mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  24.02.2022 10:26:48

Podmínky cestování do Kuvajtu - s okamžitou platností byla zrušena všechna omezení pro letiště, přístavy a pozemní hraniční přechody

COVID19 - aktuální podmínky cestování do Kuvajtu a návratu do ČR

10.01.2022 / 06:55 | Aktualizováno: 24.02.2022 / 07:39

Vstup na území Kuvajtu:
Byla obnovena plně činnost kuvajtských konzulátů, ale nezačalo vydávání turistických víz, existuje pouze možnost e-viza. S okamžitou platností byla pro kuvajtské letiště, všechny přístavy a pozemní hraniční přechody, zrušena všechna omezení.

 

S platností od 20. února 2022 byli cizinci přijíždějící do Kuvajtu rozděleni na tři skupiny:

A/ plně očkované osoby /třetí dávka nebo méně než 9 měsíců od aplikace druhé dávky, méně než 3 měsíce od prodělané nemoci dle certifikátu o ukončení karantény v souvislosti s prodělanou nemocí; schválené vakcíny jsou pouze Pfitzer/BioNTech, Oxford/Astra Zeneca, Moderna nebo Johnson&Johnson), pro všechny ostatní vakcíny platí, že očkované osoby jinými, než schválenými typy, jsou brány jako neočkované, což znamená, že budou postupovat dle článku C/ viz níže;

B/ částečně očkované osoby /nemají 3. dávku a uplynulo více jak 9 měsíců od aplikace druhé dávky (schválené vakcíny jsou pouze Pfitzer/BioNTech, Oxford/Astra Zeneca, Moderna nebo Johnson&Johnson); pro všechny ostatní vakcíny platí, že takto očkované osoby jinými než schválenými typy, jsou brány jako neočkované, což znamená, že budou postupovat dle článku C/ viz níže.

C/ neočkované osoby, nebo očkované jinými vakcínami, nežli jsou schválené v Kuvajtu


Přílet cestujících:

Cizí státní příslušníci mohou vstoupit do Kuvajtu, pokud disponují:

a/ platným povolením pobytu

b/ platným vízem viz bod d/; praxe udělování víz na letišti při vstupu byla zrušena a jsou fyzicky na letišti udělována pouze víza na základě systému e-víz, tj. víza již dopředu udělená po internetu!

c/ vstup povolen všem, kteří splňují níže uvedené body s tím že:

  • Pro cestovatele ad A/ plně očkovaní - jsou všechny omezující podmínky (PCR testy, karantény apod.) zrušeny.
  • Pro cestovatele ad B/ částečně očkovaní – závazek domácí karantény v délce 7 dnů. Tato karanténa se může zkrátit, kdykoliv bude mít cestovatel k dispozici po vstupu do Kuvajtu negativní PCR test. V praxi to tedy znamená, že bude vždy pro všechny osoby vstupující do země uplatňována povinná karanténa, ale okamžitě po negativním PCR testu je tato karanténa zrušena.
  • Pro cestovatele ad C/ neočkovaní – platí povinnost mít s sebou negativní PCR, ne starší než 72 hodin před vstupem do země, dále platí povinná domácí karanténa v délce 7 dní, která musí být zakončena v poslední den karantény negativním PCR testem.

d/ je možné požádat o turistické vízum, které se uděluje „on line“ způsobem na webu: https://evisa.moi.gov.kw/evisa/home_e.do

Testované osoby:

Všechny osoby se mohou nechat testovat ve vládou schválených testovacích centrech - Dar Al Shifa Hospital /Beirut Street, Hawally/, Global Med Clinic Medical Center /4th Ring Road, Mazaya Complex, Jabriya/, Kuwaiti German Laboratory /5 lokalit Salmiya, Jabriya, Al Shaab, Hawally, Jahra/, Metro Medical /2 lokality Farwaniya, Salmiya/, Jaber Al-Ahmad International Stadium center /Jassem Mohammad Al Kharafi Road, Ardiya/, Al Jazeera Aviation Center /Road 55, Airport District/, Subhan Medical Center /Hawally/, Jarallah German Specialist Clinic /15 Al Mutasim Street, Hawally/. Seznam je indikativní a ne vyčerpávající. Ceny testů jsou kolem 8 KWD (550 ).

Osoby s prodělaným Covidem:

Vstup do země platí dle odstavce přílet cestujících bod A/

Děti:

Do 16 let věku neplatí žádná omezení pro vstup (PCR testy apod.), po 16. roce jsou uplatňovány stejné podmínky, jako pro dospělé.

Příjezdový formulář:

Není vyžadován pro vstup, pouze platný pas s vízem a pak postup dle jednotlivých kategorií.

Postup při nákaze Covidem:

Nutno kontaktovat jakoukoliv nemocnici. Pokud je PCR test pozitivní, pak dotyčný bude kontaktován místním MZd (MoH) prostřednictvím svého mobilního čísla, které uvedl při testování a na které mu přišel příslušný výsledek testu.

Tranzit:

V případě tranzitu nejsou vyžadovány od cestujících žádné zdravotní náležitosti (např. negativní PCR apod.)

Užitečné kontakty:

KW MZd zřídilo webovou stránku, na které je možné se zaregistrovat pro očkování:

https://cov19vaccine.moh.gov.kw/SPCMS/CVD_19_Vaccine_RegistrationAr.aspx

Je možné se obrátit na jakoukoliv nemocnici/testovací centrum, která jsou uvedena v sekci testované osoby

Podrobné informace:

S účinností od 20. února 2022 rozhodla KW vláda o zrušení zákazu cestování neočkovaných osob. Byla zrušena též povinnost pro všechny pasažéry se před nástupem do letadla do Kuvajtu předložit negativní PCR test. Vše se řídí podle pravidel cílové destinace.

Zůstávají v platnosti původní omezení:

1) Končí uzávěry nákupních center, kaváren, restaurací a jiných komerčních prostor, které přecházejí na původní (24 hodinovou) pracovní dobu, tato místa však mohou navštívit pouze plně vakcinované osoby, nebo osoby nevakcinované, které se však musí prokázat na vyzvání negativním PCR certifikátem;

2) Nevakcinované osoby mohou vstupovat do lékáren, prodejen potravin, zemědělských tržišť, nemocnic a jiných zdravotnických zařízení, a do úřadů státní správy, mešit a kostelů, bank;


Podmínky návratu do ČR:

Odlet cestujících z Kuvajtu:

- povinnost získat negativní PCR test vydaný laboratořemi schválenými ministerstvem zdravotnictví, ne starší než 72 hodin;

- povinnost mít vyplněný příjezdový formulář https://plf.uzis.cz/ (po vyplnění dostane cestující potvrzení s QR kódem, které je nutné vytisknout/ofotit a mít s sebou)

- povinnost dodržovat zdravotní požadavky týkající se nošení masek a rukavic, používání dezinfekčních prostředků, dodržování fyzického odstupu a dalších podmínek, které vyžaduje svými interními předpisy dopravce.

Vlastní aktuální podmínky návratu do ČR naleznete na webové stránce: Pravidla návratu do ČR | Ministerstvo zahraničních věcí České republiky (mzv.cz)

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688