Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Festivaly Zprávy

    Polárka chystá festival pro nejmenší

    V brněnském Divadle Polárka bude ve dnech 7. až 10. března probíhat čtyřdenní festival pod názvem MimiArt. Jedná se o “nultý”, současně „pokusný“ ročník, který je zaměřen na ty nejmenší diváky a jejich rodiče.

    Divadlo pro děti v kojeneckém a batolecím věku se začalo objevovat v Anglii nebo Finsku přibližně před patnácti lety. Brněnské Divadlo Polárka bylo mezi prvními, které jej přivedlo do České republiky. V současnosti připravuje již třetí inscenaci pro nejmenší, nazvanou Slyšíš? Kdo to zpívá? I ta bude, vedle již delší dobu uváděného titulu – Co šeptají stromy? součástí programu březnového festivalu. Režisérkou obou inscenací je Gabriela Ženatá.

    Kromě těchto dvou „domácích“ představení pro děti do tří let, jako hosté vystoupí pražské Studio Damúza, které uvede svůj trashpunkový Moment! a brněnské MikroTeatro představí své O zrzavé vlčici. Součástí festivalového dění jsou přednášky, workshopy a herna pro nejmenší děti. Všechna představení jsou určena dětem mladším tří let a jejich rodičům, stejně jako doprovodné programy: pohybový workshop Jak to bylo s Otesánkem, přednášky nebo herna ve foyeru divadla.

    Poslední novinka Divadla Polárka Slyšíš? Kdo to zpívá? v režii Gabriely Ženaté, stojící i za předchozími zdejšími projekty pro nejmladší věkovou skupinu, měla premiéru 19. února. Tématem je vztah rodičů a dětí, tentokrát nahlížený přes hudbu, tóny, melodie, zvuky. Nejmenší děti vnímají divadlo jako komplexní zážitek, všemi smysly, současně při potřebě bezpečí. Představení je tedy stejně tak pro batolata jako jejich rodiče, podstatný je jejich společný zážitek, – vysvětluje režisérka.

    Představení pro nejmenší bývají dlouho předem vyprodána, pořadatelé tak na nultý ročník očekávají velký zájem. Kulturní nabídka pro tuto věkovou skupinu je zatím poměrně málo široká, divadelní festival tak může být silným magnetem pro rodiče s malými dětmi.


    Komentáře k článku: Polárka chystá festival pro nejmenší

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,