26. února 2022 • 11:35

To byla JÍZDA! Úžasná Ledecká vládla sjezdu, zahnala vzpomínky na pád

Autor: nit, rb, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Naprostá PARÁDA! Ester Ledecká vyhrála hned první sjezd Světového poháru po olympijských hrách, ve švýcarské Crans Montaně byla rychlejší než všechny soupeřky. Druhou Norku Ragnhild Mowinckelovou porazila o 21 setin, třetí Rakušanka Cornelia Hütterová ztratila 42 setin. Ledecká dosáhla na třetí vítězství ve Světovém poháru v kariéře a zahnala vzpomínky na loňský nepříjemný pád.



Na sjezdovce Mount Lachaux vystřelila Ester Ledeckou její horská dráha úplně nejvýš. Před rokem tady skončila druhá, ale pak ji potkal pád. Tentokrát slaví po skvělém výkonu vítězství.

„Naposledy, když jsem tady závodila, jsem skončila v sítích. Jsem moc ráda, že teď to dopadlo líp. Je lepší pocit dostat se do cíle v jednom kuse,“ smála se Ledecká v rozhovoru pro Eurosport.

Ledecká se ve švýcarské Crans Montaně znovu nasoukala do svého bílého komiksového oblečku a ve sjezdu Světového poháru předvedla parádní jízdu.

„Pojď! Pojď! Paráda! Já mám husí kůži!“ radovala se emotivně komentátorka České televize Klára Křížová, když Ledecká projížděla cílem. „Supr! Supr! Měla jízdu agresivní od startu do cíle.“

STR stála na startu s číslem 8 a útočila na čas vedoucí Mowinckelové. Na prvním mezičase na ni měla 33 setin sekundy a v zelených číslech se držela celou svou jízdu. V druhé fázi trati se její náskok snížil na 4 a 7 setin sekundy. Posledním úsekem trati ale projela skvěle a v cíli měla víc než dvě desetiny náskoku. „Konkrétní brány, kde bylo třeba vybudovat rychlost, zvládla perfektně.“

V cíli se radovali i její rodiče Zuzana s Jankem, kteří kvůli složité dopravě i epidemiologickým opatřením chyběli na nedávných olympijských hrách v Číně.

Jízdu dcery Ester v cílovém prostoru napjatě sledovali rodiče slavné sněhové obouživelnice maminka Zuzana a tatínek Janek
Jízdu dcery Ester v cílovém prostoru napjatě sledovali rodiče slavné sněhové obouživelnice maminka Zuzana a tatínek Janek

Ledecká na trati zvládla všechny důležité momenty. Na rozdíl od olympijského sjezdu precizně projela těžkou zatáčkou s nepříjemnou kompresí. Pak ji ještě čekalo citlivé místo, v němž vloni v lednu skončila v sítích a nepříjemně se pomlátila.

„Ano, je to v pořádku,“ oddechla si Křížová. „Teď je důležité, aby byla velmi aktivní do cíle.“

Ledecká to zvládla, v cíli byla první a usadila se na trůnu pro vedoucí závodnice. Tam zůstala až do konce. Nejvíc ji překvapivě ohrožovala Rakušanka Corneila Hütterová, která na ní na posledním mezičase ztrácela jen 11 setin sekundy. V cíli ale byla třetí za Ledeckou a Mowinckelovou.

Největším sjezdovým jménům závod nevyšel. Olympijská vítězka z Jen-čchingu, Švýcarka Corinne Suterová skončila desátá, italská sjezdařská královna Sofia Goggiaová vypadla z první desítky a další Švýcarka Lara Gutová-Behramiová, čerstvá olympijská šampionka v super-G, se startovním číslem 1 nedojela do cíle.

Ledecká vyhrála svůj třetí závod Světového poháru v kariéře po sjezdu v Lake Louise z prosince 2019 a super-G ve Val d´Isere z prosince 2020. V aktuální sezoně se dostala na stupně vítězů podruhé, před měsícem dojela třetí ve sjezdu v Cortině d´Ampezzo. Teď triumfovala přesně týden po návratu z olympijských her, kde získala zlato na snowboardu a na lyžích skončila dvakrát v top pětce.

„Taky jsem byla hodně unavená. V posledních trénincích jsem byla čtyřicátá a padesátá, neměla jsem z toho dobrý pocit. Ale v takovém počasí, na takhle skvělém kopci je těžké si to neužít,“ usmívala se Ledecká.

LEDECKÁ NA STUPNÍCH VE SVĚTOVÉM POHÁRU

26. února 2022 Crans Montana (Švýc.)    sjezd 1. místo
22. ledna 2022 Cortina d´Ampezzo sjezd 3. místo
22. ledna 2021 Crans Montana (Švýc.)  sjezd 2. místo
20. února 2020 Val d´Isere (Fr.)  super G 1. místo
23. února 2020 Crans Montana (Švýc.)  alpská kombinace 3. místo
8. února 2020 Ga-Pa (Něm.) sjezd 3. místo
6. prosince 2019 Lake Louise (Kan.) sjezd 1. místo

Vstoupit do diskuse
5
Články odjinud


Články odjinud