Mountfield si upevnil první flek, Dynamo tápe. Souboj hvězd pro Krejčího

Foto: Daniel Klement, hc-olomouc.cz

22. února 2022, 19:44

Ondřej Mach

Hradec Králové zvítězil posedmé za sebou a odskočil druhému Třinci, Olomouc v záchranářské bitvě porazila Kladno a Liberec na ledě Pardubic předvedl pozdní obrat. Jak vypadají všechny úterní výsledky Tipsport extraligy?

Pozdní otočka Bílých Tygrů

Ještě v 56. minutě se zdálo, že Dynamo dokráčí k hubené výhře 1:0 a přeruší sérii tří duelů bez bodového zisku. 

Ovšem...

Liberec se v závěru vzchopil a během rovných sto vteřin skóre utkání otočil na 1:2. Euforii v hostujícím táboře odšpuntoval kapitán Petr Jelínek.

Šelmám se přitom předtím proti Pardubicím moc nedařilo – ze čtyř bitev ovládli jedinou. Po Třinci však nyní mají další cenný skalp.

Richard Král (trenér Pardubic): „Chtěli jsme se odpíchnout od dobré defenzívy, v posledních zápasech jsme dostali dost gólů. Byl to takový zápas play-off, z obou stran dobrá defenzíva, moc šancí k vidění nebylo. My jsme to dokázali držet do nějaké 56. minuty, bohužel jsme tam malou chybičku udělali, přišla střela, která nám tam bohužel spadla a druhý gól, přesto, že jsme celý zápas hráli výborně oslabení, tak nám tam propadla střela od modré. Já můžu říct, že jsem s výkonem týmu, co se týče defenzívy, spokojený, ale bohužel je nám to k ničemu, nemáme ani bod.”

Patrik Augusta (trenér Liberce): „Samozřejmě jsme spokojení s výhrou, ještě když se nám to povedlo takhle v závěru otočit. Myslím, že dvě třetiny byly hodně vyrovnané, nebylo zase tolik šancí na obou stranách, obě mužstva hrála dobře systémově. Nebylo moc přečíslení ani šancí, čekalo se na přesilovky. My jsme potom udělali chybu, dostali jsme gól. Věřili jsme do třetí třetiny, že když budeme hrát trpělivě a pořád stejně, tak se k nám něco odrazí a povedlo se nám to. Tyhle utkání jsou jako přes kopírák, střídáme se od začátku sezóny, dneska byla řada na nás a já musím pogratulovat klukům do kabiny.”

HC DYNAMO PARDUBICE – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 1:2 (0:0, 1:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 5. A. Musil (Košťálek) – 56. Derner (Birner), 58. Jelínek (Melancon, Zachar).
Rozhodčí: Kika, Vrba – Zíka, Klouček.
Vyloučení: 8:4.
Využití: 
0:1.
Střely na branku: 29:22.
Diváci: 4597.
Nejlepší hráči: Adam Musil – Petr Kváča.
HC Dynamo Pardubice: Frodl – J. Mikuš, J. Zdráhal, Sergijenko, Košťálek, Petgrave, Hrádek, O. Vála – Paulovič, Poulíček, Blümel – R. Kousal, A. Musil, Camara – Říčka, O. Roman, Cienciala – Hecl, Anděl, T. Urban. Trenéři: Král, Havíř a P. Sýkora.
Bílí Tygři Liberec: Kváča – L. Šmíd, Štibingr, M. Ivan, Melancon, Derner, Aubrecht, J. Šedivý – Birner, Filippi, Faško-Rudáš – Ordoš, Klepiš, M. Zachar – Rychlovský, P. Jelínek, A. Najman – Čederle, J. Šír, Klapka. Trenéři: Augusta a Kudrna.

Mora zabrala v pravou chvíli

Z uplynulých osmi střetnutí slavili jen dvakrát a hrozba pádu na nepostupové příčky se stala velmi reálnou. Naštěstí pro olomoucké fanoušky ale jejich oblíbenci zařadili vyšší rychlost v pravý čas.

Jeden z klíčových soubojů proti Rytířům se zlomil na startu závěrečné třetiny, kdy skórovali Jan Švrček a Rostislav Olesz. Hosté už pak reagovat nedokázali. 

Měření sil někdejších hvězd NHL jako jsou Jaromír Jágr, Tomáš Plekanec nebo David Krejčí tedy dopadlo lépe pro bývalou oporu Bostonu. 

Kladnu najednou na Litvínov chybí osm bodů, zdramatizuje ještě boj o záchranu?

