Češi odloží respirátory. Někteří odborníci rozvolnění vítají, jiní jsou opatrní. ‚Je to proradný patogen.‘

Lidé v Česku vyhlíží, kdy budou moci definitivně sundat respirátory. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) představil ve středu na vládě plán, podle kterého povinnost nosit respirátor od 13. března částečně skončí. Server iROZHLAS.cz předem oslovil čtveřici odborníků. Ti se shodují, že je rozvolňování namístě, ale většina dál prosazuje zachování ochrany úst a nosu na místech jako nemocnice a například domovy pro seniory.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Kdy bychom mohli začít odkládat respirátory? „Diskutuje se o polovině března,“ odpověděl serveru iROZHLAS.cz ve středu dopoledne epidemiolog Roman Chlíbek, který je také šéf pandemického institutu, který radí ministerstvu zdravotnictví. Začít by se mohlo ve školách, ve firmách, v obchodech a restauracích, dodal.

Následně vláda rozhodla, že od 1. března budou zrušena omezení počtu lidí na všech hromadných akcích. Od 13. března pak bude zachováno už jen povinné nošení respirátorů v MHD, zdravotnických a sociálních zařízeních. Na většině ostatních míst by povinnost měla být zrušena

Od března bude hrazený jenom jeden PCR test na koronavirus. Zruší se omezení na hromadných akcích

Číst článek

S postupným odkládáním respirátorů souhlasí Jan Kynčl, vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu, který je také členem pandemického institutu. „Pracoviště, případně vnitřní prostory typu prodejny – tam můžeme jistě začínat dříve. Jsou předpoklady na první polovinu března až duben,“ popsal.

„Druhá věc jsou zdravotnická zařízení, především vysoce rizikoví pacienti, a hromadná doprava. Tam je ochrana určitě potřeba déle. Mohla by následovat zhruba o měsíc později, samozřejmě se zohledněním aktuální situace,“ doplnil.

Opatrnější přístup

Někteří oslovení odborníci jsou ale opatrnější. „Podle části mých kolegů musíme šestou vlnu pandemie mírným promořováním ukončit. Můj názor je ten, že respirátory se mají odložit, až bude incidenční číslo 100 nebo nižší,“ uvedl pro iROZHLAS.cz biochemik Libor Grubhoffer.

„Mám dost příkladů ze svého okolí, kdy lidé covid prodělávají těžší formou. Mají několik dní vysoké teploty, je jim skutečně špatně. A nemůžeme dopředu říci, kdo to takto prodělá. Rizikové skupiny, zejména seniorní věková kategorie, jsou vystavovány velkému riziku. Je to nesmírně proradný patogen,“ varoval.

Šéfka asociace ředitelů gymnázií: Je na rodičích, jestli nám řeknou, zda má dítě covid, nebo rýmu

Číst článek

Incidence je nyní ve všech krajích nižší než 1000. Nejhorší situace zůstává v Jihomoravském kraji, kde incidence dosahuje hodnoty 971. Naopak nejlépe je na tom s incidencí 606 Karlovarský kraj.

Klesnout k dané hranici by čísla podle Grubhoffera mohla nejpozději ke konci března. „Problém je ale ten, že se nyní málo testuje. A reálný stav tak nemáme věrohodně popsaný,“ upozornil.

Laboratoře v úterý provedly téměř 52 tisíc testů, před týdnem jich byl dvojnásobek. Počet provedených testů klesá v mezitýdenním srovnání od začátku února.

Vláda ve středu řešila také konec preventivních PCR testů zdarma. Změna by se mohla projevit od března. Bezplatný zůstane jeden test za měsíc, dále jen testy na základě žádanky od lékaře či hygienické stanice.

Britská královna Alžběta II. se nakazila koronavirem. Má mírné příznaky podobné nachlazení

Číst článek

Klíčové je určit, na kterých místech již respirátory nejsou potřeba a na kterých je musíme ještě ponechat, vysvětluje svůj pohled Jana Prattingerová, šéfka protiepidemického odboru hygienické stanice v Libereckém kraji a také členka pandemického institutu.

„Je nesmysl nosit roušku venku, ale pokud jsem ve zdravotnickém zařízení nebo v zařízení sociálních služeb, kde jsou oslabení lidé, tak je to opatření, které je nejméně zatěžující pro všechny strany a přitom je účinné,“ přiblížila Prattingerová.

„Domnívám se, že nenastává období, aby se respirátory odkládaly v nemocnicích nebo zařízeních sociálních služeb u personálu a návštěv. Ohledně MHD, pořád se potýkáme s komunitním šířením, takže tam bych nějakou ochranu dýchacích cest ponechala,“ doplnila.

Respirátory na hromadných akcích nejsou podle ní v tuto chvíli rozhodující. „Předpokládáme, že na ně nechodí vyloženě zranitelná populace,“ uzavřela.

Anna Jadrná, Bára Košťálová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme