Je úspěšnější než Eddie Murphy. Přesto tohoto komika u nás skoro nikdo nezná. Dnes má na Netflixu další premiéru

Je úspěšnější než Eddie Murphy. Přesto tohoto komika u nás skoro nikdo nezná. Dnes má na Netflixu další premiéru
Madea se vrací (2022) | Tyler Perry Studios
Tento americký herec, režisér, spisovatel, scenárista, dramatik, ředitel televizní stanice a divadla, hudební skladatel, podnikatel, producent a zkrátka všeuměl vydělal v roce 2011 více peněz než slavný režisér Steven Spielberg (ten si připsal necelých 80 milionů dolarů). V roce 2020 byl navíc deníkem Time zařazený na seznam stovky nejvýdělečnějších lidí světa.
je-uspesnejsi-nez-eddie-murphy-presto-tohoto-komika-u-nas-skoro-nikdo-nezna-dnes-ma-na-netflixu-dalsi-premieru
Madea se vrací (2022) | Tyler Perry Studios
V USA je Tyler Perry považovaný za vůbec nejoblíbenějšího černošského komika. Přitom byl delší dobu bezdomovcem, poté vystřídal řadu povolání, například pracoval jako prodavač jízdenek. Během života několikrát přemýšlel o sebevraždě, částečně za to mohl jeho otec, ale i nedostatek sebevědomí.

Jeho dětství bylo peklo

Jeho otec Emmit pracoval jako tesař a pro ránu nechodil daleko. Jeho heslem bylo: „Já to z tebe vymlátím!“ Perry byl ve svých pěti letech dvakrát sexuálně zneužitý blízkými rodinnými přáteli. V šestnácti se z Emmitta přejmenoval na Tylera, protože se nechtěl mít nic společného s tyranem, o němž navíc o pár let později zjistil, že ani není jeho biologickým otcem. Kvůli psychickým problémům nedokončil střední školu, později ale úspěšně složil test General Educational Development (GED). Tato zkouška sestává z několika předmětů a po jejím úspěšném složení je její absolvent v USA a v Kanadě považovaný za akademicky vzdělaného. Po dvacítce se Perryho život razantně změnil. Zapůsobila na něj nejlépe placená žena amerického showbyznysu Oprah Winfrey.

První úspěchy

Byl fanouškem její show, v níž vysvětlovala, že nejlepší terapií na smutek a špatné zážitky je ze všeho se vypsat. Tyler tak začal sepisovat vše, co zažil, a později podle jeho příběhu vznikl muzikál I Know I've Been Changed. Ten odstartoval Perryho hvězdnou kariéru. Musel si na něj však půjčit dvanáct tisíc dolarů a přestěhovat se do Atlanty. Muzikál se nejprve nechytil, po šesti letech a drobných úpravách se však po uvedení v hale House of Blues a ve filmovém paláci Fox Theatre v Atlantě stal v roce 1998 hitem. Muzikál řešil témata víry, odpuštění, práce na sobě samém a vztahoval se rovněž k sexuálnímu zneužívání dětí a dysfunkčním rodinám.
Perry v té době začal psát další muzikály a hry, objížděl s nimi divadla a kulturní centra napříč USA. Jeho díla si oblíbilo převážně černošské publikum a naprosto se do něj zamilovalo. Do roku 2005 vydělal přes sto milionů dolarů na vstupném, třicet milionů na videozáznamech a dvacet milionů na suvenýrech spojených s jeho hrami.
Madea's Family Reunion (2006)
Madea's Family Reunion (2006) | The Tyler Perry Company
Po takovém úspěchu následoval další kariérní skok. Tyler Perry se rozhodl natočit svůj první film s názvem Deník šílené manželky (Diary of a Mad Black Woman), který opět slavil úspěch a vydělal padesát milionů dolarů. Na serveru Rotten Tomatoes však získal pouhých 16 % kladných recenzí od kritiků a kritiček. Jeho dalším hitem se stala komedie Madea's Family Reunion, která odstartovala řadu jeho „Madea filmů“. Titul z roku 2009 Madea Goes to Jail přinesl během prvního dne po uvedení do kin přes čtyřicet milionů, čímž se postaral o americký rekord.
je-uspesnejsi-nez-eddie-murphy-presto-tohoto-komika-u-nas-skoro-nikdo-nezna-dnes-ma-na-netflixu-dalsi-premieru-4
Madea Goes to Jail (2009) | The Tyler Perry Company

Kdo je to Madea?