Zdeněk Moták (trenér Olomouce): „My jsme byli zpočátku nervózní a nedařilo se nám. V průběhu první třetiny jsme se se ale rozehráli a měli jsme nějaké šance. Utlumila nás sice dvě po sobě jdoucí vyloučení, která jsme ale naštěstí přežili. Po obdrženém gólu jsme hráli velice špatně, pomohlo nám vyrovnání. Tam se to otočilo a začali jsme naopak hrát opravdu dobře, což vyeskalovalo ve třetí třetině. Jsem velice šťastný a musím poděkovat hráčům. Bylo to vybojované vítězství, a také vítězství vůle. Věřím, že nás do dalších zápasů posílí.“

David Čermák (trenér Kladna): „Myslím si, že Olomouc vstoupila do utkání lépe. Poté jsme se zlepšili a dostali se do vedení. V tu chvíli jsme zápas sice kontrolovali, ale bohužel jsme poté inkasovali. Poté, co dali domácí druhý gól, si to už pohlídali. To byl ten rozhodující moment.“

HC OLOMOUC – RYTÍŘI KLADNO 4:1 (0:0, 1:1, 3:0)

Branky a nahrávky: 36. Klimek (Nahodil, T. Černý), 43. Švrček (David Krejčí), 45. Olesz (P. Kolouch, Řezníček), 59. Bambula – 24. Plekanec (M. Beran, Kehar).
Rozhodčí: Pešina, Ondráček – Šimánek, Frodl.
Vyloučení: 2:1.
Bez využití.

Střely na branku: 27:24.
Diváci: 2400.
Nejlepší hráči: David Krejčí – Tomáš Plekanec.
HC Olomouc: Lukáš – T. Černý, Ondrušek, Dujsík, Švrček, Škůrek, Řezníček, Rašner – Nahodil, David Krejčí, Klimek – Bambula, J. Knotek, Kusko – Navrátil, P. Kolouch, Olesz – Michal Kunc, Lichanec, Burian. Trenéři: Moták a Tomajko.
Rytíři Kladno: Bow – Dotchin, Arzamascev, K. Wood, Ticháček, J. Suchánek, Baránek, Donaghey, Kehar – Hlava, Plekanec, M. Beran – Pytlík, Zikmund, Melka – M. Indrák, A. Kubík, Jágr – Kuťák, Babka. Trenéři: Čermák, Paul, Kregl a Burger.

Hradecká dominance trvá dál

Na jedné straně tápající Bruslaři, na druhé rozjetý Mountfield. Ve městě automobilů se proti sobě zkrátka postavily týmy ve zcela odlišném rozpoložení. 

Domácí i přes aktuální krizi dokázali najít dost mentálních sil, aby dohnali dvoubrankový deficit. A v poslední periodě poslali duel do prodloužení a nájezdů. 

Nájezdová loterie ale vyzněla lépe pro hosty. Hradec uspěl na ledě Mladé Boleslavi poprvé od 6. února 2018 a potvrdil vedoucí pozici v extraligové tabulce.

Východočeši se navíc stali prvním kvalifikovaným týmem do Ligy mistrů.

Petr Haken (trenér Mladé Boleslavi): „První třetinu jsme se dostávali hodně pod tlak, Hradec měl spoustu šancí. Musím pochválit defenzivu, všichni hráči se snažili, abychom to Hradeckým hodně znepříjemnili. Kdybychom poté, co se Hradec dostal do vedení 2:0, dostali další branku, bylo by to pro nás těžké. Jsem rád, že jsme to ve třetí třetině ustáli a z brejku srovnali. V rámci přesilovky v prodloužení jsme si mohli vzít bod navíc. Neodehráli jsme ji špatně, holt jsme branku nedali a v nájezdech byli šťastnější hosté.“

Tomáš Martinec (trenér Hradce Králové): „Předvedli jsme solidních 39 minut, kdy jsme hráli slušně a vytvářeli si solidní šance. Mrzí mě, že jsme nebyli agresivnější v koncovce, výsledek mohl být výraznější. Gól do šatny se podepsal na celé třetí třetině. Možná nám trochu došly síly, nebo jsme se se začali bát o výsledek, ale Boleslav zaslouženě vyrovnala. V prodloužení jsme ubránili oslabení, což bylo důležité. Nájezdy už byly loterie. Za vítězství jsme rádi a dvou bodů si moc vážíme.“

