Únorové číslo časopisu Fórum sociální politiky: mj. o náhradní rodinné péči, sociální ochraně rodin s dětmi a o sociálních dopadech Zelené dohody pro Evropu

Tisková zpráva Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí, v. v. i., 24. února 2022

I první letošní číslo odborného časopisu Fórum sociální politiky, vydávaného Výzkumným ústavem práce a sociálních věcí, přináší erudované články k důležitým aktuálním tématům sociální politiky.

První recenzovaný článek přináší dílčí výsledky výzkumu zaměřeného na proces zprostředkování náhradní rodinné péče se zvláštním zřetelem k dětem romského etnika. Ze zjištění zde uveďme, že v roce 2020 byly přibližně dvě pětiny dětí v evidenci pro zprostředkování náhradní rodinné péče děti romského etnika.

Druhý recenzovaný příspěvek nabízí srovnání systémů sociální ochrany rodin s nezaopatřenými dětmi v devíti evropských zemích a návrh alternativního modelu inspirovaný švédským modelem: zahrnuje univerzální přídavek na dítě a garanci kratších pracovních úvazků.

V diskusní rubrice reagují dva z autorů knihy „Základní příjem ve světě: Argumenty, experimenty, dějiny“ na recenze své publikace. Mimo jiné se snaží specifikovat možnosti financování nepodmíněného základního příjmu.

Únorové číslo Fóra sociální politiky přináší i velkou anketu o předpokládaných sociálně politických a sociálně-ekonomických dopadech unijní Zelené dohody pro Evropu.

Známý sociolog Jan Keller „koronavirově“ aktualizuje jednu z nejvlivnějších sociologických knih posledních desetiletí: „Rizikovou společnost“ Ulricha Becka (česky 2004).

1. letošní číslo FSP obsahuje i recenze dvou titulů skýtajících aktuální vhledy do závažných sociálních i sociálně politických aspektů české společnosti. Jde o knihy sociologa Pavla Pospěcha „Neznámá společnost“ a publikaci „Česká jízda“ od novináře Vratislava Dostála.

V rámci konceptu Open Access je nejnovější číslo FSP volně přístupné zde: https://www.vupsv.cz/2022/02/24/forum-socialni-politiky-1-2022/

Všechna dosavadní čísla Fóra sociální politiky najdete v plné verzi zde: https://www.vupsv.cz/casopis/archiv-cisel/

Pro novináře: v případě Vašeho zájmu oslovit některého z přispěvatelů FSP coby odborného respondenta Vám rádi zprostředkujeme kontakt.

Petr Šafařík, šéfredaktor časopisu Fórum sociální politiky

Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, v. v. i.

Dělnická 213/12, 170 00 Praha 7 e-mail: petr.safarik@vupsv.cz

www.vupsv.cz | Facebook | LinkedIn | Twitter | Youtube

Klíčová slova ČR-sociální-rodina-práce-média-věda-VÚPSV

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Média, společnost a životní styl
Obchod, marketing
Věda, vzdělávání a školství

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.