Akce nazvaná Běž domů, Ivane! Ale tentokrát měla poněkud jiný ráz, než v předchozích letech.

Moderátor a jeden z organizátorů setkání Marian Žárský v úvodu uvedl, že sobotní shromáždění je vzpomínkové a zároveň současné. Po jeho krátké citaci z románu Ernesta Hemingwaye Komu zvoní hrana zazněla ukrajinská lidová píseň, potom se dostavil na pódium jednadevadesátiletý Dalibor Norský, jenž byl hlavním vyjednavačem v roce 1990 s představiteli sovětské posádky ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Zádušní mše se zemřelým Františkem Václavem Lobkowiczem v katedrále Božského Spasitele v Ostravě proběhla 26. února 2022.
Rakev s ostatky biskupa Lobkowicze doprovodil smuteční průvod tisícovky lidí

Právě on měl velkou zásluhu na tom, že Frenštát pod Radhoštěm byl prvním městem v Evropě, pokud se sovětská okupační vojska začala stahovat zpět do Sovětského svazu.S ním vystoupil na pódiu šestnáctiletý Filip Káňa. Začal slovy, že každá generace si v podstatě prošla těmi samými problémy.

„Dalo by se čekat, že ty nové se ponaučí z problémů těch starších a že už nebudeme muset trpět stejně. To ale vždy úplně nevyšlo. Problémem je lidská paměť. Lidé velmi jednoduše zapomínají a také rádi zapomínají…,“ řekl mimo jiné Filip Káňa.

Po písní Veličenstvo Kat od Karla Kryla v podání Pavla Ptáčka a Lukáše Španihela Marian Žárský připomněl, že Frenštát pod Radhoštěm má více než dvacet let dlouhou zkušenost s okupací sovětskými vojsky. „Toto setkání má nejen připomenout tuto dobu, má také podpořit ukrajinský lid, který čelí neskutečnému barbarství. Všichni na to hledíme, nechápeme. To zoufalství je podpořeno tím, že možná mnohý z nás čekal mnohem silnější reakci z vyšších oficiálních evropských míst,“ sdělil Marian Žárský a dodal, že od 15 hodin se otevřelo Centrum koordinační pomoci Frenštátsko.

Letiště Mošnov. Hala pro opravu letadel.
Česko uzavřelo svůj vzdušný prostor ruským aerolinkám, týká se to i Mošnova

„Ti, co bude chtít jakoukoli pomoci, ať už materiálně nebo ubytováním, pište na e-mail: pomoc@trojanovice.cz, koordinátory je trojanovické informační centrum, ale jsou do toho zapojeny jak Trojanovice, tak město Frenštát a řada dobrovolníků. V jednu hodinu odpoledne vyjela od nás auta k Užhorodu a přivezeme do Frenštátu první lidi,“ pokračoval Marian Žárský a dodal, že vše je se slovenskými kolegy domluveno, jako sběrné místo poslouží frenštátský autokemp.

Odtud se budou lidé stěhovat do konkrétních ubytování. V současné době je ve Frenštátě k dispozici ubytování pro 15 až 20 rodin.Poté na pódiu vystoupili Zdeněk Sazovský z Masarykova demokratického hnutí a za mladší generaci krátce promluvila Zuzana Mořkovská. Po jejích slovech zazněla další píseň Karla Kryla Bratříčku, zavírej vrátka.

S válečným veteránem Ludvíkem Šablaturou se příbuzní a veřejnost rozloučili v pátek 25. února 2022 na frenštátském městském hřbitově.
Trojanovického Pstruha vyprovodila na poslední cestu státní hymna

Poté přišly velmi emotivní chvíle, to když Barbora Stachurová, přečetla dopis Ukrajinky Oksany Urubové, švagrové dalšího z organizátorů akce Stanislava Uruby, která popisovala, jak se marně snažila v minulých dnech přesvědčit svou maminku na Ukrajině, aby za ní přijela do České republiky. Tečku za shromážděním udělala Karolína Jurková, která v doprovodu Vladimíra Vondráčka zazpívala Modlitbu od Marty Kubišové