Trenér Trtík nebude pokračovat u házenkářské reprezentace, tým přebírá Španěl Sabaté

Novým trenérem české házenkářské reprezentace se stal Španěl Xavier Sabaté. Pětačtyřicetiletý kouč nahradil Rastislava Trtíka, který u národního týmu po roce a vypršení smlouvy skončil. Český házenkářský svaz o tom informoval v tiskové zprávě.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový trenér české házenkářské reprezentace Xavier Sabaté

Nový trenér české házenkářské reprezentace Xavier Sabaté | Foto: Theophile Laurent | Zdroj: Reuters

Trtík převzal národní tým vloni na konci ledna poté, co byli po neúčasti na mistrovství světa v Egyptě kvůli koronaviru v mužstvu odvoláni Jan Filip s Danielem Kubešem. Při svém druhém angažmá u reprezentace dovedl český celek na evropský šampionát, kde s ním navzdory dobrým výkonům těsně neprošel ze základní skupiny, v níž byli oba pozdější finalisté vítězné Švédsko a Španělsko.

Jsem na tým hrozně hrdý, chválil házenkáře trenér Trtík. Vyřazení z Eura bolí, ale tým má budoucnost

Číst článek

Vedení svazu s Trtíkem neprodloužilo končící smlouvu a angažovalo zahraničního trenéra, který zároveň vede polský klub Wisla Plock. V minulosti rodák z Barcelony trénoval také maďarskou reprezentaci či tamní klub Veszprém.

„V první řadě bych chtěl poděkovat trenéru Trtíkovi, který se nelehkého úkolu zhostil velice dobře a kluky dokázal po turbulentním období, kdy jsme neodjeli na MS v Egyptě, připravit jak na kvalifikaci, tak mistrovství Evropy,“ uvedl svazový prezident Ondřej Zdráhala.

„Spolupráce nového trenéra a realizačního týmu nebude spočívat jen v trénování A-týmu, ale také v úzké kooperaci se šéftrenérem chlapecké složky TCM (tréninkových center mládeže). Náš systém výchovy můžeme obohatit o prvky španělské školy a zároveň zkvalitnit individuální přípravu jednotlivců jak po taktické, tak technické stránce,“ doplnil Zdráhala.

Možnost koncepční práce byla pro Sabatého jednou z klíčových věcí, proč nabídku přijal. „Věřím vizi, kterou svaz má. Líbí se mi a udělám všechno pro to, abych pomohl k dosažení cíle,“ uvedl Sabaté.

„Potřebujeme v českém prostředí co nejvíce kvalitních trenérů, když je mít budeme, budeme vychovávat kvalitní házenkáře. Nejde jen o šíři základny, ale rozhoduje hlavně tréninkový proces. Cílem je, aby Xavi Sabaté obohatil systém přípravy talentované mládeže o prvky, které možná ani neznáme a mohou nám pomoci se dostat do světové špičky,“ doplnil Zdráhala.

V realizačním týmu zůstává jako brankářský specialista Martin Galia. Asistenty budou Jan Běloch a Španěl Josep Espar Moya.

První akcí nového realizačního týmu u mužstva bude přípravný kemp 13. března. O měsíc později reprezentanti vstoupí do kvalifikačního dvojutkání o postup na mistrovství světa v příštím roce proti vítězi duelu mezi Severní Makedonií a Rumunskem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme