Před 80 lety odjely z Kladna židovské transporty. Pohnuté osudy lidí zmapovala Irena Veverková

23. únor 2022

Na Kladně se tento týden koná několik pietních akcí, které připomínají transport 1623 osob židovského původu do koncentračních a vyhlazovacích táborů. Osudy židovských rodin v knize Cesta bez návratu zmapovala kladenská archivářka Irena Veverková. Mnohým jménům se jí podařilo vrátit tvář.

Po stopách židovských rodin začala archivářka Irena Veverková pátrat vlastně náhodou. Původně totiž vyhledávala ve zcela jiných souvislostech informace o rodině Antonína Reimanna. „Antonín Reimann, který později přijal jméno Antonín Raymond, je známý architekt, který je pokládán za zakladatele novodobé japonské architektury. A při těchto bádáních jsem narazila na to, že Antonín Raymond byl kladenský žid,“ vysvětluje archivářka.

Kladenská archivářka Irena Veverková zmapovala osudy kladenských židů

Následovaly roky mravenčí práce v archivech. Po osudech rodin lékařů, právníků a obchodníků Irena Veverková pátrala v kladenském archivu, ve školních výkazech, v matrikách, v dobovém tisku, ale také třeba v Národním archivu. Mnohým jménům se jí podařilo vrátit tvář. Ve fondu policejního ředitelství totiž našla řidičské průkazy a cestovní pasy, které museli židé nuceně odevzdat.

Druhé vydání knihy Cesta bez návratu: kladenská židovská obec v letech 1853-1942 je doplněné o nové poznatky. Lidé se totiž archivářce začali sami ozývat a doplňovali tak chybějící informace. Tragické události dnes připomíná pamětní deska umístěná na nároží domu za nákupním centrem Central Kladno na křižovatce ulic Ctiborova a Víta Nejedlého. Právě z tohoto místa ve dnech 22. února a 26. února 1942 odjely dva transporty označené „Y“ a „Z“. Odvezeno bylo 1623 osob, ale pouze 120 lidí se z těchto transportů vrátilo domů, často přišli o své nejbližší.

Na rohu kladenských ulic Ctiborova a Víta Nejedlého bývalo shromaždiště pro židovské transporty
Spustit audio