Powerbanka je záchranář při vybití telefonu. Mějte ji vždy po ruce

Powerbanka je skvělým pomocníkem na cesty, kdy nemáte možnost si dlouho nabít telefon. Jaký typ powerbanky byste si měli vybrat a jak rychle dokáže nabít váš telefon?

Co je powerbanka?

Powerbanka je přenosné zařízení s integrovanou baterií, která dokáže pojmout dostatečné množství energie pro několika násobné nabití vašeho mobilního telefonu. Proto je vhodné používat powerbanku zejména na cestách nebo dovolených, kde by bylo velice složité shánět přístup k zásuvce. Přenosné powerbanky jsou dnes velmi rozšířené, takže byste na trhu našli nepřeberné množství různých tvarů, barev a pochopitelně i kapacit. Při otázce jak vybrat powerbanku si nejprve musíte uvědomit, k jakému účelu ji budete využívat, případně kolik by měla vážit.

Proč zvolit Li-ion baterie?

Ve článcích na téma powerbanka recenze se často pěje chvála na lithium iontové baterie, nutno dodat, že právem. Dlouhodobě totiž patří ke kvalitním úložištím energie a v jejich prospěch hovoří i příznivá cena. Oproti předchozímu typu se již netrápí s takzvaným paměťovým efektem, neboť tyto powerbanky obsahují speciální kapalinu. Tím pádem je lze nabíjet prakticky v kterékoliv fázi vybití. Pro Li-ion baterie ovšem není ideální hluboké vybití, tedy použití powerbanky do absolutního vybití. Jestliže budete tento postup opakovat příliš často, snížíte kapacitu své přenosné baterie a v horším případě dojde i k jejímu nenávratnému poškození.

Zdroj foto: Margo Basarab / Shutterstock.com

Proč zvolit Li-pol baterie?

Test powerbank se často zaměřuje i na Li-pol baterie, které jsou ještě vyspělejší verzí předchozího typu akumulátorů. Obsahují totiž gelový elektrolyt přinášející hned několik velmi podstatných výhod. Díky této speciální náplni je možné nové powerbanky vyrábět v různých tvarech s nižší hmotností a samozřejmě i tenčím tělem. Nemusíte mít obavy ani ze samovybíjení, neboť ztráta energie nebude při měsíčním nepoužívání větší než 5 procent. Nevýhodou u těchto powerbank je ale cena, která musí určitým způsobem vyvažovat devízy.

Kapacita powerbanky

Powerbanky se pochopitelně zabývají i porovnáním různých kapacit, což je asi ten nejdůležitější parametr při jejich výběru. Tato hodnota ve své podstatě říká, kolikrát budete moci nabít svůj chytrý telefon nebo tablet, než se powerbanka úplně vybije. Kapacita powerbanky je obvykle udávaná v miliampérhodinách. Při samotném výběru pak počítejte i se skutečností, že výrobci těchto přenosných baterií uvádí kapacitu o 20 až 40 procent nižší, než doopravdy je. Ještě před zakoupením konkrétní powerbanky byste tedy měli vědět, jakou kapacitu má baterie vašeho telefonu a podle toho následně vybrat vhodný model.

Které kapacity jsou k dispozici?

Powerbanky recenze nabízejí několik různých kapacit, které se pochopitelně hodí k rozdílným účelům. Například pokud chcete převážně cestovat, nemá cenu si pořizovat příliš těžkou powerbanku, neboť by vás její velká váha mohla postupem času obtěžovat. Vybrat si můžete z těchto kapacit:

  • 2 000 až 5 000 mAh – dostatečná kapacita pro občasné výlety a cestování
  • 5 000 až 10 000 mAh – velká kapacita pro delší dobu mimo civilizaci
  • 10 000 až 15 000 mAh – umožňují vícenásobné nabití hned několika mobilních telefonů
  • nad 15 000 mAh – zásoba energie vhodná i k nabíjení notebooku
Zdroj foto: Nogwish / Shutterstock.com

Jak dlouho se powerbanka nabíjí?

Čas potřebný pro nabití powerbanky je velice důležitým, i když často dost podceňovaným parametrem při výběru správného dobíjecího zařízení. Nejlepší powerbanka se dá nabíjet několika různými způsoby, z nichž mezi ty nejběžnější patří nabíjení z počítače nebo ze sítě. Doba znovunavrácení původní kapacity powerbanky je závislá na:

  • zdroji vstupního napětí,
  • typu vstupního portu,
  • samotné velikosti powerbanky – čím větší bude, tím déle se pochopitelně bude nabíjet.

