USA a Francie kritizují ruské žoldnéře, že v Africe zabíjí civilisty

foto Ilustrační foto - Malijští vojáci před rezidencí prezidenta Ibrahima Boubacara Keitu.

New York - Spojené státy a Francie kritizovaly ruské žoldnéře, kteří podle nich ve Středoafrické republice zabíjí civilisty. Rusové v zemi působí po boku místní armády a podle vyslanců USA a Francie při OSN mají na svědomí životy nejméně desítky lidí, uvedla dnes agentura AP. Podle Ruska je působení příslušníků takzvané Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) skupiny v zemi úspěšné.

Podle francouzského vyslance při OSN Nicolase de Rivi?rea stojí žoldnéři za útokem na město Aigbando v polovině ledna. Při něm zahynulo nejméně 30 civilistů a nejméně desítku z nich podle vyslance zabili ruští kontraktoři. "Není to ojedinělý incident," uvedl francouzský diplomat, podle kterého se jedná o systémové násilí, jehož cílem je skrze teror kontrolovat část území a vydělávat z něj peníze.

S odkazem na zprávu vypracovanou pro generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese americká vyslankyně Linda Thomasová-Greenfieldová uvedla, že středoafrická armáda a Wagnerova skupina stojí za 40 procenty násilných činů uskutečněných od října. Podle ní se armáda a žoldnéři, kteří vystupují jako poradci, zaměřují hlavně na muslimské komunity. Diplomatka to označila za velmi znepokojivé.

Rusko přímo o Wagnerově skupině nemluví, tvrdí ale, že aktivity "ruských specialistů" v africké zemi jsou úspěšné.

Ve Středoafrické republice působí také mírová mise Minusca, kterou OSN zorganizovala po propuknutí násilí mezi komunitami v roce 2013.

Kvůli nasazení lidí z Wagnerovy skupiny vzrostly spory mezi středoafrickou vládou a Francií a dalšími západními zeměmi. Paříž africké zemi vyčítá, že se účastní Ruskem organizované protifrancouzské kampaně.

V úterý večer agentura AFP uvedla, že úřady africké země zadržely a vyšetřují čtyři příslušníky francouzské cizinecké legie. Podle úřadů se vojáci pohybovali těžce vyzbrojení v neoznačeném vozidle nedaleko místa, kudy měl projíždět prezident Faustin-Archange Touadéra. Na sociálních sítích se vyrojily spekulace, že vojáci měli za úkol prezidenta zabít. Paříž odmítá a uvádí, že vojáci zajišťovali ochranu francouzského generála Stéphana Marchenoira, který velí mírové misi OSN.

OSN charakterizuje Středoafrickou republiku jako druhou nejméně rozvinutou africkou zemi. Středoafrická republika má zásoby diamantů a zlata a vyváží také dřevo. Nepanuje tam stabilita od roku 2013, kdy byl sesazen bývalý prezident François Bozizé. Muslimská povstalecká skupina Séléka tehdy dobyla Bangui a přinutila Bozizého uprchnout, což vyvolalo odvetu ze strany převážně křesťanských milic.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 7.05.2024 ČTK

Reklama

13°C

Dnes je úterý 7. května 2024

Očekáváme v 09:00 11°C

Celá předpověď