https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/proti-obnoveni-spalovny-v-rybitvi-u-pardubic-vznikla-dalsi-petice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Proti obnovení spalovny v Rybitví u Pardubic vznikla další petice

23.2.2022 00:45 | PARDUBICE (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Pardubice
Proti obnovení provozu spalovny nebezpečných odpadů společnosti AVE CZ odpadové hospodářství v Rybitví u Pardubic vznikla petice. Stojí za ní občanské iniciativy a představitelé obcí, které mohou být provozem zařízení dotčeny, uvedla Nataša Hradní z tiskového úseku pardubického magistrátu. Petici je možné podepsat elektronicky, v listinné podobě je k dispozici na podatelně pardubického magistrátu, v městských obvodech, v informačním centru a na radnicích v Rybitví, Lázních Bohdaneč a Srnojedech.
 

Text petice uvádí, že spalovna bude poškozovat životní prostředí a zdraví lidí. Zátěží by byla i doprava spalovaného materiálu ze širokého okolí.

Protestní akce následuje poté, co ministerstvo životního prostředí zorganizovalo projednání vlivu stavby na životní prostředí (EIA) on-line formou. "Na koordinačním jednání k problematice spalovny jsme se se starosty okolních obcí a zástupci veřejnosti dohodli na dalším postupu. Kromě možnosti napadnutí procesu EIA u soudu z důvodu neoprávněného on-line projednání jsme se dohodli na sepsání petice," uvedl náměstek pardubického primátora pro životní prostředí Jan Nadrchal (ANO), který zastupuje sedmičlenný petiční výbor.

Pardubice se v minulosti snažily spalovnu odkoupit za 35 milionů korun. Zastupitelé plán schválili, při hlasování o změně rozpočtu se však nenašlo dost hlasů. Nedávno se radnice snažila jednání s investorem obnovit, firma to ale odmítla.

Společnost AVE CZ odpadové hospodářství usiluje o obnovu spalovny od roku 2006, kdy odstavené zařízení koupila od chemičky Synthesia. Její záměr spalovnu modernizovat a spalovat v ní ročně 20.000 tun nebezpečných odpadů nezískal v roce 2009 kladné stanovisko EIA. Společnost tehdy narazila nejen na nesouhlas úřadů, ale také na silný odpor samospráv i samotných občanů. Petici proti spalovně tehdy podepsalo téměř 50.000 lidí, na projednání záměru, pro který musela radnice zajistit ČEZ arénu, tehdy přišlo přes 7000 lidí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

23.2.2022 09:26
je spíš zajímavé sledovat v kontextu schvalování navýšení znečištění u Chvaletic a téhle spalovny z hlediska zájmů a stejně znečištěného následku
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist