zájezd na představení opery Hanse Krásy Zásnuby ve snu, kterou nastudovalo Divadlo Antonína Dvořáka v Ostravě.
Program festivalu je zveřejněn na www.viktor-ullmann-festival.cz.

Foto archiv festivalu

Podcast