Mabel „Madea“ Earlene Simmons je postava, kterou Perry vytvořil a následně i sám ztvárnil. Jedná se o starší ráznou africkoamerickou ženu, inspirovanou jeho mámou a tetou. Tvůrce je obě nadevše miloval a takto jim vzdal poctu. Perryho filmy a hry s postavou Madey jsou komedie zabývající se vážnými tématy. Jejich účelem je poskytnout publiku jakési morální poselství o problémech, jako je nevěra, sexuální zneužívání a důsledky vlastních činů nejen pro nás, ale i pro naše okolí.
je-uspesnejsi-nez-eddie-murphy-presto-tohoto-komika-u-nas-skoro-nikdo-nezna-dnes-ma-na-netflixu-dalsi-premieru-6
I Can Do Bad All by Myself (2009) | The Tyler Perry Company
Právě nyní se na Netflixu objevil Perryho nejnovější snímek s názvem Madea se vrací (A Madea Homecoming), a tak jeho tvorbu můžete snadno posoudit sami. Jedná se o desátý film, v němž postava Madey vystupuje v hlavní roli a kromě Perryho zde můžete vidět Tamelu Mann, Davida Manna a Cassi Davis Patton. Ve filmu se ale objeví i irský herec Brendan O´Caroll. Podle jednoho z rozhovorů v roce 2019 měl být Perryho snímek A Madea Family Funeral posledním titulem z celé franšízy. Podle jeho slov si ale pandemií zničená země potřebuje užít jeho humor ještě jednou, tak uvidíme, zda bude úspěšný. Tím, že se titul objevil na Netflixu, má Perry šanci se téměř poprvé prosadit i mimo USA. Na našich obrazovkách se objevil pouze párkrát, měli jsme možnost zhlédnout například jeho titul Divná sešlost.
Madea se v tomto nejnovějším snímku bude snažit oslavit promoci svého pravnuka. Úspěšně dokončil vysokou školu, a tak si zaslouží pořádnou oslavu. Na zdánlivě klidné akci ale vypluje na povrch několik rodinných tajemství a příjemné odpoledne se tak zvrhne v pořádné rodinné drama. Klidný návrat mladého muže z vysoké tak bude rázem tatam. Film pracuje i s LGBTQ+ tematikou.
je-uspesnejsi-nez-eddie-murphy-presto-tohoto-komika-u-nas-skoro-nikdo-nezna-dnes-ma-na-netflixu-dalsi-premieru
Madea se vrací (2022) | Tyler Perry Studios
Tylerovy filmy někteří kritici a kritičky označují za přihlouplé a nenáročné komedie. Tvůrce se snaží psát dramata, jejich děj je ale vyloženě slabý a vždy jej zachraňují vtipné dialogy postav. Udělejte si však na jeho tvorbu názor sami.

Jak Perry vydělává?

Můžeme jeho produkci po vzoru autora Maxe Bretta srovnat s Hollywoodem. Tyler Perry do svých filmů investuje pár milionů a přípravy na natáčení trvají kolem dvou měsíců, zatímco v Hollywoodu vše zabere čtvrt roku až rok a do jednoho titulu je v průměru investováno více než 20 milionů. Cena běžného hollywoodského filmu je přitom 65 milionů. Perryho natáčení probíhá asi měsíc, Hollywoodu to trvá dvakrát tolik. Od začátku tvorby posledního Perryho filmu uběhl necelý rok a výsledný produkt už zamířil ke svému publiku. U jiných filmů ale od prvního nápadu do premiéry uteče i několik let.
je-uspesnejsi-nez-eddie-murphy-presto-tohoto-komika-u-nas-skoro-nikdo-nezna-dnes-ma-na-netflixu-dalsi-premieru-5
Why Did I Get Married Too? (2010) | Lionsgate
U televizních sitcomů je tomu podobně. Perrymu zabere zhruba týden, než natočí tři díly. Sto dílů je prý schopný vyrobit za devět měsíců. Běžné sitcomy vyprodukují stejný počet dílů zhruba za pět let. Perry tak velice efektivně investuje a jeho pořadu mu vydělají několikanásobek. Prý mu to jde tak rychle proto, že v jeho týmu nejsou lidé, kteří by jeho práci kritizovali a říkali mu řadu nepodstatných věcí. Například to, že sklenice je na stole moc napravo a kus stranou by vypadala lépe.

Komikova panická hrůza z bacilů

Tyler Perry je známý několika výstřednostmi. Například tím, že nerad sahá na kliky, protože se bojí bacilů. Nechce prý onemocnět, aby mohl nadále tvrdě pracovat. Stejně tak je známý svým přísným denním režimem. V pět ráno vstává a trénuje, jde si zaběhat a pak ještě dlouhou dobu cvičí. Dělá to, protože se bojí cukrovky, jež má v rodině spojenou s dědičnou nadváhou. Po skončení tréninku jde pracovat a kolem deváté večer už leží v posteli.
Kromě toho, že natáčí své vlastní filmy, jej diváci mohli vidět i v řadě slavných titulů, kde ztvárnil hlavní i vedlejší role. Objevil se například jako admirál Barnett ve Star Treku (2009), jako hlavní postava v titulu Vražedná hra, Tanner Bolt ve Zmizelé, Baxter Stockman v Želvách Ninja 2, Colin Powell ve snímku Vice, Arthut v Kdo mi jde po krku a Jack Bremmer v novém netflixovském titulu K zemi hleď!.
je-uspesnejsi-nez-eddie-murphy-presto-tohoto-komika-u-nas-skoro-nikdo-nezna-dnes-ma-na-netflixu-dalsi-premieru-1
Zmizelá (2014) | Twentieth Century Fox
Právě postava rozjíveného televizního moderátora, který ustavičně zlehčuje nadcházející katastrofu, bude asi jedinou, díky níž si ho české publikum mohlo zapamatovat. Perry coby herec ve filmech jiných režisérů dokáže být velmi dobrý, jeho vlastní díla ale míří téměř výhradně na nenáročné, ekonomicky chudší černošské publikum. Jeho univerzálnost a záliba v hraní ženských postav v něčem připomíná Eddie Murphyho. Tomu se ale dařilo oslovovat a bavit i bělošské publikum a velká část jeho filmů se snažila stavět mosty mezi různými etniky. Tyler Perry se však rozhodnul, že mu stačí jen určitý vyhraněný segment, a toto rozhodnutí bylo evidentně finančně výhodné. Jeho kariéra je zároveň důkazem velkého rozdělení americké společnosti.