BK MLADÁ BOLESLAV – MOUNTFIELD HK 2:3 po samostatných nájezdech (0:0, 1:2, 1:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 38. Bičevskis (Fillman, Pavel Pýcha), 56. O. Flynn (O. Najman) – 21. Lev (Oksanen, Nedomlel), 29. Orsava (Smoleňák, McCormack), rozh. náj. McCormack.
Rozhodčí: Pražák, Obadal – Gebauer, Hlavatý.
Vyloučení: 3:4.
Využití: 
0:1.
Střely na branku: 20:41.
Diváci: 949.
Nejlepší hráči: Maris Bičevskis – Jakub Lev.
BK Mladá Boleslav: Krošelj (na 4. nájezd J. Růžička) – Jánošík, Lintuniemi, D. Moravec, Pláněk, Pavel Pýcha, Fillman, T. Hanousek – Lunter, Adam Raška I, D. Šťastný – O. Flynn, O. Najman, Kantner – Grim, Fořt, J. Stránský – Bernad, Bičevskis, Závora. Trenéři: Rulík a Haken.
Mountfield HK: F. Novotný – Nedomlel, Blain, R. Pilař, F. Pavlík, Jank, McCormack, Kalina – Smoleňák, Lev, Oksanen – Perret, Kevin Klíma, Jergl – Ščerbak, Lalancette, Kelly Klíma – Cingel, Orsava. Trenéři: T. Martinec, Čihák a P. Svoboda.

Indiáni se stále drží ve čtyřce

Důležitá bitva s ohledem na přímý postup do čtvrtfinále play off se odehrála na západě Čech...

Mezi nejlepší čtyřku by totiž jistě rádi proklouzly Plzeň i Vítkovice. Blíž k tomu aktuálně mají indiáni, kteří celek z východu republiky přehráli 3:1. 

Tradičně velmi dobrý výkon předvedl gólman Dominik Pavlát, po dvou bodech nasbírali Jan Schleiss a Tomáš Mertl

Ridera po třech triumfech zaváhala a na sedmém místě ztrácí osm bodů.

Miloš Říha (trenér Plzně): „Dá se říci, že to byl zápas o šest bodů. Kluci tam nechali všechno, ti co ten zápas dohrávali, nechali maximum. Urvali jsme to bojovností, maximálním nasazením, které jsme měli. Jsem strašně rád za to, že jsme ten zápas zvládli. Musím poděkovat klukům, jak k zápasu přistoupili. Bylo to perfektně odpracované, od celého týmu.“

HC ŠKODA PLZEŇ – HC VÍTKOVICE RIDERA 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 12. Malát (J. Kindl, Mertl), 31. Dzierkals (Mertl, Schleiss), 60. Schleiss (Kodýtek, Suchý) – 46. A. Solovjov (R. Polák, J. Hruška).
Rozhodčí: Horák, Hejduk – Komárek, Gerát.
Vyloučení: 5:3.
Bez využití.

Střely na branku: 28:26.
Diváci: 2889.
Nejlepší hráči: Tomáš Mertl – Alex Solovjov.
HC Škoda Plzeň: Pavlát – Kaňák, Kvasnička, Graňák, Kremláček, Budík, J. Kindl, Hamšík – Suchý, Kodýtek, Schleiss – Blomstrand, Bulíř, F. Přikryl – M. Lang, Mertl, Dzierkals – Malát, G. Thorell, J. Dufek. Trenéři: Říha a Baďouček.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Dolejš – A. Solovjov, R. Polák, R. Pedan, Jakub Stehlík, P. Koch, L. Kovář, Plášil – M. Kalus, Marosz, Lakatoš – R. Bondra, J. Hruška, Fridrich – Dej, Flick, Lednický – Bernovský, Chlán. Trenéři: Holaň, Philipp a Šimíček.

Palebná síla ze Slovenska

37:36 – 0:1. 

39:11 – 0:2. 

Chemikům pod Špilberkem skvěle vyšel závěr druhé třetiny, hlavně díky tomu si na dlouhou cestu domů přibalili tři body. 

Zasloužili se o ně také slovenští legionáři: postupně se prosadili Andrej Kudrna, František Gerhát a Matúš Sukeľ. 

Oba celky tak navázaly na svůj předchozí výsledek. Kometa padla podruhé za sebou, Litvínov naopak po delší době zapsal dvě výhry v řadě.

A mimochodem, matador Viktor Hübl díky asistenci u čtvrtého gólu dosáhl na hranici 900 bodů v nejvyšší soutěži.

