Polsko, Česko a Bulharsko uzavírají vzdušný prostor pro ruské aerolinky

foto Ilustrační foto - Lidé čekají na pražském letišti na změnu termínu letu u přepážky ruské letecké společnosti Aeroflot.

Varšava/Praha/Sofia - Polsko, Česko a Bulharsko uzavírají svůj vzdušný prostor pro stroje, které patří ruským leteckým společnostem. Reagují tak na ruskou invazi na Ukrajinu. \"Nařídil jsem vypracovat usnesení vlády, na jejímž základě bude polský vzdušný prostor uzavřen pro ruské letecké společnosti,\" napsal dnes polský premiér Mateusz Morawiecki na facebooku. V Praze ministr dopravy Martin Kupka oznámil, že Česko v koordinaci s Polskem zakáže od dnešní půlnoci provoz všech ruských leteckých dopravců na svém území. Obdobný zákaz podle agentury Reuters ohlásilo rovněž Bulharsko.

Kupka řekl, že jeho úřad už dva dny nevydává povolení pro nepravidelné lety ruských dopravců. Od dnešní půlnoci tak rozšíří zákaz i na pravidelné linky.

Morawiecki rovněž na čtvrtečním summitu lídrů EU navrhl, aby se unijní sankce týkaly i dovozu uhlí z Ruska.

Polský portál wprost.pl uvádí, že na sociálních sítích zaznívala kritika polské vlády za to, že s uzavřením vzdušného prostoru váhá. Na internetové službě FlightRadar24 bylo vidět, jak ruská národní letecká společnost Aeroflot posílá své letouny nad polské území, aby se vyhnula Ukrajině. Kromě Ukrajiny je uzavřen i letecký prostor nad Moldavskem a částí Běloruska, ruské aerolinie trasy svých letounů proto přesměrovaly nad Polsko.

Británie ve čtvrtek s okamžitou platností zakázala přistávat strojům Aeroflotu na svém území. V reakci na to Moskva dnes zakázala britským leteckým společnostem vstup do ruského vzdušného prostoru, který je přitom důležitý pro letecké spojení mezi Evropou a Asií.

Britský ministr dopravy Grant Shapps dnes oznámil, že zákaz se s okamžitou platností týká i ruských soukromých letounů. "Putinovo počínání je nezákonné a kdokoli, kdo má prospěch z ruské agrese na Ukrajině, tady není vítán," napsal Shapps na twitteru.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.04.2024 ČTK

Reklama

8°C

Dnes je pátek 19. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 8°C

Celá předpověď