Například základní dobíjecí zařízení s kapacitou 5 000 mAh se bude ze sítě napájet asi 120 minut, zatímco z počítače cca 780 minut.

Jak rychle se bude dobíjet mobilní telefon?

Druhým podstatným parametrem je doba, za kterou dojde k nabití vašeho mobilního telefonu nebo tabletu. Tento časový úsek je ovlivněný pouze jedním parametrem, a tím je výstupní proud z konektoru powerbanky.

  • Nejlepší powerbanka pro I-Phone bude disponovat dvěma výstupními proudy o hodnotách 1A nebo 2,1 až 3A.
  • Menší výstupní proud je vhodný k pomalému nabití malých baterií, neboť celkový čas nabíjení bude přibližně 150 minut.
  • Druhý výstupní proud se hodí více na rychlé nabití chytrých mobilních telefonů nebo tabletů.

Materiál powerbanky?

Při otázce, jak vybrat powerbanku, dojde určitě i na výběr vhodného materiálu a barvy. Pro někoho je totiž powerbanka více než přenosnou dobíjecí stanicí, neboť se snadno může stát módním doplňkem. Proto byste neměli podceňovat ani materiál, ze kterého je vaše budoucí powerbanka vyrobena. U těch nejlevnějších samozřejmě nemůžete očekávat prvotřídní kvalitu, ovšem u luxusních zařízení se setkáte například s hliníkem či pogumovaným potahem pro lepší odolnost. Vnější design byste tedy měli volit i v závislosti na místě používání powerbanky. Pokud se budete pohybovat pouze po městě, je zbytečné, aby vaše přenosné dobíjecí zařízení splňovalo přísné normy IP-68, které zaručují úplnou ochranu proti prachu a potopení ve vodě.

Tvar powerbanky

Powerbanku budete pravděpodobně vybírat i podle vzhledu, i když zde není příliš velký prostor pro individualizaci. Většina moderních powerbank je totiž k dispozici ve tvaru plochého kvádru, který je na druhou stranu velice praktický. Snadno se vejde jak do kabelky, tak do kapsy u bundy nebo batohu, a proto je mezi lidmi opravdu oblíbená. Jestliže byste chtěli sáhnout po něčem méně obvyklém, můžete si samozřejmě pořídit powerbanku kulatou, válcovou nebo krychlovou.

Zdroj foto: Daniel Jedzura / Shutterstock.com

Značky powerbank

Na trhu s elektronikou se pohybuje nepřeberné množství značek, mezi kterými byste našli jak světoznámé, tak prakticky neznámé výrobce. Doporučujeme se pohybovat pouze v ověřených vodách, takže byste měli sáhnout například po powerbance:

  • ADATA,
  • Xiaomi,
  • Nokia,
  • AVACOM.

Mezi nabízenými modely jsou samozřejmě rozdíly v kapacitě, technologii a pochopitelně i v cenové hladině. Hned na začátku byste si tedy měli rozmyslet, kolik finančních prostředků chcete do nové powerbanky investovat.

Ceny powerbank

Ceny obstojných přenosných dobíjecích zařízení se pohybují ve třech obvyklých hladinách, na které se podíváme blíže.

Powerbanky do 300 Kč

Jedná se o nejdostupnější skupinu produktů, od kterých se nedá očekávat příliš. Většinou se jedná o malé a plastové powerbanky s kapacitou maximálně 4 000 mAh. Na běžné denní používání a občasné dobití vašeho mobilního telefonu sice postačí, ale na výlet nebo dovolenou si je rozhodně neberte.

Powerbanky od 300 do 800 Kč

Prostřední cenová kategorie, s níž budou spokojeni téměř všichni uživatelé. Dostatečně velká kapacita za příznivou cenu je hlavním rysem powerbank v této skupině. Jsou vyrobeny z pevnějších plastů a disponují kapacitou až 10 000 mAh, což bude postačovat k několikanásobnému dobití vašeho mobilního telefonu.

Powerbanky nad 800 Kč

Nejdražší skupina, ve které byste nalezli i powerbanky s kapacitou 40 000 mAh a pořizovací cenou několik tisíc korun. Nevýhodou je ale vyšší hmotnost. Na druhou stranu nabízejí vynikající výrobní zpracování, jež se vyznačuje i skvělou odolností. V nejvyšší cenové třídě se tak objevují i outdoorové powerbanky, které přežijí všechny myslitelné nástrahy.

Při výběru powerbanky si vzpomeňte na naše cenné rady, s nimiž bude nákup přenosného dobíjecího zařízení o dost jednodušší. Stačí si odpovědět na pár jednoduchých otázek a následně zvolit tu nejlepší dostupnou variantu.

Zdroj: choice.com.au

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.