Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Lékaři v Brně podali jako první v Česku novou léčbu pacientovi se vzácným nádorem

Lékaři z Fakultní nemocnice Brno podali prvnímu pacientovi v České republice novou buněčnou terapii. Léčba zabírá na nádory mízních uzlin v poslední fázi onemocnění, na kterou dlouho neexistoval účinný lék.

Pacient brněnské fakultní nemocnice se už několik let léčí s takzvaným mantle-cell lymfomem, speciálním typem nádoru mízních uzlin. Podle odborníků jde o jeden z nejvzácnějších typů lymfomů, který je často agresivní a má tendenci se vracet. Po několika sériích chemoterapií, jež pomohly jen na určitý čas a jsou paliativní, hledali lékaři moderní možnosti kompletního vyléčení.

Nemocný ze středních Čech proto v Brně podstoupil odběr vlastních bílých krvinek. Po necelém měsíci mu lékaři preparát z těchto buněk nitrožilně aplikovali. Po dalším měsíci už byly vidět první výsledky léčby. „Sám pacient si pohmatem všimnul, jak se lymfom zmenšil na polovinu. Laicky by se dalo říct, že my odebereme buňky a výrobce je vycvičí tak, aby uměly poznat a zničit nádorové buňky,“ řekl k terapii lékař z brněnské nemocnice František Folber.

Použitý lék je novou léčbou, na kterou získala nemocnice jako první v republice certifikaci. Preparát vzniká odlišným výrobním způsobem a je určený pro jiný podtyp onemocnění, než dosud užívané léky. Ty podala Interní hematologická a onkologická klinika Fakultní nemocnice Brno za poslední dva roky téměř třiceti pacientům v pokročilé fázi nádorů mízních uzlin. 

„Výsledky naší léčby odpovídají výsledkům ze zahraničí, pomůžeme zhruba polovině pacientů a asi třetinu dokážeme dokonce vyléčit. Musíme si uvědomit, že jde o nemocné, kteří nemají žádnou jinou léčebnou možnost,“ vysvětlil Folber.

Brněnská nemocnice zároveň zahájila studii k využívání nové buněčné terapie také pro děti s akutní lymfoblastickou leukémií, což je nejčastější nádorové onemocnění u malých pacientů, a agresivními lymfomy. Nyní hledají lékaři z Kliniky dětské onkologie vhodné dětské pacienty pro tuto moderní léčbu. 

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto jarmoluk/Pixabay.com

Štítky léčba, nádor, rakovina, nemocnice, zdravotnictví, pacient, Česko, Brno, Fakultní nemocnice Brno, Středočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři v Brně podali jako první v Česku novou léčbu pacientovi se vzácným nádorem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.