Jiří Kalous (trenér Brna): „Mně se to hodnotí velice těžce, byl to hodně nepovedený zápas z naší strany. Tým může prohrát, ale ne po tak bezkrevném výkonu. Absolutně jsem postrádal emoce, nějakou bojovnost. Nevím, jestli si hráči uvědomují, o co hrají. Pro mě je to obrovské zklamání, fakt jsem naštvaný, říkám to upřímně. Nebylo tam nic, žádné souboje, žádné ohrožení branky. Nedokážu si to vysvětlit, je moc krátce po zápase. Dusím to v sobě. Jsme schopni odehrát skvělé zápasy proti Třinci, proti Spartě a pak přijde další zápas, který je jako den a noc. Omlouvám se fanouškům za to, co jsme předvedli.“

Vladimír Růžička (trenér Litvínova): „Od první třetiny jsme hráli parádně, soustředili jsme se na obranu a rychlé protiútoky, Hráli jsme disciplinovaně, nedělali jsme žádné fauly, vyvarovali jsme se chyb a minel vzadu. Věděli jsme, že Brno je silné mužstvo, ale my jsme hráli o hodně, od druhé třetiny jsme měli převahu, gólově jsme to protrhli na konci této části zápasu. To nás uklidnilo, čekali jsme složitou třetí třetinu, ale měli jsme do ní dobrý vstup, dali jsme dva góly, uklidnili jsme se a minutu a půl před koncem už jsem věřil, že vyhrajeme. Chtěl bych poděkovat hráčům, jak k tomu dnes přistoupili.“

HC KOMETA BRNO – HC VERVA LITVÍNOV 1:5 (0:0, 0:2, 1:3)

Branky a nahrávky: 52. Kollár (Bartejs, Šalé) – 38. Kudrna (Balinskis), 40. Gerhát (Kudrna, Strejček), 42. Sukeľ (Jarůšek), 43. M. Havelka (V. Hübl, P. Svoboda), 59. Irving (Balinskis, Straka).
Rozhodčí: Šír, Kubičík – Ganger, Rampír.
Vyloučení: 2:1.
Využití: 
1:0.
Střely na branku: 28:35.
Diváci: 3500.
Nejlepší hráči: Kevin Tansey – Viktor Hübl.
HC Kometa Brno: Čiliak – Bartejs, Roth, Kučeřík, L. Doudera, Gulaši, Tansey, Fajmon – Zaťovič, P. Holík, P. Mueller – Kollár, A. Zbořil, L. Horký – Šik, Malý, Šalé – Dočekal, Rákos, Vincour. Trenéři: Kalous, Horáček a Zábranský.
HC VERVA Litvínov: Godla – Balinskis, Irving, Demel, Stříteský, Hrbas, Strejček, D. Zeman – Kudrna, Estephan, P. Zdráhal – P. Straka, Jarůšek, Sukeľ – M. Chalupa, Gerhát, F. Lukeš – P. Svoboda, V. Hübl, M. Havelka. Trenéři: Růžička a V. Sýkora.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Mountfield HK 51 29 8 4 10 170:106 107
2. HC Oceláři Třinec 51 30 4 7 10 164:108 105
3. HC Dynamo Pardubice 51 21 11 4 15 164:136 89
4. HC Škoda Plzeň 51 23 5 7 16 157:140 86
5. HC Motor České Budějovice 49 23 5 3 18 146:132 82
6. HC Sparta Praha 49 20 6 6 17 175:143 78
7. HC VÍTKOVICE RIDERA 50 20 7 4 19 125:129 78
8. Bílí Tygři Liberec 48 20 3 8 17 124:131 74
9. BK Mladá Boleslav 51 19 3 6 23 116:135 69
10. HC Kometa Brno 49 15 9 5 20 129:145 68
11. HC Olomouc 50 15 8 4 23

116:140

65
12. HC Energie Karlovy Vary 49 16 4 7 22 144:157 63
13. HC VERVA Litvínov 50 16 3 8 23 136:159 62
14. Rytíři Kladno 50 12 5 8 25 129:168 54
15. PSG Berani Zlín 50 9 5 5 31 100:167 42

Další program Tipsport extraligy

Středa 23. února – dohrávka 48. kola:
18:00 Bílí Tygři Liberec – HC Energie Karlovy Vary

Středa 23. února – dohrávka 55. kola:
18:30 HC Sparta Praha – HC Motor České Budějovice (O2 TV Sport)

Pátek 25. února – 56. kolo:
17:30 HC Motor České Budějovice – HC VERVA Litvínov
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Kometa Brno
17:30 HC Energie Karlovy Vary – BK Mladá Boleslav
17:30 PSG Berani Zlín – HC Oceláři Třinec
18:00 Bílí Tygři Liberec – HC Škoda Plzeň
18:00 Rytíři Kladno – HC Dynamo Pardubice
18:30 HC Sparta Praha – HC Olomouc

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz