27. února 2022 • 04:40

Slavní cizinci na reprezentační lavičce: Ramsay i Bukač, Bubník zvedl Finsko

Autor: ryp
Vstoupit do diskuse
0
  • Kteří trenéři se předvedli jako trenéři reprezentace cizí země?Kteří trenéři se předvedli jako trenéři reprezentace cizí země?FOTO: koláž iSport.cz

    Ač se členové vedení svazu brání, českou hokejovou reprezentaci možná brzy poprvé přebere trenér z ciziny, Fin Kari Jalonen. Deník Sport vybral několik případů, kdy slavní trenéři koučovali jiné země, než ve kterých se narodili. Slovensko vytáhl až k olympijskému bronzu Kanaďan Craig Ramsay, zahraniční národní tým vedl i český expert Luděk Bukač.

  • Craig Ramsay, Slovensko (2017-)

    Přišel v hodně těžkou dobu. Slovensko z elitní skupiny MS málem sestoupilo, viděli jste totální dno bývalých mistrů světa. Postupně začal měnit herní projev národního týmu, nikdy se nebál do něj začlenit mladé hráče a Slovensko se na mezinárodní úrovni postupně zvedá. Uvnitř svého hnutí má dál problémy, ale vlajková loď funguje. Bronz z olympiády v Pekingu je sladké pohlazení.

    Kouč Craig Ramsay na slovenské střídačce

  • Bob Hartley, Lotyšsko (2017-21)

    Lotyšsko ulovilo velké eso. Pláclo si s vítězem Stanley Cupu 2001 (Colorado), který patnáct let trénoval v NHL. S národním týmem se mu sice zázračný průlom v podobě zápasů o medaile nepovedl, ale zase tak daleko to nebylo. Na MS 2018 se Lotyšsko pralo o postup do semifinále se Švédskem. Nakonec prohrálo 2:3, když na druhé straně hrály hvězdy jako Zibanejad nebo Klingberg. Švédi pak brali zlato.

    Bob Hartley na lavičce Lotyšska

  • Vladimír Vůjtek, Slovensko (2011-16)

    V Česku se na nejvyšší můstek dlouho nehodil, tak zavolali sousedi. A klid zkušeného kouče zafungoval hned na první velké akci. Slovensko v roce 2012 získalo na MS stříbro, když z úspěšné zlaté generace táhli partu Chára se Šatanem a Handzušem. Od té doby měl v zemi velmi silnou pozici a má ji vlastně pořád. Jeho nekonfliktní přístup bodoval, oblíbili si ho hráči i fanoušci.

    Marek Viedeňský, trenér Vladimír Vůjtek a Tomáš Tatar v zápase Slovenska s Kanadou

  • Curt Lindström, Finsko (1993-97)

    Finsko zažilo velmi slavnou éru v první půlce 90. let. Na MS 1994 bralo stříbro, o rok později se stalo mistry světa a z olympiády 1994 dovezlo bronz. To všechno se Švédem na lavičce! Vzpomenete si? Kulaté brýle, vlasy uhlazené na patku. Finsko ho bralo jako eso, protože Lindström vyhrál MS už se Švédskem v roce 1987. Později pak vedl ještě národní tým Lotyšska.

    Švéd Curt Lindström vedl finskou reprezentaci, později i Lotyšsko

  • Augustin Bubník, Finsko (1966-69)

    Bývalý mistr světa přišel v době, kdy Finsko schytávalo pravidelně vysoké příděly. Bubník zažil nejslavnější chvíli na MS 1967 ve Vídni, když jeho tým porazil Československo 3:1. Outsider se zvládl poprat se silnou sestavou s Nedomanským, Jiříkem, Suchým nebo Golonkou. Ve Finsku Bubníka oslavovali, doma ho lidi nesnášeli. Dokonce pak padlo nařízení, že čs. trenéři nesmějí vést konkurenční reprezentace.

    Augustin Bubník trénoval i finský výběr

  • Luděk Bukač, Německo (1991-94)

    Na ZOH 1992 se mohl zapsat do německé hokejové historie. Ve čtvrtfinále jeho celek statečně vzdoroval Kanadě a zápas se rozhodoval v nájezdech. Eric Lindros dal na 6:5 a pak šel na řadu Peter Draisaitl. Střílel mezi betony Seana Burka, puk se zastavil na brankové čáře – a rozhodčí gól neuznali. Bukač u reprezentace skončil v roce 1994, kde Němci dokázali zdolat jen slabou Británii.

    Luděk Bukač na lavičce Německa

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud