Hlavní obsah

Za škrcení na záchytce dostal muž 4,5 roku

Zlín

Za škrcení klienta protialkoholní záchytné stanice v Kroměříži ve čtvrtek uložil zlínský krajský soud Romanu Valigurovi 4,5 roku vězení. Nařídil mu také ústavní ochranné protitoxikomanické léčení. Rozsudek není pravomocný, Valigura se proti němu na místě odvolal, žalobce si ponechal lhůtu.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obžalovanému Romanu Valigurovi hrozí až desetileté vězení.

Článek

Podle obžaloby se nyní čtyřiatřicetiletý muž snažil loni v dubnu na stanici uškrtit prostěradlem tehdy devatenáctiletého mladíka.

Jelikož se Valigura podle žalobce před činem z nedbalosti uvedl užitím návykové látky do stavu nepříčetnosti, nebyl stíhaný pro pokus o vraždu. Za opilství mu hrozilo až deset let vězení, vinu popíral.

Narkoman podle policie málem uškrtil spolunocležníka na záchytce

Krimi

Trestní senát s předsedkyní Ivetou Šperlichovou se při svém rozhodnutí opíral o videozáznamy z cely, z nichž vyplývá, že útok trval zhruba dvě a půl minuty, a dále o výpovědi svědků a vyjádření znalců.

„Není pochyb, že škrcení bylo intenzivní. Pokud by obžalovaný v takto intenzivním škrcení poškozeného pokračoval, došlo by k jeho smrti,“ řekla v odůvodnění rozsudku Šperlichová. Státní zástupce Martin Malůš navrhoval Valigurovi pět až šest let vězení.

Před soudním senátem v týdnu vypovídal napadený devatenáctiletý muž. S Valigurou se mladík viděl na cele pozdě večer. Po probuzení se prý Valigury zeptal, kdo je a co v cele dělá.

„Neodpovídal mi, tak jsem se otočil a spal jsem. Pak přišlo to škrcení. Nemohl jsem dýchat, měl jsem okolo krku prostěradlo,“ řekl podle ČTK napadený.

Valigura útok vysvětloval tím, že se cítil mladíkem ohrožen. „Ukázal na mě prstem a říkal, že mě zabije. Radši jsem ho chtěl zpacifikovat. Držel jsem ho, ale neškrtil,“ zareagoval na mužovu výpověď Valigura.

Probodl seniorovi krk pro pár tisíc. Soud mu za vraždu potvrdil 18 let

Krimi

Pocit, že jej mladík zabije, získal agresor podle obžaloby pod vlivem halucinací po požití drog. Proto podle státního zástupce Martina Malůše sroloval prostěradlo, omotal ho muži kolem krku a začal ho škrtit. Díky zásahu zdravotnice a klientů stanice se podařilo Valiguru odstrčit a odtáhnout mladšího z mužů ven z místnosti.

„Kdyby nepřišla sestřička a ti dva chlapi z vedlejší místnosti, tak tu už asi nejsem,“ připustil napadený.

Pervitin a marihuana

Na záchytku Valiguru dovezla záchranná služba kvůli akutní intoxikaci návykovými látkami. Předtím na tísňovou linku oznámil, že zabil svou matku, což nebyla pravda. Podle státního zástupce byly po požití pervitinu a kouření marihuany jeho rozpoznávací a ovládací schopnosti zcela vymizelé.

I z toho důvodu nebyl agresor obžalován z pokusu o vraždu, ale z opilství. Hrozilo mu až desetileté vězení. Skutková podstata trestného činu opilství spočívá v požití nebo aplikaci návykové látky, v jejímž důsledku se osoba, i když jen z nedbalosti, dostane do stavu nepříčetnosti a v tomto stavu spáchá čin jinak trestný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám